RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5230|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

CC3D 最新版軟件 OpenPilot RELEASE - 14.10 - Mini Me

法師傅 發表於 2014-12-9 12:02:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有驚喜 !

http://www.openpilot.org/new-release-14-10-mini/

今次最實際係已預設多款唔同SIZE 0既機架比你選擇 , 會套用最合適0既PID ,
如果你是 250左右0既機架 , 5-6吋槳 , 1806 摩打 ,
選 QAV250 機架 , 呢套PID比舊版預設定好多 , 有興趣試試

阿昌 發表於 2014-12-9 14:08:57 | 只看該作者
試咗,好正,用內設定PID,改用AXISLOCK,AXISLOCK.RATE,好好飛
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-9 14:24:12 | 只看該作者
阿昌 發表於 2014-12-9 14:08
試咗,好正,用內設定PID,改用AXISLOCK,AXISLOCK.RATE,好好飛

聽聞高空急降都唔震 , 搵日要試下
12114 發表於 2014-12-9 14:35:33 來自手機 | 只看該作者
今晚要試下先,之前次次急降都震到差D炒機
阿昌 發表於 2014-12-9 22:11:59 | 只看該作者
我一直用Rate,Rate,Rate.同埋Axislock ,Axislock ,Rate,都吾覺佢震,不過可能飛得吾够高
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-9 23:05:41 | 只看該作者
阿昌 發表於 2014-12-9 22:11
我一直用Rate,Rate,Rate.同埋Axislock ,Axislock ,Rate,都吾覺佢震,不過可能飛得吾够高 ...

我用開最基本0既 ATTITUDE / ATTITUDE / AXISLOCK

講0既高空急降 , 通常都1秒至少降2-3米 , 一百幾十米咁直落 ,
小白都會震 !!! 大風DD , 咁細架250 反機都唔出奇

Batmanlun 發表於 2014-12-9 23:35:33 | 只看該作者

師兄在那揀選 QAV250呢?thanks
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-10 00:06:12 | 只看該作者
Batmanlun 發表於 2014-12-9 23:35
師兄在那揀選 QAV250呢?thanks

主頁行一次 綠色果個 VEHICLE SETUP WIZARD , 過埋最低油門行程果PART就有得揀機架
Batmanlun 發表於 2014-12-10 00:39:18 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-10 00:06
主頁行一次 綠色果個 VEHICLE SETUP WIZARD , 過埋最低油門行程果PART就有得揀機架
...

之後是否需要在Vehicle->Air Frame type->選Quad H?? Thanks!
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-10 10:11:51 | 只看該作者
Batmanlun 發表於 2014-12-10 00:39
之後是否需要在Vehicle->Air Frame type->選Quad H?? Thanks!

你睇下邊部機0既SPEC最接近你果架就選果架就OK ,
我試左2架240軸距 1806 摩打 5045槳 , QAV250 就掂曬