RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3772|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI F330 重 1023g 算不算超標準

chingfai_cm 發表於 2015-3-1 09:19:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部機是用 F330 機架(紅白果隻), 用3S 2200mA電池, 用APM + 數傳, 山狗SJ4000(no wifi).
全部裝備, 起飛重量是1023克 (1kg 又 23g), 想問下相同Size的師兄, 我是否超重?
我設定10.5V 自動回家, 都可以做到10分鐘Loiter, 是否可以接受呢?

kAyue 發表於 2015-3-1 12:30:59 | 只看該作者
電變到摩打果段線可以有縮短既空間..縮左應該1KG樓下,可以飛多一陣
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-3-1 16:59:45 | 只看該作者
已經cut縮了. 不知其他F330的起飛重量是否都差不多1Kg.
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-3-2 13:25:11 | 只看該作者
利害, 師兄真有眼光, 縮了線真系1000g (1Kg), 一克都不差.
henry_lok 發表於 2015-3-4 22:31:09 | 只看該作者
請問 chingfai兄用咩槳?
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-3-5 22:55:15 | 只看該作者
用8045槳, 我找到 http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=pl1t8cl09a7
說是 乾丰APC 的, 不知是不是真的. 但是覺得OK.

說下你哋部機幾重, 等我得個知字呀.
henry_lok 發表於 2015-3-5 23:09:03 | 只看該作者
我部qav250冇加圖傳osd, 配新西達電變摩打6045槳3s2200mA重730g, 努力學'升'緊.....

請問F330用咩袋隻機? 我都想整隻F330/Q380但唔知用咩袋好.....
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-3-26 00:00:35 | 只看該作者
我拆槳之後用個環保袋裝, 個搖控就放背包. 就可以出去玩, 簡單方便. 在香港, 330尺寸是最方便.
albertfunghs 發表於 2015-6-28 20:50:49 | 只看該作者
請問用什麼馬達,電調,飛控和接收。謝謝。
法師傅 發表於 2015-6-28 21:13:11 | 只看該作者

你話果隻  "乾丰APC" RMB 9 一對
正品APC 8吋 要 RMB 35 一對
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0k.7385961.1997985097.d4918997.2hBrwq&id=39763991912&_u=s6r3taa8a66

你睇睇其他店 , 所講 "乾丰APC" , 唔少店都註明係 "仿APC"

法師傅 發表於 2015-6-28 21:17:40 | 只看該作者
chingfai_cm 發表於 2015-3-2 13:25
利害, 師兄真有眼光, 縮了線真系1000g (1Kg), 一克都不差.

你之前話10.5V回航 , 3S計即係 3.5 , 太冒險了 , 飛得遠未必夠電番黎 !另外獅子電小心D , 3.5 以下電壓平行好差 & 跌得好快

cs1 發表於 2015-6-28 22:56:06 | 只看該作者

10.5V 對 LIPO 是否達到嚴重過放 , 甚至大肚 ?? 如何處理及適當保護 ?

albertfunghs 發表於 2015-6-29 17:32:53 | 只看該作者
chingfai_cm C兄 請問 F330 用什麼馬達,電調,飛控和接收。謝謝。
wilsonathk 發表於 2015-11-9 14:37:35 來自手機 | 只看該作者
師兄。我玩F450 (出去玩唔方便。)想轉F330係咪買F330機架。全套轉過去就得呀?另問在香港好似搵唔到F330機架賣