RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3144|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩具級航拍實時圖傳, 有沒有圖傳720P, 但錄影卻是1080P?

kslee30 發表於 2015-11-8 08:33:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問師兄們, 玩具級航全套套裝, 實時5.8G圖傳的, 是否最高只有720P, 沒有1080P的?

solaris8x86 發表於 2015-11-8 08:58:50 | 只看該作者
實時圖傳唔使去到1080p架,用得bandwidth太多實時反而會好Q窒,720p以下個圖傳會順好多,因為要實時
 樓主| kslee30 發表於 2015-11-8 10:45:17 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-8 08:58
實時圖傳唔使去到1080p架,用得bandwidth太多實時反而會好Q窒,720p以下個圖傳會順好多,因為要實時。 ...

咁, 請問有冇D機, 係圖傳就720p, 但係錄影就1080p既呢?
solaris8x86 發表於 2015-11-8 11:16:56 | 只看該作者

今時今日,基本上大部份都做到你要求,但分為兩大類 (以下以未改裝原裝全套套裝機計):

1. 數碼FPV機 (WiFI),FPV 720p會窒窒下 (錄為1080p):

- Xiro Xplorer (但出名成日炒)
- Bebop Drone (最好唔好買,多bug+客戶服務奇差,而且iPad控制玩,唔係個個人都得)
- Phantom 3 (可能出咗你budget,太貴,但以FPV+錄影,為目前入門機實時FPV最靚,但最$$$),如果budget有限,去買反舊嘅Phantom 2 Vision一樣做到你要求,但FPV實時會幾窒,而且魚眼效果問題會較嚴重。

2. Analog FPV (Taobao DIY),FPV反應快,即時實時影像會較數碼FPV機清楚,更sharp,但錄要自己再搞,無經驗者有排搞。

cs1 發表於 2015-11-8 12:07:55 | 只看該作者

早2曰有店鋪全新行貨 DJI P2V+ V3.0 $3098. 咪高質數 , 我年頭買九千幾 .

唔使買玩具級 平過買二手 .
solaris8x86 發表於 2015-11-8 12:13:53 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-11-8 12:07
早2曰有店鋪全新行貨 DJI P2V+ V3.0 $3098. 咪高質數 , 我年頭買九千幾 .

唔使買玩具級  平過買 ...

Hahah! $3,xxx,靚! 飛機一年跌幾千$$$.....
 樓主| kslee30 發表於 2015-11-8 13:02:25 | 只看該作者
我心目中的玩具級, 是上限8百多元。
2、3千元如DJI, 對我來說不是玩具級了。

如果不到$1000, 有圖傳, 1080p錄像就好了。
solaris8x86 發表於 2015-11-8 13:34:28 | 只看該作者
kslee30 發表於 2015-11-8 13:02
我心目中的玩具級, 是上限8百多元。
2、3千元如DJI, 對我來說不是玩具級了。

都買到Xiro, Bebop, DJI架,去其他RC facebook/本論壇買賣區,睇下二手嘢啦,有時買二手嘢仲好,飛機一向短命,又趹價快,買新嘢都唔值。
Good luck.

https://www.facebook.com/groups/721589977960260/
https://www.facebook.com/groups/960354707315739/
正宗球迷 發表於 2015-11-8 16:36:43 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-11-8 12:07

唔使買玩具級  平過買 ...

咁平?3100都唔駛。講唔講得邊度買?
cs1 發表於 2015-11-8 21:22:34 | 只看該作者
正宗球迷 發表於 2015-11-8 16:36

有意請WhatApp61744548
請到本店交收:
旺角花園街2-16號好景商業中心13樓1312室
交收時間星期一至六 PM 2:00~PM 10:00

登錄/註冊後可看大圖

下載附件
昨天 07:18 上傳

依套一體化 ,  DJI PHANTOM 2 V+ V3.0 , ******** 緊記一定要求KeIvan 哥哥仔幫你設定應有功能及失控回航 <<<<
cs1 發表於 2015-11-8 21:24:03 | 只看該作者

有意請WhatApp61744548
請到本店交收:
旺角花園街2-16號好景商業中心13樓1312室
交收時間星期一至六 PM 2:00~PM 10:00

登錄/註冊後可看大圖
下載附件
昨天 07:18 上傳

cs1 發表於 2015-11-8 21:32:56 | 只看該作者

***** 佢地D全新貨未設定所有功能 及失控自動回航 , 係直接原封交比客人 , 最好要求KELVAN 哥哥仔

幫你搞好先 .
cs1 發表於 2015-11-8 21:38:53 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-8 12:13
Hahah! $3,xxx,靚! 飛機一年跌幾千$$$.....

年頭價值,今時今曰可以買三架天 .
 樓主| kslee30 發表於 2015-11-8 22:34:22 | 只看該作者

遲D如果賣1千蚊1隻, 就可以考慮下啦。
正宗球迷 發表於 2015-11-9 00:59:52 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-11-8 21:32
***** 佢地D全新貨未設定所有功能 及失控自動回航 , 係直接原封交比客人 , 最好要求KELVAN 哥哥仔

幫你搞 ...

呢間見佢拍網都仲係寫6字頭.唔通上去會有驚喜?

呢間我都有幫襯過買其他野,不過搵佢留左枝actioncam用既棍都仲未有聲氣,漏氣左少少. 追佢都好似如夢初醒咁.
正宗球迷 發表於 2015-11-9 01:01:42 | 只看該作者
kslee30 發表於 2015-11-8 22:34
遲D如果賣1千蚊1隻, 就可以考慮下啦。

依你見解,p3pro幾時大瀉?
 樓主| kslee30 發表於 2015-11-9 05:37:32 | 只看該作者
正宗球迷 發表於 2015-11-9 01:01
依你見解,p3pro幾時大瀉?

不知道。
只是小弟不是發燒玩家, 可有可無, 超過1千元不會考慮, 所以即管吹下水, 既然可由9千減至3千, 不知可否再由3千減至1千。