RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3308|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] 搖控直升機

tomchoi 發表於 2015-8-10 22:02:01 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄!如果想玩搖控直升機,可以買邊隻牌子入門比較好?
RCPEPPLE 發表於 2015-8-12 23:28:43 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-8-14 23:25:31 來自手機 | 只看該作者

如果有心升上去,隻機最好具備呢 3 樣嘢:
單槳、三軸陀螺儀、軸傳。

嗰啲咩練習架,平衡翼,超穩定耐摔乜乜物物,
六軸陀螺儀 ( 呢樣先至害死我 ) ... 學唔到野,算吧。

然後計劃下隻控之後會玩啲乜。

建議當然係 Futaba 同埋亞托啦,純玩直昇機嘅話,
6CH 就夠,有多餘錢嘅話,
加多 2 個 Channel 當係 Spare 日後會用。

不過直昇機都無咩好加,加多樣野,就增加重量,
同埋食多啲電,無咩意思。

講到尾,都係建議 Futaba,亞拓,呢條係正路,
250 -> 450 -> 500 一路越玩越大,
心多轉嚟轉去只會浪費不必要嘅金錢,
同埋到最後都係製造垃圾。

建議都係由 250 開始,250 撞死人嘅機會唔大,
最多片一野流下血,黐塊膠布無事。
450 或以上就真係要小心。

但無論隻機幾大都好,技術同修養大於一切,
因為你將會明白到,飛得幾叻,飛得幾貴嘅人都有,
整機,換零件,全部自己一手包辦,
裡面仲會包含一啲學術性嘅野。

以我做反面教才嘅例子,飛齡唔夠半年,
以為走捷徑買平野,亂改野 ...
點知始終係要走返轉頭,
花咗錢先事少,俾人知道你戇 X 先係問題

當你買咗隻機,控,電,叉電機之後,
基本上你隻機已經飛得,但係咁其實係仲未夠,你需要㗎笙。
粒電裡面有幾多,係咪平衡,
你要知道,所以你需要電顯。

因為你隻機係會炒,
(如果完全無人教,你唔炒機我乜都得!)

你要學整,咁就起碼要有一套螺絲批,六角匙,
焊筆錫線,焊台,十字盤水平器,螺距呎,
舵機檢測器,槳平衡器。
呢啲野想慳都唔得。

唔係嚇你,我開頭都以為玩直昇機仔只係千零兩千蚊嘅事。

zeda 發表於 2015-8-15 20:44:54 | 只看該作者
Align 450, RTR(連遙控) 定淨機(連連motor, esc, gyro only) 好
asaq-wong 發表於 2015-8-16 00:30:51 | 只看該作者
仲有一樣野都好重要……Sim...
ghostkcleung 發表於 2015-8-16 03:23:00 | 只看該作者
zeda 發表於 2015-8-15 20:44
Align 450, RTR(連遙控) 定淨機(連連motor, esc, gyro only) 好

買 6S combo 版,唔洗自己諗,
啲電子嘢又唔洗擔心太貴或者唔夠用,
而且一定平過你自己散買。

淨機係 for 你玩開有齊電子嘢,
轉落去當係改良。

控…就自己配搭囉
我會建議 Futaba(但我自己唔係用 Futaba

ghostkcleung 發表於 2015-8-16 03:26:49 | 只看該作者
asaq-wong 發表於 2015-8-16 00:30
仲有一樣野都好重要……Sim...

師兄呢句嘢最有道理,
我都係飛模擬器多過飛真機

不過有少少嘢想講,
就係我覺得 Heli-X 6 好過鳳凰,
試用版已經夠玩,唔洗買加密狗。
淨係死玩隻 Logo 600 同埋 Trex 500 已經夠練。
comwell 發表於 2015-11-1 21:23:09 | 只看該作者
師兄你買左電直昇機未
rgemhkie 發表於 2015-11-1 22:05:24 | 只看該作者
為何現小shop 買 heli  ?
突然 年多前Albxxx 又執左, 有人知佢 為何做?
asaq-wong 發表於 2015-11-2 00:21:46 | 只看該作者
rgemhkie 發表於 2015-11-1 22:05
為何現小shop 買 heli  ?
突然 年多前Albxxx 又執左, 有人知佢 為何做?

我估小左店舖賣直升機係因為冇乜場地可以玩! 啲師兄轉晒去玩四軸機航拍!
rgemhkie 發表於 2015-11-2 07:55:33 | 只看該作者
asaq c hing, I agree your reason is correct.