RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4444|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>推老友落坑就最開心@小六軸RD290砌機分享<>砌機分享100%上載

法師傅 發表於 2015-10-8 10:29:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

半年前毒左個老友玩四軸 , 雖然佢唔玩FPV ,
但中毒愈來愈深 , 幾個月內 ... 1架2架3架 ......
一個月前佢唔知邊度搵左架2手 RD290 番黎 ,
甩皮甩骨咁 , 摩打都變曬型 ,應該前手機主炒到9彩咁 !!!
佢工作忙又無耐性研究電子野 , 老友叫幫手 ,
還掂我未砌過RD290 , 就試下幫佢重新砌過 ...

# 完成圖
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-8 10:30:04 | 只看該作者

<> RD290 砌機分享 <>

# RD290 機架, 主要分3件野 ,
   摩打電變飛控接收全部都裝曬係機臀層 ,
   因為機主要保留腳架 , 所以電池放機底  
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-8 10:30:23 | 只看該作者

<> RD290 @ CC3D 軟件設定 <>
因為本機只為新手朋友而設 , 而不玩FPV , 所以設定比較簡單 !
PID 設定操作反應比較硬 , 推一步行一步 , 自懸快 , 比較適合新手

# X型六軸機架好難CAL得好 , 所以都係用X型機架 !
# MIX LEVEL 果度唔好推咁高 , 50%起慢慢試 , 太高會好震
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-10 23:10:05 | 只看該作者

<> 更新 <> RD290 砌機分享 ~ 已完整上載

littlewolf263 發表於 2015-10-13 10:50:48 | 只看該作者
How much for full set ?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-13 15:14:08 | 只看該作者

砌機當時 RMB 計 ~
機架 ~ 280
CC3D ~ 75
銀燕1806摩打 ~ 69 *6
X ROTOR 10A ~ 35*6
5V BEC ~ 10
分線板 ~ 10
LED ~ 8*4
601接收 ~ 65
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-15 22:28:46 | 只看該作者
z1tobyma 發表於 2015-10-20 01:13:42 | 只看該作者
識貨阿 RD290
z1tobyma 發表於 2015-10-20 02:08:16 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
我都分享吓

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