RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2930|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家玩qav250 用幾多mv圖傳好

davidliu 發表於 2014-12-24 16:21:37 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家玩qav250 用幾多mv圖傳好
太大mv 又怕食電,太細又怕唔夠遠!
各位Ching 有咩意見?
法師傅 發表於 2014-12-24 16:56:42 | 只看該作者

應該係睇邊隻功率足D , 之前睇過有外國測試 , 有D 400/500 連 200 MW 都不如 ....
仲有睇天線 .... 收發2邊天線都好重要 , 同埋用左L頭 OR 轉換頭 都會差左 !
近排用 AMOWAY 迷你200MW , 好細隻 , 跟果支天線已經係5DBI , 好力過所有3葉 ,
實地用黎穿越測試 , 呢隻200MW 同 TS832 我分唔倒高低 .....
所以黎緊都將TS832 轉埋用 AMOWAY , 輕多10g8g ....

solaris8x86 發表於 2014-12-24 17:00:42 | 只看該作者
一般通常想最多飛幾遠?
 樓主| davidliu 發表於 2014-12-24 17:51:04 來自手機 | 只看該作者
大約200米左右
solaris8x86 發表於 2014-12-24 18:03:44 | 只看該作者

咁跟上面個屍兄推介用5.8GHz 200mW (Current 0.2A)就Ok架喇,其實有數學計算比例法,2.4GHz嘅無線電波長為123mm一個波左右,100mW已可飛1,000米, 而5.8GHz一個波嘅波長只有51.7mm,比2.4GHz短咗2.3倍,所以想用5.8GHz圖傳飛2.4GHz所覆蓋嘅想同距離就要用2.3倍mW Tx Power,即用一個5.8GHz 200mW圖傳就已經覆蓋半徑距離900米左右,由於你只需200米覆蓋,所以用一個5.8GHz 200mW圖傳就夠曬有凸喇。Good luck...
 樓主| davidliu 發表於 2014-12-24 18:13:51 來自手機 | 只看該作者
唔該曬Ching
 樓主| davidliu 發表於 2014-12-24 18:22:42 來自手機 | 只看該作者
想問下Ching 有無咩牌子足火d?
solaris8x86 發表於 2014-12-24 19:39:29 | 只看該作者
davidliu 發表於 2014-12-24 18:22
想問下Ching 有無咩牌子足火d?

一般中國製造品牌都足火 (有幾隻我義務幫人用無線電俵check過都ok),但反而美國牌子要注意,佢地嘅無線電工業文化習慣會故意調低+/-2db比你 (以一隻5.8GHz 200mW圖傳計算即少咗30mW左右),以另到隻嘢更長命。上面屍兄個推介個牌子亦ok,曾經有人用2W版本用係Phantom 2上面(not Vision) 飛過6公里遠。5.8GHz @ 200mW飛200米好夠架喇,要注意盡量不要飛過500米遠,話須可以飛到900米遠,但係此終係個理論值,會按現場實際環境因素已有所影響。
 樓主| davidliu 發表於 2014-12-24 20:02:26 來自手機 | 只看該作者
Thank you Ching
法師傅 發表於 2014-12-24 23:15:40 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-24 18:03
咁跟上面個屍兄推介用5.8GHz 200mW (Current 0.2A)就Ok架喇,其實有數學計算比例法,2.4GHz嘅無線電波長 ...

精彩內容 , 又學倒野 !!! 200米用200MW真係夠用有突 ,
我近期用緊果隻迷你AOMWAY200MW 就試過直線飛300米 , 接收用12DB平板 , 來回全程畫面閃都唔閃一下
 樓主| davidliu 發表於 2014-12-24 23:55:40 來自手機 | 只看該作者
有無邊家介紹下?
 樓主| davidliu 發表於 2014-12-24 23:56:15 來自手機 | 只看該作者
有冇邊間介紹吓
法師傅 發表於 2014-12-25 19:14:40 | 只看該作者

呢D大路野 , 去TAOBAO搵多人買果間就OK , 電子野都係睇彩數 , 邊間買都無保障100%無問題 XD
unityandy 發表於 2014-12-27 16:42:03 來自手機 | 只看該作者
非常同意!