RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2127|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

舊電死咗,係咪可以回收?

isaac006 發表於 2014-12-19 22:22:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知係咪過放,定係本身舊電手工差,明明一分鐘前都仲有11.2 - 11.5v,突然之間跌到6v,然後再用bb check先知 cell 3死咗。。。

ALLNo.1
No.2
No.3
8.093.71
3.66
0.72

衣加 cell 3既電壓慢慢升緊,去到1.44v,舊電脹咗小小,仲有冇得救?
spacekiller2069 發表於 2014-12-20 00:01:03 | 只看該作者
同香港一樣,this battery is dying!
chingfai_cm 發表於 2014-12-20 00:13:10 | 只看該作者
棄置電池. 早前在網上找過資料. 有人建議先電線剪斷, 放在水中放電兩天, 等他完全放電. 便可以同家居垃圾一同棄置.
不知這做法對不對, 其他師兄是如果棄置電池?
965 發表於 2014-12-20 00:35:00 | 只看該作者
You can cut it into 2s ..  

Most the time, one of the cell dies first ....  
solaris8x86 發表於 2014-12-20 10:24:44 | 只看該作者
965 發表於 2014-12-20 00:35
You can cut it into 2s ..  

Most the time, one of the cell dies first ....

Haha... wonderful advise.. 3S -> 2S.
阿邊個 發表於 2014-12-20 10:56:48 | 只看該作者
麥記, counter 左近 ,  係有充電池回收箱. 搵膠紙貼住個正負極放入去就OK.

樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 11:55:50 來自手機 | 只看該作者
好似可以叉返佢喎,咁做會唔會爆炸?用緊0.1a叉
965 發表於 2014-12-20 13:45:49 | 只看該作者
It also depends on how good (new) on your battery .. and luck ..

Sometimes .. (1 out of 3/4) you can rescue it ....  sometimes ..  RIP ..

That is what I found the "advantage" of some more expensive brand name lipo, I have rescued some Reedy/SMC ..  but never on Zippy .. Buffalo.. Turnigy .. HobbyKing etc .. (may be one?)  
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 13:54:02 來自手機 | 只看該作者
965 發表於 2014-12-20 13:45
It also depends on how good (new) on your battery .. and luck ..

Sometimes .. (1 out of 3/4) you c ...

我嗰隻係ZOP power 35c,飛咗一次咁大把,我琴晚有得佢成晚等佢個voltage慢慢上升,衣加好似正常返,不過唔知用度幾耐.....
法師傅 發表於 2014-12-20 16:09:14 | 只看該作者
呢粒電小心用 , 唔好曬咁多 , 唔好飛咁高 , 有心理準備隨時飛飛下又得番1V ....
solaris8x86 發表於 2014-12-20 17:20:09 | 只看該作者
明知舊嘢有問題就唔好用嚟放飛機喇,仲走去用佢,基本上已經係明知遲早連淚自己架機都一齊炒,建議學上面屍兄話,剪Q咗壞嗰cell,變成2S,用嚟玩車仔較安全,唔係隨時炒Q咗落嚟撞到人,自己仲嘛Q煩。
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-21 10:12:39 來自手機 | 只看該作者
我諗住試吓飛睇吓點先,如果唔得咪 keep起佢等第二舊電又有 cell死既時候換
solaris8x86 發表於 2014-12-21 10:26:48 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-12-21 10:12
我諗住試吓飛睇吓點先,如果唔得咪 keep起佢等第二舊電又有 cell死既時候換

Good idea....
rcracing 發表於 2014-12-21 19:17:57 來自手機 | 只看該作者
唔使試!即跌Volt !!
法師傅 發表於 2014-12-21 19:34:46 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-12-21 10:12

過放少過3V好多電都係咁先 , 你呢舊仲要自己跌到接近無曬V , 正常都唔會咁 , 真係唔好諗住用得就算 ,炸機一千幾百蚊再砌過唔係咩問題 , 問題係唔知幾時會突然又無曬V

阿昌 發表於 2014-12-21 22:12:13 來自手機 | 只看該作者

到你有第二排死cell電嘅時候,你換一Cell過去嘅想法係吾work嘅,因為内阻吾一樣,結果叉電吾同步,放電都係!可以用喺啲低耗電嘅電器!