RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2897|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

$3500玩FPV,算貴嗎?

isaac006 發表於 2014-11-24 22:46:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄大家好,
小弟係新人,衣加諗住自己DIY一隻QAV250黎玩,不過驚買錯,所以想大家幫幫手睇吓以下既清單,睇吓有冇錯,或者更好既選擇,萬分感謝!!

我想要有既功能:
1. ~500m 既 Range (最起碼300m)
2. 5-7分鐘 Flight Time
3. 睇度速度,高度,電壓既OSD(最好有埋RSSI)
4. 帶錄影功能既VRX (聲畫)
5. 有LED航標燈
6. FPV鏡頭要夜晚唔用LED燈都用度
7. 顯示器要有 Speakers,可以聽度 Low Voltage Alarm / Lost Model Alarm
8. 遙控最小要有6個 Channels

我將會買既野(全部諗住上淘寶買):

1. QAV250碳纖機架
2. 銀燕1806 KV2280無刷電機 * 4 / 銀燕2204 KV2300無刷電機 * 4 (邊隻好啲?)
3. Simon K系列 12A電調 * 4
4. 乾豐6030 * 2 (1至4係一set既,加埋¥560.00)
5. CC3D飛控 (¥85)
6. 窮人OSD (S2帶氣壓計, GPS, USB 刷機線) (¥170)
7. 高清索尼700線 FPV 低照度攝像頭 4140+ 811+ 5148方案 (¥115)
8. 5.8G 200mW TS351 無線影音圖傳 (¥99)
9. 5V 12V雙輸出電調電源分線板 (¥20)
10. 遙控器二檔開關控制LED航標燈/夜航燈 (¥58)
11. 電量報警器 防失蹤報警器二合一 (¥15)
12. 野蠍子航模電池 11.1v 1100mah (¥55) / 1500mah (¥65) / 2200mah (¥76) (邊隻先岩我?)
13. 5.8G圖傳蘑菇天線 * 2 (¥40)

14. 富斯FS-T6GCT6帶液晶顯示器遙控器發射機接收 (¥215)
15. 7吋液晶顯示器 雪花顯示屏 (¥195) (遮光罩(¥13))
16. 顯示器支架 (¥17)
17. Aomway 5.8G 32頻點 帶DVR 接收器 (¥359)

18. 正品SkyRc IMAX B6平衡充電器 (¥135)
19. 並充板 (¥28)

以上總計¥2320 = ~$2930
加上後備零件,電線,熱縮管等等等等,再加埋運費手續費,我預計埋單要$3200-$3500

各位師兄大佬,有咩錯/唔係最好/唔係最平請話比小弟聽,小弟想2015年前可以落地 >.< 唔該曬!!

另外,小弟都有幾個問題想問:
1. 個CC3D應該用咩螺絲黎裝上QAV250度?係唔係叫做M3螺絲?
2. 同第一題一樣,不過今次問個FPV Camera用咩螺絲...
3. QAV250用既螺絲係唔係都係叫M3?? 我想買啲長小小既整大佢最低嗰兩層之間既空間,用黎放LED燈控制器同埋電源分線板,應該6mm既空間就夠

Thank you so much!!!~~

陳真 發表於 2014-11-27 21:30:41 | 只看該作者
睇見你最大果幾隻字就知錯晒啦
呢個世界會有d野又最好又最平嘅咩??????????
陳真 發表於 2014-11-27 21:54:39 | 只看該作者
唔記得答你~貴唔貴我就唔答啦,技術上d問題可以答吓你
飛控板可以加減震座,螺絲用膠比較理想,尺寸通常都係M3即係3mm
QAV250前面係有塊碳纖板裝cam用,螺絲位係M2螺絲用
隻機本身係用M3螺絲
 樓主| isaac006 發表於 2014-11-28 10:11:30 來自手機 | 只看該作者
陳真 發表於 2014-11-27 21:30
睇見你最大果幾隻字就知錯晒啦
呢個世界會有d野又最好又最平嘅咩??????????

我都知... 衣加已經超過咗$3500 不過冇計,想正就要貴啲。

師兄師兄,我想再問吓呢 隻250易唔易爛?上網睇好多人話玩兩玩就爛咗   同埋你一舊電大約會用幾錢買?
cocoaninja 發表於 2014-11-28 12:37:25 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-11-28 10:11
我都知... 衣加已經超過咗$3500  不過冇計,想正就要貴啲。

師兄師兄,我想再問吓呢  隻250易唔 ...

1300mAh 好似 ACE 電 HK$100 一舊,買定 7 到 10 舊飛,你一定好快上手。

就算係山寨 250 機架,都好 bullet proof... QAV250 做得爛部機,你好嘢。

gemfan prop 就買定一打
 樓主| isaac006 發表於 2014-11-28 13:20:19 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-28 12:37
1300mAh 好似 ACE 電 HK$100 一舊,買定 7 到 10 舊飛,你一定好快上手。

就算係山寨 250 機架,都好 bu ...

1300mah飛度幾耐架?我本身仲諗住試吓用2200mah @.@ gemfan我會買10對先,應該夠用
cocoaninja 發表於 2014-11-28 13:23:52 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-11-28 13:20
1300mah飛度幾耐架?我本身仲諗住試吓用2200mah @.@ gemfan我會買10對先,應該夠用  ...

試過用 2200mAh, 郁都郁唔到,1300mAh 係要玩都有 7-8 分鐘,但係你飛飛下都要休息喇。

gemfan prop 一隻 $5 仔,豪俾佢喇

樓主| isaac006 發表於 2014-11-28 13:39:13 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-28 13:23
試過用 2200mAh, 郁都郁唔到,1300mAh 係要玩都有 7-8 分鐘,但係你飛飛下都要休息喇。

gemfan prop 一 ...

:O 7-8分鐘對我黎講夠啦
舊電係咪25c就夠啦?
cocoaninja 發表於 2014-11-28 18:42:07 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-11-28 13:39
:O 7-8分鐘對我黎講夠啦  
舊電係咪25c就夠啦?

3S 電 5060 prop, 試過是 ACE 25C okay 的,冇熱。但係 ZOP power 的 1300mAh 20C,千奇唔好買,飛完好熱。

4S 電 6 寸 prop,就好似 30-35C 好少少
 樓主| isaac006 發表於 2014-11-28 21:20:36 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-28 18:42
3S 電 5060 prop, 試過是 ACE 25C okay 的,冇熱。但係 ZOP power 的 1300mAh 20C,千奇唔好買,飛完好 ...

:O 唔該曬師兄,本身仲諗住行3s用6030 props,衣加都係3s 5030算啦,遲啲上咗手先轉6030
陳真 發表於 2014-12-1 15:19:17 | 只看該作者
250碳纖機架基本上都係炒爛槳多,機硬實淨夠輕好少會爛野
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-1 17:21:38 來自手機 | 只看該作者
唔該曬咁多位師兄 小弟已經買咗啦好快有得玩