RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9008|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電池的演進。。。。

rk2 發表於 2015-1-26 10:47:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
當年 70 年代 ,玩 RC 車仔,是用 Ni Cd (鎳鎘充電池)的,去到 90 年代,仍然用緊高效能(放電率及容量)的三洋 SCR, 頂多就係加埋電腦精選 ( matched) 已不知從什麼時間,開始有了 Ni MH電,容量大了許多,又輕了。。。。

chacha 發表於 2015-1-26 13:50:52 來自手機 | 只看該作者
當年最正嘅黑電
chacha 發表於 2015-1-26 13:54:04 來自手機 | 只看該作者
可能係ni cb容量極限去到盡'先至用ni mh。
 樓主| rk2 發表於 2015-1-26 14:46:23 | 只看該作者
chacha 發表於 2015-1-26 13:50
當年最正嘅黑電

Ni Cd 最普通好似係黃色包裝的 (SC ) , 而紅色 (SCR ) 就強勁一點,黑色好似係頂級。有錯請指正。 容量由1200 mAH, 去到 1900 mAH左右。  

有了Ni MH 才輕易再上。。。。.3300  mAH 或再大的。手上有些1/18 用的Ni Cd , 正準備放入回收桶了。。。。。
aattaa 發表於 2015-1-26 17:48:08 | 只看該作者
對電池無嘜認識, 不過都搜尋到一些,師兄提出了post 之後, 攞出來睇下. 才發覺當時 ¥14800 /pack.都幾貴.

hihizaza 發表於 2015-1-26 18:50:45 | 只看該作者
Label越多字越好
kiev 發表於 2015-1-26 20:02:15 | 只看該作者
當年散買黑三洋廿七蚊一粒,我地班船友通常三十粒買! 呢隻黑三洋標 1700mah 但一般差到 1900mah .
tiger1 發表於 2015-1-27 07:54:04 | 只看該作者
super expensive!! the $$ can be many meals....
965 發表於 2015-1-27 11:28:34 | 只看該作者
Yes ..  very expensive .. 好似差吾多成舊水-粒 for top one .. (if I remember correct)  所以後來好多 DIY .. 記得果陣見 ar 莫早光 係咁係度 match ar match ....

Panasonic d Purple battery 都正, 但三羊最好爆.

從前買隻貓仔, 十仔 ...加幾排電, tekin charger, Trinity 11t, Novak esc  加加埋埋 六七千 ..打工仔成兩個月人工. 每差玩得 二百零秒 ja ...  

細個冇玩車,走去玩供樓你話幾好 lei ...  
slowerthanyou 發表於 2015-1-27 13:30:06 | 只看該作者
wasn't there a SCK (blue covering?) around 1500mA? It had less capacity than the then slightly older 1700mAh SCE but was more punchy and I think more hear resistant. Don't think it was too popular as I only remember seeing it for a very short time.

and a red covering one too but cannot remember name. That one everyone used to charge until it was very hot. Super punchy but died very quickly too.
RCandylau 發表於 2015-1-27 16:03:33 | 只看該作者
細個最愛红三洋黑三洋,猛好多...如果8.4V就仲勁......但又係成曰好快玩完,又博命差,又充好多排,又玩得果一陣,之後反而令唔再玩落去....斷斷續續....玩油車....又斷一排....

老實講係鋰電同無刷先至令我再認真反...玩得唔精但勝在鋰電玩得耐......咁講啦,如果呢幾年RC界仲係無鋰電根本唔會興旺,唔會有咁多人玩RC
 樓主| rk2 發表於 2015-1-27 16:09:35 | 只看該作者
slowerthanyou 發表於 2015-1-27 13:30
wasn't there a SCK (blue covering?) around 1500mA? It had less capacity than the then slightly older ...

記得當有都有人用 PANASONIC - 紫色包裝的,另外有一隻叫法國飛漁,好似係紅色包裝的,唔知係未師兄說的那隻了。

qiix 發表於 2015-1-27 16:47:08 | 只看該作者

我也用過 panasonic 紫色玩8.4V, 都幾好而且勝在價錢平, 哪時沒有財力玩貴電
chacha 發表於 2015-1-27 17:31:09 來自手機 | 只看該作者
不過紫色乳牛好快死
JOHN2 發表於 2015-1-27 19:33:55 來自手機 | 只看該作者
重有日立黑色1700mah,玩無耐就逐粒壞
shing317 發表於 2015-1-27 19:56:05 | 只看該作者

我初玩時是買孖星的7.2v 1200mah,金色包裝,二佰元一排,當時工資只1500月,買兩排已好肉尺,火牛是1A,當時又唔識充,電和牛熱到飛起,玩孖星大腳八約玩15分鐘
lawrencewong 發表於 2015-1-28 00:22:08 | 只看該作者
paulaner 發表於 2015-1-28 01:01:23 來自手機 | 只看該作者
lawrencewong 發表於 2015-1-28 00:22
黑電之後,有衣隻2000電

呢隻 2000 電仲有銀色款,我呢排就係先前有位師兄講老莫 Xpress GM 嘅 Match 電,果陣都好爆㗎。
blackshark3 發表於 2015-1-28 02:24:51 | 只看該作者
最初玩蘇士12E,跟saft條電,同一條會發熱嘅差綫,電插係依家電腦板仲有嘅長方型4pin但只用兩pin。條綫滾即係奶媽足,差3個字玩5分鐘,玩完仲要放晒啲電唔係唔襟玩。有次差電瞌著咗,餅電差到噴泡報銷,忍痛慳錢走去福利買排三洋電,當時係補品,盛惠兩舊水,當時一份報紙5毫。之後玩過媽星駝背電,落馴馬師,嗰餅電嘅電插同人地唔同,公乸掉轉,當時買媽星慢差機,差一晚玩3分鐘,晚晚期待。之後學人鬥12仔,買兩排三洋1200電玩K2X,行運入到main但要搭牙慳電涯8分鐘,仲記得7分零啲車開始冇電腳軟,涯到8分就有機攞杯。後期美國佬興玩逐粒電砌6cell出嚟玩,日本車仲死唔跟仲行條電。個陣去鬥車,買Trinity Match電10叉後就唔再match,正嘢賣5舊幾一排,骨嚹都赤。仲記得啲電插都好多款,由最初嘅6v同7.2v唔同插,到玩Deans四pin插,唔識焊啲pin過熱溶埋個座,之後Deans改T插,跟住仲玩焊死唔落插,人都癲。所以之後覺電車太煩,長玩大8油車。

lee709394 發表於 2015-1-28 02:44:10 | 只看該作者
成班老鬼 ;P;P
當年match電都要6~7舊一排