RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4668|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

QAV250 倒轉安裝 (多圖)

jackyjacky 發表於 2015-1-22 01:10:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

以前曾經把一台炒了機的 F-330 重新安裝, 倒轉安裝, 今次嘗試用 QAV250 機架配合 CC3D 倒轉裝, 效果奇好 !!!

先來一段 22 秒的室內首航試機片
VVVVVVVVVVVVV

再來照片, 仍然是飛行中
VVVVVVVVVVVVV
Vickyjim007 發表於 2015-1-22 01:16:08 來自手機 | 只看該作者
有冇好處
sakata 發表於 2015-1-22 09:13:31 | 只看該作者
超級清楚
我都覺得倒轉裝較好
重心會更穩定
solaris8x86 發表於 2015-1-22 10:04:02 | 只看該作者
good!!!! 真係好過AR Drone 3.0好Q多!!!!!
法師傅 發表於 2015-1-22 10:06:47 | 只看該作者
其實你話 "效果奇好" , 係邊方面 ? 見你條試機片 , 架機好震下 , 未有倒 倒裝完  "效果奇好" 0既感覺  

另外降落有無難度 ? 斜少少企唔正就斷槳 ...
zzzronan 發表於 2015-1-22 10:08:28 | 只看該作者
倒轉裝仲有型, 但炸機個磨打同獎會易d爛嗎?
isaac006 發表於 2015-1-22 10:14:03 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-22 10:06
其實你話 "效果奇好" , 係邊方面 ? 見你條試機片 , 架機好震下 , 未有倒 倒裝完  "效果奇好" 0既感覺   ...
見你條試機片 , 架機好震下
+1!

同埋你降落易唔易反?
我"正裝"唔知係唔係重心太高,降落快就會彈地再反轉180度落地,然後我就要死死氣行過去反返正佢
不過都有可能係我技術未夠好先咁

solaris8x86 發表於 2015-1-22 10:21:35 | 只看該作者
我覺得佢改得好好,反轉槳嚟我個邊飛,夏天可以幫手割草.....
法師傅 發表於 2015-1-22 12:10:48 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-22 10:14
+1!

同埋你降落易唔易反?

好似好耐無試過落地反轉 , 四平八穩咁落 , 就掂地就CUT油, 又點會彈得起 ?
我有用腳架棉做腳 , 唔知係咪做倒吸震 , 睇番片降落果下都無跳 , 好似痴死係地下咁 !
可能你真係太快咁拍落地下 , 人跳樓落地果下都會彈起啦 XD
咁你就真係要練下降落了 , 好多大C話齋 , 玩飛機唔係有錢玩識得砌飛得倒打倒空翻就叫勁 ,
追求多D細節野, 起飛降落要靚都係基本功 , 我都練緊
solaris8x86 發表於 2015-1-22 12:59:58 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-22 12:10
好似好耐無試過落地反轉 , 四平八穩咁落 , 就掂地就CUT油, 又點會彈得起 ?
我有用腳架棉做腳 , 唔知係咪 ...

我在硏究空中"加電(油)"技術,同我係"空中合體"吧...好似ZZ高逹咁...
陳真 發表於 2015-1-22 19:19:47 | 只看該作者
首先多謝樓主分享~
http://rc-evo.com/xbbs/thread-342775-1-3.html
個幾月前就玩緊倒裝,定唔定係set機同手指問題
理論上倒裝最明顯好處係用晒隻槳吹向下d風,其他野無研究過
 樓主| jackyjacky 發表於 2015-1-23 12:00:45 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-22 10:06
其實你話 "效果奇好" , 係邊方面 ? 見你條試機片 , 架機好震下 , 未有倒 倒裝完  "效果奇好" 0既感覺   ...

法師兄,感謝意見 ......
條試機片係在睡房張床上面拍的(怕炒機),離床面只有一米左右,機架震係因為地(床)面迴風的氣流影響,而且張床單亦增大了氣流,導致飛控不停修正,加上我飛行技術的限制 (睇條片左飄右飄就知我尚未學滿師),所以先會咁 ........ 飛高至兩米以上便非常穩定,在內定 PID 底下,室內細小空間可以放手15秒(呢個係以前部"正裝"機未試過的)。

至於降落炒槳問題是有的,只要每次降落時小心 D 便可,因為機肚是一塊平面,所以尚算穩定,機體唔會前後炒,而且,當飛機著地一刻稍有左右傾時,剛好個 spoiler 頂著個地,隻槳尖剛好唔碰地,當然,大傾斜落地例外!

樓主| jackyjacky 發表於 2015-1-23 12:08:04 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-1-22 12:59
我在硏究空中"加電(油)"技術,同我係"空中合體"吧...好似ZZ高逹咁...

太陽兄,好耐冇見 ......
揾日去你主場試下隻 AR.Drone 2.0 先,改了用正式 RC 接收後,都未正式認真試過機 (冇你在身邊唔敢試) ......
 樓主| jackyjacky 發表於 2015-1-23 12:20:29 | 只看該作者
陳真師兄,小弟早前亦切了一部倒裝機,話時話,該部 F-330 降落更難,起落架用麥當勞杯來做!
http://rc-evo.com/xbbs/thread-320710-1-1.html
睇過師兄的穿越片,非常精彩! ...... ...... 恐怕小弟永遠都學唔到閣下之技術啊
法師傅 發表於 2015-1-23 12:48:54 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2015-1-23 12:00
法師兄,感謝意見 ......
條試機片係在睡房張床上面拍的(怕炒機),離床面只有一米左右,機架 ...

我未試過反裝 , 朋友的反裝機就玩過下 ,感覺穿越都是正裝的靈活 , 而反裝重心偏低 , 高飛航拍慢動作比較柔和 , 有穩定感覺 !

你話反裝後感覺好D , 其實就係反裝後重心比較合適你所指 "內定" 的PID 而已

WhyMe 發表於 2015-1-24 08:53:08 來自手機 | 只看該作者

降落真係有d 技術,既然睇到有ching 講,我都想講下個人體會。我玩咗250size只有1 個月,當然唔可以話有乜心得啦,不過大家討論下囉。
首先250 機架的4 支降落腳,我都唔用的,改用4個海綿圈,扎在機臂底部,一來重心低d, 二來我唔鐘意4 支腳太長。降落就是垂直降落,油門由定高的%再下調dd,  機體就會下降(很慢)。接近地面時,由於有擾流影響,機架可能唔定,這亦是降落時令機體彈起的主因。通常我會再收多dd 油,真係好dd,  盡量減少由擾流而產生的降落回彈力,而在機體與地面接觸前的時間,就要收晒油,否則機體會接觸地面而彈起再彈,機體就會反。其實講咁多,除咗練手指,我覺得機體降落地面的接觸點的位置及物料亦是非常重要的。