RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: daemon
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Pixhawk in H 250 frame

樓主| daemon 發表於 2014-11-20 00:29:19 | 只看該作者
黑麻麻都上咗天台試飛,上咗條「黑夜天台試飛」片。
http://youtu.be/9U0iACI2LuE
(條片質素麻麻,請見諒)
elton2xxx 發表於 2014-11-20 07:12:25 來自手機 | 只看該作者
個 config 好正! 卒之見有 rtl 功能飛控裝 250 機,解小弟疑惑。而且裝 pixhawk 比想像細好多好多!   我好想過從 low cost 出發而又可以找到 crash機既 250,而唔用 有 rtl 既 飛控,因為貴,而係用平 cc3d 加窮人 osd ,有 gps 座標就夠呢。
 樓主| daemon 發表於 2014-11-20 09:17:23 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2014-11-20 07:12
個 config 好正! 卒之見有 rtl 功能飛控裝 250 機,解小弟疑惑。而且裝 pixhawk 比想像細好多好多!   我好 ...

Hi Elton兄,多謝。

對哦,小兄都玩過CC3D,它可以接GPS,但不支援如RTL和Waypoints的功能,這有點可惜。不過顯示位置於OSD或Ground Control都有啲用,chash咗落樹林會易啲找到吧。

我唸過用Revo,會有齊啲功能,但喺又貴咗啦,做唔到「爛命FPV」了。
 樓主| daemon 發表於 2014-11-20 09:24:35 | 只看該作者
Hi Elton兄,
條片好正,隻機好定,是什麼機/config?
Jg1899 發表於 2014-11-20 10:52:40 來自手機 | 只看該作者
我是新手,之前玩freex,依家先知DIY咁多嘢玩,初時都谂黑羊配naza,依家可能跟c兄一樣平pixhawk先,有唔明再跟c兄学下嘢
 樓主| daemon 發表於 2014-11-20 11:20:18 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-19 23:47
Hi Daemon 師兄,看完你的 250 配置,我真係流哂口水想做架玩。飛開 Naze32 心理上,會怕冇 rc signal 就 ...

Hi cocoaninja兄,
請問你喺點樣錄OSD個畫面㗎呢?

謝謝你的分享,Marco Robustini真喺高人,我都喺睇佢啲片學名種flight modes。
 樓主| daemon 發表於 2014-11-20 12:00:43 | 只看該作者
Jg1899 發表於 2014-11-20 10:52
我是新手,之前玩freex,依家先知DIY咁多嘢玩,初時都谂黑羊配naza,依家可能跟c兄一樣平pixhawk先,有唔明再 ...

歡迎你跳落呢個火坑。我都喺新手,有嘢帖出來,幫到手一定幫。
你會買黑羊邊隻model呢?出咗個config可以post上來,大家幫手睇睇喎。

Jg1899 發表於 2014-11-20 13:09:19 來自手機 | 只看該作者
到時識一定問你!你係TB边個舖買pixhawk呢?可以PM我吗?
 樓主| daemon 發表於 2014-11-20 13:59:19 | 只看該作者
Sorry呀,我隻pixhawk唔喺TB買嘅,對於TB邊間舖可靠,我真係靠撞彩。唔知有無TB嘅常客可以教路?
cocoaninja 發表於 2014-11-20 14:17:27 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-20 11:20
Hi cocoaninja兄,
請問你喺點樣錄OSD個畫面㗎呢?

Hi daemon 兄,AOMWAY 有一部機做哂 DVR 及 receiver,佢既 frame rate 有 49 frame per second,比起之前用開得 10 fps 好好多。都係 TB 有。
鴨記及 TB 有單賣 DVR,但係都係"安防"用,所以得 10 fps。

問題係,record 的時候有個紅點閃下閃下,同埋冇得自己開機就錄影。

isaac006 發表於 2014-11-21 00:29:22 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-20 14:17
Hi daemon 兄,AOMWAY 有一部機做哂 DVR 及 receiver,佢既 frame rate 有 49 frame per second,比起之 ...

