RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2073|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

雲台問題,新入2D雲台上電後亂轉

ng3c 發表於 2014-11-19 10:12:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想替P2V加個平價2D雲台,但電台掛上相若重量上電後就亂轉,賣家就說是掛上重量不妥。請各位給點意見

paraparak 發表於 2014-11-19 10:47:24 | 只看該作者
師兄你個雲台邊度買,可以推介下嗎,我都打算買雲台來換
 樓主| ng3c 發表於 2014-11-19 10:51:02 | 只看該作者
paraparak 發表於 2014-11-19 10:47
師兄你個雲台邊度買,可以推介下嗎,我都打算買雲台來換

暫時我都一頭煙,我如果搞得掂先詳細同大家分享。而家唔好害你住
Gainax 發表於 2014-11-19 11:20:26 | 只看該作者
個雲台係放Gopro果隻?  

vision個旦咁重如果用gopro 個參數好難攪的...

powis 發表於 2014-11-19 11:32:20 | 只看該作者
you try to use your hand to manually balance the gimbal and then plug the power, see it can balance itself or not.
paraparak 發表於 2014-11-19 11:33:54 | 只看該作者
我想搵隻雲台裝蛋~拍片時唔洗好似戰鬥機咁..:lol
hunting4you 發表於 2014-11-19 13:30:00 | 只看該作者
如果有開AUTO CAL, 開機頭10秒一定要水平同定係度, 如果唔係CAL 完會亂哂, 再唔得要用插電腦用BGC SOFTWARE 人手CAL 同TUNE PID.
 樓主| ng3c 發表於 2014-11-19 14:02:12 | 只看該作者
我懷疑賣雲台果個老點我。標明是【免調試】,但應該無調過。我youtube上見人搵舊擦膠放上去當相機試雲台都得。P2V隻蛋都唔係好重3.4盎士,網上睇狗3是2.6;都唔係重好多,不過舊,圓孤碌好難搞。3舊幾一個大陸雲台當玩下囉,順便學下野。
我要求好低,蛋鏡頭質素嘅片我都收貨,就好似樓上兄講,震到好似戰機拍片咁,唔順眼
hunting4you 發表於 2014-11-19 14:17:25 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-11-19 14:02
我懷疑賣雲台果個老點我。標明是【免調試】,但應該無調過。我youtube上見人搵舊擦膠放上去當相機試雲台都 ...

tune 一tune 就用得, 唔好哂.....再唔係改裝佢做手持雲台~

paraparak 發表於 2014-11-19 14:42:33 | 只看該作者
hunting4you 兄我可能會買你個度雲台,可否請教點樣tune?
同埋桿線個度...真係雞手鴨腳好無信心....
hunting4you 發表於 2014-11-19 14:57:12 | 只看該作者
paraparak 發表於 2014-11-19 14:42
hunting4you 兄我可能會買你個度雲台,可否請教點樣tune?
同埋桿線個度...真係雞手鴨腳好無信心.... ...

隻隻個數值都可能有唔同, 呢樣野要自己摸, 最緊要問清楚個BGC FIRMWARE 版本, 確保有SOFTWARE 去CONTROL 佢~

樓主| ng3c 發表於 2014-11-20 23:39:16 | 只看該作者
攪完一輪,知道原因,雲台是正常的,是賣果個都無同我調好就寄比我,而且無software同說明書跟來。事後網上傳送埋software同說明書來,我先慢慢摸素。暫時進展良好,叫做掌握到少少門路。雲台控制板的設定又是一個新鮮課堂!
paraparak 發表於 2014-11-20 23:49:36 | 只看該作者
睇來我可以買返個雲台裝蛋食了
 樓主| ng3c 發表於 2014-11-21 10:47:02 | 只看該作者
接觸雲台由0開始,$3XX當是接觸下新事物,學下野囉!