RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4564|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] 自組機 FPV quad immersionRC Xugong V2 Pro

Ericang 發表於 2015-9-2 05:37:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟玩左 FPV 一段時間,由 Rock Crawler FPV 到 Monster Truck FPV 到 Racing Quad (250/280),心思思想整架大四軸,飛遠 D 耐 D 順便玩下航拍,於是就上網搵下搵下咁就入手左 ImmersionRC Xugong V2 Pro.我見香港同大陸都唔覺有人玩,等我分享一下。

由於唔記得影下開箱相,頭兩張係網上既圖。
包裝,機臂同 frame。  
Firebird_hk 發表於 2015-9-2 09:41:59 來自手機 | 只看該作者
圖傳去到幾遠?
Firebird_hk 發表於 2015-9-2 09:44:00 來自手機 | 只看該作者

係時候入手固定翼fpv, 20km遠航好滿足的☺☺不過記得帶定小食飲品,打自動回航試過二十幾分鐘先飛到返來。
chappi 發表於 2015-9-2 10:07:42 | 只看該作者
師兄,用咩嘢飛控? 成套邊度入手?
Firebird_hk 發表於 2015-9-2 10:23:54 來自手機 | 只看該作者
樓主咪講咗用naza m lite
solaris8x86 發表於 2015-9-2 11:22:01 | 只看該作者
Good.....
Ateens 發表於 2015-9-2 15:08:16 | 只看該作者
Looks Amazing
 樓主| Ericang 發表於 2015-9-2 17:13:20 來自手機 | 只看該作者
Firebird_hk 發表於 2015-9-2 09:44
係時候入手固定翼fpv, 20km遠航好滿足的☺☺不過記得帶定小食飲品,打自動回航試過二十幾分鐘先飛到返來。 ...

圖傳最遠試過大約1km, 開始有雪花就番轉頭。用5820 內置接收,helical + 冬菇天線。

20km 係用433控? 咁圖傳用咩頻率?
我未考到 HAM license 所以應該用唔到。

我同朋友都有幾架固定翼未砌,之前玩過700-1300mm 果類入門機,的確有排飛,微風下關摩打都 guide 到 5 分鐘以上。
法師傅 發表於 2015-9-2 17:14:57 | 只看該作者
一早睇中左呢架野 , 又係因為摺得 ,
但比幾個大6網友叫停話話個摺臀愈玩愈鬆 ,
不過話有雲台頂得順 , 拍野都無影響 !!!
 樓主| Ericang 發表於 2015-9-2 18:55:45 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-2 17:14
一早睇中左呢架野 , 又係因為摺得 ,
但比幾個大6網友叫停話話個摺臀愈玩愈鬆 ,
不過話有雲台頂得順 , 拍 ...

我都有考慮過呢點,但摺肩彈弓損耗品有件換,而且唔貴。

我成日有睇法師傅既分享架,如果可以一齊研究就太好喇
法師傅 發表於 2015-9-3 14:07:03 | 只看該作者
Ericang 發表於 2015-9-2 18:55
我都有考慮過呢點,但摺肩彈弓損耗品有件換,而且唔貴。

我成日有睇法師傅既分享架,如果可以一齊研究就 ...

有得換咁都好D !!!

航拍機我無咩經驗 , 幾個月前砌左架350摺機都玩唔夠10次 ...
 樓主| Ericang 發表於 2015-9-9 00:54:33 | 只看該作者
今日 fine tune 完上山正式起飛,3 個 flight 每舊電都飛到20分鐘以上,第三轉青山飛去下白泥再去堆填區再回家,最遠 2.1 公里,番到黎用左 4000mah 左右,總行程約 4.5 KM,hovering 多陣 3.75 落地。

去到 2.1KM 唔記得 cap 圖