RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1798|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Free x GPS 燈長著

hcfken 發表於 2014-12-13 19:40:29 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我個部新買第一次飛,gps 長著綠燈不閃,而地方很空礦的,請問ching 有乜方法解決呢?
spacekiller2069 發表於 2014-12-14 13:34:08 | 只看該作者
有無做指南針校正?

指南針校正:對頻後,發射機兩隻搖桿往上往內打,飛控燈由紅變藍。水平順時針轉機體一圈(原廠建議轉一圈即可),機體左側轉一圈,機體前轉一圈,發射機兩隻搖桿往上往外打,飛控燈由藍變紅完成校正。需拔掉電池再開。四軸如到新的地點,務必做指南針校正。
 樓主| hcfken 發表於 2014-12-14 16:30:03 來自手機 | 只看該作者
我有做到妁,機頭是指向正北的,但係隻機在地下冇著綠燈,飛上天就長著綠燈,之後返回地下等gps收齊信號才飛,但係一直長著綠燈唔閃,但係地方又空壙,請問ching 有冇計?
spacekiller2069 發表於 2014-12-14 21:51:30 | 只看該作者
有無加cam影嘢? 如用SJ4000係會干擾GPS喎,如果乜都無加嘅話,咁我諗你部機個GPS模組可能真係壞咗,要返修喇!
spacekiller2069 發表於 2014-12-14 22:05:38 | 只看該作者
又或者試下轉第二度地方,有時空曠地方唔等於無干擾嘅,老實講,FreeX啲機嘅質量都幾参次,我之前同朋友各自部FreeX收GPS都好唔同,同一地點一齊飛,我唔駛一分鐘,綠燈就閃,我朋友果部等成2分鐘都係長亮不閃,最後等成5分鐘先識閃,真吹漲!
 樓主| hcfken 發表於 2014-12-15 00:30:53 來自手機 | 只看該作者
哦,明天再試吓先,Thx ching
 樓主| hcfken 發表於 2014-12-15 17:39:55 來自手機 | 只看該作者
今天重做一次設定,回復正常,仲好定好正,Thx 2069 ching