RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4739|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各啟德師兄幫幫手

saihung281692 發表於 2015-11-12 21:13:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
原本買左隻immersionRC Vortex新機,今日去試機,本人將隻機放在本人3點鐘方向,睇Mon起機,向12點方向飛出去,飛左5秒到,在本人視線(即12-3點鐘方向)都唔見自己架機,就即刻收油落地,圖傳重鬼咁清,見到係鐵絲網前落左地(重Disarm埋),無反機,走去執機(揸住個Mon,但不知方向),點知未搵到架機,見到自己隻機離地,係有人執起左隻機,重即刻甩電插,偷左隻機,請各師兄幫手留意下,睇下有無人放呢隻機

solaris8x86 發表於 2015-11-12 21:32:14 | 只看該作者
慘... 香港人公民水平已今非色比,有支拿化趨勢,最好向日本人學習,7.9級地振都當食菜。希望屍兄下次再發生相同事故時,比盡油門打Q爛佢隻手。
albertau2011 發表於 2015-11-12 21:51:38 來自手機 | 只看該作者
在邊樹吾見
 樓主| saihung281692 發表於 2015-11-12 22:44:55 | 只看該作者
係啓德舊跑道
 樓主| saihung281692 發表於 2015-11-12 22:48:26 | 只看該作者
事發經過由起機都唔見唔夠十分鐘
 樓主| saihung281692 發表於 2015-11-12 22:49:09 | 只看該作者
睇吓各位師兄有冇人有消息,薄酬
hotakming 發表於 2015-11-12 23:14:45 來自手機 | 只看該作者
樓主,當時有冇第二D機友在放機,唔洗問呀貴啦,淨係隻immersionRC Vortex都唔少錢,砌砌埋埋起碼4-5仟,宜家D人咁都做得出,樓主可能你人善
solaris8x86 發表於 2015-11-12 23:22:08 | 只看該作者
我唔明,點解唔即時飛架四軸過去睇? 你地"啓德部隊"無四軸注守架咩?
hotakming 發表於 2015-11-12 23:26:49 | 只看該作者
幫手揾,immersionRC Vortex大概係咁樣
solaris8x86 發表於 2015-11-12 23:34:01 | 只看該作者
靚喎,唔怪得知有小偷....。
hotakming 發表於 2015-11-12 23:34:14 來自手機 | 只看該作者
immersionRC Vortex係貴價機,香港應該好少人玩,報警拉佢
hotakming 發表於 2015-11-12 23:37:18 來自手機 | 只看該作者
連埋電子野仲靚,價錢就唔止4-5仟
solaris8x86 發表於 2015-11-12 23:38:50 | 只看該作者
啟德自己人做....
CK4237 發表於 2015-11-12 23:55:51 | 只看該作者
樓主你講清楚跌機方向.
 樓主| saihung281692 發表於 2015-11-13 00:06:02 | 只看該作者
我當時幾啟德跑道,大約面向灣仔,即時向灣仔方向起飛,我望住鏡頭向前推油,即是向灣仔飛,由起機望鏡頭,都我在鏡頭來見不到方向,我用目測找機,找不到,我再望返轉頭去螢光幕,見到架地政飛向一面鐵絲網,所以抽後並降落,跟住我就行去找機,幫我去搵架機的時候,突然鏡頭郁動,我仲以為受挫左其他飛機的訊號,原來是有人把我的飛機執起,這個人手勢十分純熟,他從來冇用鏡頭望鄉自己,我估計大約在五秒內,他把我的飛機斷電並走佬,當時我有兩個朋友,一個踩單車,一個騎電單車去追都搵唔到,我估計這個人是玩飛機的,因為普通人一定會望向鏡頭,所以這個人是存心頭飛機的
 樓主| saihung281692 發表於 2015-11-13 00:10:28 | 只看該作者
唔見咗加幾事小,在這裏分享一下,就算大家認為那個地方十分安全,其實都係有危險存在,尤其是墮機之後,不要學我漫不經心去找,學老師傅講,當你失控,應該推油門,上到高處才慢慢找,起碼有50巴仙機會找回飛機,一日未落地,仲有機會救
hotakming 發表於 2015-11-13 00:10:54 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-12 23:34
靚喎,唔怪得知有小偷....。

落齊電子野仲靚
solaris8x86 發表於 2015-11-13 00:14:15 | 只看該作者
saihung281692 發表於 2015-11-13 00:06
....我估計這個人是玩飛機的,因為普通人一定會望向鏡頭,所以這個人是存心頭飛機的

啟德自己人做.... CONFIRMED!!!

solaris8x86 發表於 2015-11-13 00:15:55 | 只看該作者

...見人見智....
lawlaw36 發表於 2015-11-13 00:32:49 | 只看該作者
我都係咁話, 呢條友該本身都玩機, 仲要咁純熟唔望鏡頭 又斷埋電 ,又知係貴野, 玩機D合唔計較買幾多,消幾多, 個個月買PARTS都唔小啦, 但一担心機咁比D{banned}偷左好唔甘心 香港好小玩搖控出D咁既,人, 穿越機走唔遠, 玩既倥定就在近,咁都比佢搏到,  一定留意有冇人放機放令件  !