RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1469|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

亞拓 250 servo arm 一問

vincentwow1450 發表於 2014-10-30 12:09:24 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟不才, 摔爛佐亞拓250的servo arm, 結果還難買啊 都話冇貨, 請問有無替代品呀?
cocoaninja 發表於 2014-10-30 14:37:07 | 只看該作者
X代成日都冇貨,似乎其他都冇。

可以去 TB 買,一次買幾包 HSP41001
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=u1if65r15ec
 樓主| vincentwow1450 發表於 2014-10-30 17:34:05 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-10-30 14:37
X代成日都冇貨,似乎其他都冇。

可以去 TB 買,一次買幾包 HSP41001

上面孔大小適合嗎?
看說明書ball 頭厚面羅紋係 英制#0號
cocoaninja 發表於 2014-10-30 18:31:21 | 只看該作者

Hi, 你一係買俾 DS410 同 DS415 用既 servo horn 就得。我之前都有你同樣既問題,helifreak 既人都話 HSP41001 可以用哂俾 DS415。
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=466001

你怕唔得就跟 parts number 買 但係我用 HSP41001 向部 250 DFC 冇問題
HSP41001 -> DS410
HSP41503 -> DS415

除咗 TB, 可以試下 ebay:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_ ... w=HSP41503&_sacat=0

我就係因為呢個 servo arm 問題,fix 咗架機之后冇飛 250 了,都係飛 450,parts 好難揾。
 樓主| vincentwow1450 發表於 2014-10-31 10:49:19 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-10-30 18:31
Hi, 你一係買俾 DS410 同 DS415 用既 servo horn 就得。我之前都有你同樣既問題,helifreak 既人都話 HSP41 ...

多謝C-Hing, 都係轉450算了
1234567890 發表於 2014-10-31 14:16:24 | 只看該作者
 樓主| vincentwow1450 發表於 2014-11-3 09:39:09 來自手機 | 只看該作者
1234567890 發表於 2014-10-31 14:16
呢個先岩

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-721109154.53.ptFhUG&id=12857199054

多謝Ching, 其實我有這個servo arm, 不過係藍色版.   這個最出邊孔距中心剛好12.5mm, 但是孔徑大佐小小, 導致 ball join 唔係screw fit, 而係slip fit, 要用CA膠.
頭4個孔徑反而剛好,但是距離不對

我試過用最出邊孔➕CA 膠, 結果振松,然後...就沒有然後了.

現在 唯有shift一個孔 用第4個孔。但是唔知 gyro補償有冇影響
1234567890 發表於 2014-11-3 14:31:58 | 只看該作者
vincentwow1450 發表於 2014-11-3 09:39
多謝Ching, 其實我有這個servo arm, 不過係藍色版.   這個最出邊孔距中心剛好12.5mm, 但是孔徑大佐小小 ...

就係用尾二孔,都要落 CA,servo 行程大左,理應解析度高左,而又不至於行程不足,我都係咁用緊,完全沒有問題
 樓主| vincentwow1450 發表於 2014-11-3 16:32:10 來自手機 | 只看該作者
1234567890 發表於 2014-11-3 14:31
就係用尾二孔,都要落 CA,servo 行程大左,理應解析度高左,而又不至於行程不足,我都係咁用緊,完全沒 ...

三個servo是否要一齊換到尾二孔?
我現在換佐Pitch 同alieron, elevator 沒換(即係 左右尾二孔,後面原裝尾孔)。

係pitch curve 50% 位置set好 swash plate 水平, 然後發現個問題:
1. Pitch curve 50%---swash plate 水平 ok.
2. Pitch curve 0%---swash plate 後傾(即係elevator 偏低)
3. Pitch curve 100%---swash plate 前傾 (即係elevator 偏高)
以上都係throttle hold情況下,傾斜程度用肉眼看非常明顯

照我理解, 單推pitch , swash plate 應該不會傾斜
1234567890 發表於 2014-11-21 10:18:53 | 只看該作者
vincentwow1450 發表於 2014-11-3 16:32
三個servo是否要一齊換到尾二孔?
我現在換佐Pitch 同alieron, elevator 沒換(即係 左右尾二孔,後面原 ...

因為 GRYO pre-programme 左 3 隻 CCPM servo 行程一樣,換埋 elevator 就 OK