RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5215|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] 航拍機削中眼球 英歲半男童右眼失明

skyhawk 發表於 2015-11-28 00:00:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news ... 1127_17011_001.html

登錄/註冊後可看大圖

【on.cc東網專訊】                            近年用作高空拍攝的航拍機及穿過障礙物作挑戰的穿越機,大行其道,但卻沒有足夠的監管條例,以致意外頻生。英國伍斯特郡上月就發生一宗駭人聽聞的意外,一歲半男童韋伯(Oscar Webb)被航拍機的螺旋槳擊中,右眼眼球慘被削開兩半,最終右眼失明。

事發在10月初,韋伯一家的朋友伊雲斯(Simon Evans),正使用航拍機。那架航拍機在空中飛行了大約一分鐘,伊雲斯打算控制它降落。但該機卻不受控制,撞向一棵樹,並失控不停旋轉。伊雲斯憶述當時恐怖的情境,他說:「我的朋友突然大聲尖叫『不好了』,我轉身看到朋友的孩子(即韋伯)坐在地下嚎啕大哭,滿面鮮血。」

僅得十八個月大的韋伯,被航拍機的螺旋槳擊中,右眼當場慘被重創。韋伯的母親立即把愛兒送院,她憶述時猶有餘悸:「我現在還記得當時看到甚麼,我看到韋伯眼睛的下半邊。這真是我看過最恐怖的東西。」由於韋伯的傷勢太嚴重,他的右眼永久失去視力。醫生將為他進行一連串手術,以便稍後為他裝上義眼。

醫生表示,從未遇過年紀那麼小的兒童受到如此嚴重的眼傷,亦未見過有航拍機造成如此眼傷。她又指,航拍機近年非常流行,這些擊傷人的例子,將來肯定無可避免地愈來愈多。

伊雲斯事後雖然獲得韋伯家人的原諒,但他表示事發後已沒有再使用航拍機。他悔疚地說:「如今我在車房中看到那些航拍機,感到非常厭惡。」韋伯的外祖母則批評,人們只當航拍機是玩具,沒有注意安全。

事件令外界關注使用航拍機的風險。英國交通部門正打算就此進行公開諮詢,包括發牌、管制及在當地領空飛行等。民用航空管理局(CAA)亦出版了航拍機安全指南,讓民眾參考。

本港售賣航拍機的袁先生受訪時稱,使用航拍機前須等待數分鐘,讓機內的衞星導航系統(GPS)啟動並獲得訊號,令航拍機不會撞向建築物及障礙物,才可安全飛行。但他坦言,不少顧客都沒有遵循指示,令意外頻生。

表:航拍機受傷事件
2015年
9月12日
美國加州帕薩迪納有一架航拍機墜落地上,險些擊中一架嬰兒車。航拍機碎片四散,嬰兒車上的11個月大女嬰被擊中,臉蛋及頭部受傷。

6月28日
美國西雅圖一名24歲女子,被從半空墮下的航拍機擊中頭部,當場昏倒,幸無生命危險。一名男子其後向警方投案。

5月30日
著名拉丁裔男歌手Enrique Iglesias於墨西哥蒂華納舉行演唱會期間,企圖徒手捉住在台上飛行、大會用以拍攝現場情況的航拍機,右手卻被螺旋槳嚴重割傷,血流如注,更迫使他休息數周。

樓主| skyhawk 發表於 2015-11-28 00:08:10 | 只看該作者

玩時玩, 請不要在人群上面飛來飛去, 已講咗好多次, 意外都出咗好多次, 唔好因為滿足自己拍片的快樂就為所欲為
ghostkcleung 發表於 2015-11-28 08:13:00 來自手機 | 只看該作者

可以參考揸車罰則,如果撞到人,證實到係魯莽駕駛就坐監賠錢。每隻機要有保險跟,所謂 ”機“ 就係指使用某個級數以上嘅摩打。呢啲技術上係容易做到啦。
solaris8x86 發表於 2015-11-28 08:59:57 | 只看該作者
DJI inspire 所為,同Phantom一樣,佢咃成日失控類街方!!!

http://www.gizmodo.com.au/2015/09/drone-crashes-hits-baby/

樓主| skyhawk 發表於 2015-11-28 23:29:34 | 只看該作者
我覺得乜都會失控, 唔係好諗住自己果架係無敵就可係人群頭頂飛來飛去, 下面好多一家大細, 小朋友比你片中咁就一世, 你個心真係玩得好安落?
 樓主| skyhawk 發表於 2015-11-28 23:29:53 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-11-28 08:13
可以參考揸車罰則,如果撞到人,證實到係魯莽駕駛就坐監賠錢。每隻機要有保險跟,所謂 ”機“ 就係指使用某 ...