Cocoaninja兄,我都諗住買aomway呢個 receiver dvr,上網睇佢好似有兩個av out,一個會有紅點比你睇度係咪錄緊同埋唔會黑 mon(冇signal時會加 noise落去),但係就會有差唔多100ms latency,第二個av out就係 live output,冇紅點冇 latency,不過冇 signal嗰時就會黑 mon (雪花都冇)。你可唔可以幫我試吓睇吓係咪真係咁?

同埋,你邊度買?你嗰個係新 version定舊?新嗰個先有 replay function,我唔想買咗個冇既... :/

唔該曬!
elton2xxx 發表於 2014-11-21 07:16:40 來自手機 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-20 09:24
Hi Elton兄,
你條片好正,隻機好定,是什麼機/config?

daemon 兄! 多謝睇片,果架機只係最 common 既 p2 + h33d + Ts853 vtx + 山狗S J4000.  雖然呢架機基本上即買即食,而且 close to unbeatable(stability , gimbal, reliability(如果 follow proper instruction,乖乖 calibration同等夠衞星),已至 cost!) 但對於享受 diy 一步一步到位,呢D config 好快會覺冇挑戰性,架機好似唔係自己,so i still diy, no stop.
 樓主| daemon 發表於 2014-11-21 09:34:57 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-20 14:17
Hi daemon 兄,AOMWAY 有一部機做哂 DVR 及 receiver,佢既 frame rate 有 49 frame per second,比起之 ...

多謝提供。參考下先,未會用到。(最近買得太多嘢!)
powis 發表於 2014-11-24 21:18:31 | 只看該作者
Jg1899 發表於 2014-11-19 17:39
係黑羊,TBS discovery淘宝版,其實DJI有嘅所有功能是否pixhawk都有呢

請問 "TBS discovery淘宝版" 是怎樣的?
Jg1899 發表於 2014-11-24 22:26:45 | 只看該作者
應該係reptile 500!
cocoaninja 發表於 2014-11-26 23:35:45 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-11-21 00:29
Cocoaninja兄,我都諗住買aomway呢個 receiver dvr,上網睇佢好似有兩個av out,一個會有紅點比你睇度係 ...

Hi Isaac,

我用咗個 Aomway,就算用 AV 1 都唔係好覺有 latency,但係我就試唔到有冇 blue screen ,因為我個 mon 係有 support 雪花。

個 Aomway 都係是但買開順便,間間都係差唔多。

用咗幾次,有以下 feedback:
1. encode 既 avi file,成日 out of sync 或者 corrupt,但係唔知係咪我既 SD card 問題
2. 個 framerate 係有 49 fps,好好好好順
3. Replay 個功能都不大,因為冇 fast forward

isaac006 發表於 2014-11-26 23:59:05 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-26 23:35
Hi Isaac,

我用咗個 Aomway,就算用 AV 1 都唔係好覺有 latency,但係我就試唔到有冇 blue screen ,因 ...

原來如此... 唔該曬師兄,如果係咁我就唔洗特登買個可以回播既啦

就咁放sd卡落電話/電腦睇唔睇度啲片(洗唔洗好似h107d咁要 convert咗先得)?
cocoaninja 發表於 2014-11-27 00:28:52 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-11-26 23:59
原來如此... 唔該曬師兄,如果係咁我就唔洗特登買個可以回播既啦  

就咁放sd卡落電話/電腦睇唔睇度啲 ...

當然睇到,但係要用 VLC 去 play。
放落 Adobe Premiere / iMovie 就一定 out of sync,所以都幾難 cut 片

isaac006 發表於 2014-12-10 11:39:43 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-26 23:35
Hi Isaac,

我用咗個 Aomway,就算用 AV 1 都唔係好覺有 latency,但係我就試唔到有冇 blue screen ,因 ...

師兄,我岩岩收到我個dvr vrx啦,我發覺佢av2清過av1好多,同埋 replay 嗰時係有 fast forward/backward個喎,最快8x

同埋我又好似未試過有 out of sync/ corrupt,不過可能係因為我未試過 record多過幾分鐘

av1: