RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2633|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

沒事復修記。。漿爆FF01

flybook 發表於 2015-7-30 21:05:05 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
先來開場白,,會眼盲,嘔心,原美主意或不愛diy,動手能力低人事會直接影響身心對日後rc性趣減半,hp.mp急速下降,XD.           相信好多玩家都收藏左吾少舊車,但系都有相同問題,部車膠件烈左撞壞左但又死吾去,想買又買吾番,就以ff01為例,吾知點解呢部車膠材料,真系好吾掂,我同期ta01~02都沒佢咁易烈開,現在仲玩緊,,,我早在上個月開始就想搵返部烈痕累累ff01出來,諗住簡簡單單一個波箱整好就行得,,點之出土後烈紋太多,,,暈,,但系决定左整,,,死就死啦。用緊電話打字圖片之後補充
 樓主| flybook 發表於 2015-7-30 21:24:38 來自手機 | 只看該作者
首先我今次復修想保留番原味ff01,但個頭設計真系好易爆膠,如果就咁整番比佢行,相信輕輕撞下都會死,我有二樓板車身,但都系果句原味膠車,,>_<  看圖diy件板仔先,車頭底果塊一早已經變型了,所以cut左佢,磨走凸起膠邊可以張件frp板仔平放上去強補。
JOHN2 發表於 2015-7-30 21:43:20 來自手機 | 只看該作者
用環氧樹栺補喺爆裂位外面唔知有冇效?
 樓主| flybook 發表於 2015-7-30 21:51:24 來自手機 | 只看該作者
講番主角,,漿爆,,,,系一種叫丙烯混合膠,大陸買四五蚊,吾同一般用開環氧樹脂,佢得幾半分鐘工作時間,咁有咩好處???吾知哈哈,,因為呢隻膠會溶化到一般膠質表面,我試過用其他混合膠去修復,最後主力用呢種,,有烈紋地方先aa膠再夾夾好佢,吾好比佢再(墨)開,次後上漿爆包死佢,因為膠質已經烈左,沒可能好似以前咁修羅c定位.咁就用另一種方式,,改用長羅c通牙比佢固定,包實左位置可以先用羅c攻上牙,,,看下回
 樓主| flybook 發表於 2015-7-30 22:02:01 來自手機 | 只看該作者
用長羅c通牙加c母,受力位已經變成夾住,原本烈紋受力位分散左,咁就可以修得緊靈件,只要對部車有愛,你自然會找到佢支點XD,好好咁同佢強補下.吾好諗住要靚先,,噴到佢周圍都系先,話明漿爆,,事後先慢慢同佢沖涼化妝。
 樓主| flybook 發表於 2015-7-30 22:08:58 來自手機 | 只看該作者
成廿年前算系新手當然吾識就住收羅c,,滑牙點算??比d愛佢自然有方法
 樓主| flybook 發表於 2015-7-30 22:18:35 來自手機 | 只看該作者
快d寫完佢先眼訓,基本上ff01最弱雞系波箱同車身按合位,加左塊板仔個硬度完全系兩個世界,順手界左電位放到鋰電,暫時寫到呢度,有時間再整泵把同其它細節。希望對大家幫助發揮你小宇宙整番你嘅舊車。
tiger1 發表於 2015-7-30 22:53:43 | 只看該作者
good stuff
 樓主| flybook 發表於 2015-7-31 12:51:33 來自手機 | 只看該作者
JOHN2 發表於 2015-7-30 21:43
用環氧樹栺補喺爆裂位外面唔知有冇效?

我都有用環氧,在6樓車頭油鴨板張相,貪方便用cat5線代替纖維絲,卷實收油壓羅c位再加環氧,用丙烯好處系佢吾同環氧流動少同快干,可以做填充物。
JOHN2 發表於 2015-7-31 16:49:08 來自手機 | 只看該作者
師兄轉向杯收機米迫死king pin方法非常之正
Annie268 發表於 2015-8-1 22:59:16 來自手機 | 只看該作者
Good...
小龍 發表於 2015-8-2 00:21:23 | 只看該作者
利害利害!高手高手!
小龍 發表於 2015-8-2 00:34:24 來自手機 | 只看該作者
小龍 發表於 2015-8-2 00:35:25 來自手機 | 只看該作者
 樓主| flybook 發表於 2015-8-2 18:00:38 來自手機 | 只看該作者
小龍 發表於 2015-8-2 00:34
師兄請參考參考,一齊研究研究。

師兄先利害,仲有金屬件用緊,系咪都是gpm出品?
,果個年代我主力玩yr4m同ta01/03, ff01fun car只系補品左過散熱哈哈,執開雙星野仲有架ta03pro景品未整>_<
 樓主| flybook 發表於 2015-8-2 18:11:13 來自手機 | 只看該作者
小龍 發表於 2015-8-2 00:35
還有的是⋯

呢兩張圖幫助大thx,可以diy過頭尾油鴨板。