RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2426|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

低電流叉 LIPO 電會唔會好傷?

ghostkcleung 發表於 2015-11-17 00:04:51 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果用並充板插 5 排 1300mah 嘅 LIPO,
每排電由 3.8-4.2 之間大約有 750mah 空間,換言之總共大約要充 3750mah 落去,如果用 3.8A 當然係 1 粒鐘搞掂啦,但如果我用 0.2A 叉 20 小時,啲電會唔會唔係咁好?

因為我想臨瞓開始叉,第日收工返嚟玩得。
kentang 發表於 2015-11-17 00:28:42 | 只看該作者
師兄有無印象有一宗火警係由充電噐,充電中出現問題而引起火警呀!

jr-rc1988 發表於 2015-11-17 00:33:37 | 只看該作者
唔好累到人,安全至上。
965 發表於 2015-11-17 01:09:04 | 只看該作者
Use Lipo bags la...
chung212 發表於 2015-11-17 01:39:48 | 只看該作者
拿拿聲沖完先訓好過
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-11-17 15:49:46 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-11-17 01:39
拿拿聲沖完先訓好過

因為叉完放過夜,啲電驚佢漏走,
唔想第日再補電,同埋驚佢 4.2 擺喺度耐會變肥仔。
法師傅 發表於 2015-11-17 17:52:23 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-11-17 15:49
因為叉完放過夜,啲電驚佢漏走,
唔想第日再補電,同埋驚佢 4.2 擺喺度耐會變肥仔。 ...

第2日就玩 , 又唔係第2個月先玩 , 走電走得幾多吖 , 我手上D雷鵬3S好多時飛淨幾粒放埋一邊無左件事 , 第2個星期叉電先記得上次未用過 , 多數都仲有 4.1以上 , 走左果0.1V 算吧 ~
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-11-17 18:08:14 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-11-17 17:52
第2日就玩 , 又唔係第2個月先玩 , 走電走得幾多吖 , 我手上D雷鵬3S好多時飛淨幾粒放埋一邊無左件事 , 第2 ...

唔知點解我真係唔係好信得過雷鵬架喎,因為試過 1 次寫住 700mah 35C 無力。4.2V 擺咁耐唔會傷電架咩?
kentang 發表於 2015-11-17 21:21:48 | 只看該作者
0.1V真係差好逺咩安全至上
kentang 發表於 2015-11-17 21:23:28 | 只看該作者
你玩咩機呀?
kentang 發表於 2015-11-17 21:25:03 | 只看該作者
平時唔玩你D電點處理呀
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-11-18 22:21:53 | 只看該作者
kentang 發表於 2015-11-17 21:25
平時唔玩你D電點處理呀

3.85 囉
法師傅 發表於 2015-11-19 11:46:23 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-11-17 18:08
唔知點解我真係唔係好信得過雷鵬架喎,因為試過 1 次寫住 700mah 35C 無力。4.2V 擺咁耐唔會傷電架咩? ...

我就覺得好OK呀 , 年半前開始用佢到家陣 , 買下買下都買左十幾轉 ,
儲下儲下 3S 1000 1300 1500 1800 2200 及 2S 3300 及 4S 3300 加加埋埋應該超過 30粒了
只係有幾粒常用及用左超過一年0既 1300 1500 有DD脹 , 但電壓仍然穩定 , 平時穿越都扯到3.5先落地 , 都有 3.6-3.7 左右
試過唔少次穿越扯到落地得番 3.4-3.5 , 都仲好平衡 , 不過一分錢一分貨, 佢D電唔算平 ,
但質素黎講本人覺得堅唔錯, 炸機無數次都無一粒出過事 ,
反而最近貪平試左3粒蠍子 3S 2200 , 飛左唔夠10轉就炸死左2粒 , 一粒0電壓輸出 , 一粒得番2S ,
仲有買左2粒蠍子 4S 3000 航拍用 , 點知 同 3S 2200 一樣 3.7以下跌得好快 , 應該係水份高 ,
粒 4S 3000 同雷鵬 4S 3300 比較 , 3.7落到地 , 15分鐘 VS  10分鐘 ....

如果預左2星期內會再叉再用 , 3.6-3.9 我都唔會理佢放係度 , 好多電都用左成年, 靚電就唔會有咩問題0既 ...
獅子牌就一定脹曬啦 XDDDDDDDDDDD

樓主| ghostkcleung 發表於 2015-11-20 00:22:01 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-11-19 11:46
我就覺得好OK呀 , 年半前開始用佢到家陣 , 買下買下都買左十幾轉 ,
儲下儲下 3S 1000 1300 1500 1800 220 ...

我有個未經 “科學證實” 嘅睇法,
就係將電池嘅重量 / 體積,
得到個數字越大就越好,
佢寫嘅 C 數我已經唔會再理。

結果我選擇咗格氏 6S 1400 Mah,
明顯比其他電好力,
可以 Hov 機 4 分幾鐘,
摸上手完全唔熱,有啲電基本上 1 分鐘已經辣手,3.8V 結束。