而家無保險公司夠膽受第三保, 就算公司拍嘢問價佢地都好多限制,  即係唔想做, 如果炒到人, 捉到條友, 條友賠到破產都有可能, 一係就走佬

solaris8x86 發表於 2015-11-28 23:51:55 | 只看該作者
咁証實DJI唔係無敵...
ghostkcleung 發表於 2015-11-29 00:06:39 | 只看該作者
skyhawk 發表於 2015-11-28 23:29
而家無保險公司夠膽受第三保, 就算公司拍嘢問價佢地都好多限制,  即係唔想做, 如果炒到人, 捉到條友, 條友 ...

當每隻機都立法強制要保險跟嘅話,
生意多咗,就自然分散風險,
到時保險公司就會受。
 樓主| skyhawk 發表於 2015-11-29 03:01:20 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-11-29 00:06
當每隻機都立法強制要保險跟嘅話,
生意多咗,就自然分散風險,
到時保險公司就會受。

我都贊成要管制, 因為有唔少飛四軸的人, 太信任架機, 以為架機實無事, 忽略最重要的飛行安全態度
特別我見到, 係南生圍星期六日勁多人時候係草地人群上面飛來飛去, 仲要低飛
拍埋D爛片為咗呃下LIKE, 代價係下面D人隨時片低幾個..  為乜, 只係為咗自己快樂, 極其自私!!

無四軸之前, 我地玩飛機, 玩直升機,都知有幾危險, 絕對唔會係人群上面飛, 否則一定比其他師兄小鑊勁
但一有四軸, 乜人都玩, 技術唔得都玩到, 病態龍友又玩到, 咁咪成日出晒事

如規管, 咁考人牌, 驗機, 攞機牌就一定走唔甩, 唔係保險公司點証明到你同你架機夠水平飛,  同埋新牌一定會勁貴保費
ken.8298 發表於 2015-11-29 03:32:06 | 只看該作者
skyhawk 發表於 2015-11-29 03:01
我都贊成要管制, 因為有唔少飛四軸的人, 太信任架機, 以為架機實無事, 忽略最重要的飛行安全態度
特別我見 ...

絕對贊成立法規管咪再隨便可以當玩具咁,最起碼要上堂有証書先可以買
solaris8x86 發表於 2015-11-29 10:00:00 | 只看該作者

考咩牌哎,最好禁Q曬佢,大家以後改曬玩車,玩咗咁多年,大家都玩厭玩夠曬。
支持全面! 先禁DJI! 再禁Parrot!! 乜春二丶三線零度再禁.....

但最緊要先禁能咗蘋果日報啲PK記者先,成日係市區亂Q咁飛作商業用途。我剩係去民航署舉報佢吔都有3次!!

solaris8x86 發表於 2015-11-29 10:14:14 | 只看該作者

極同意!! 小佢老X,成日望佢跌落嚟,點知一等,我哋就等咗5年.... 成5年佢都未跌落嚟.... 搞到我地oh-99得個"吹"字! 想唔Like佢咩,又唔得,啲PK一早又係條片到disable咗Like個function唔比人like! 搞到我地望到架機都覺得自己oh-9.... 正所謂我吔人又無skill,剩低把囗,仲要出唔到氣事大... 我都覺得投頭望住佢倒忌時自己個樣好oh-99....haha.... (我最倒忌佢唔分享比我一齊玩!!!!妖!!!) ...

唔題由字可,題起笑死我.... 完來衣個醜陋心理.....

solaris8x86 發表於 2015-11-29 10:26:19 | 只看該作者

支持全面x 2! 先禁DJI! 再禁Parrot!! 最緊要先禁能咗零度先 (日日嚟炒機) ..... 但大前題係要禁咗撞到過人嘅電直先!!! 大家改曬玩車....咁就天下太平...
ghostkcleung 發表於 2015-11-29 14:44:27 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-29 10:26
支持全面禁 x 2! 先禁DJI! 再禁Parrot!! ..... 但大前題係要禁咗撞到過人嘅電直先!!!  大家改曬玩車.... ...

車都唔安全架,轆到腳趾
solaris8x86 發表於 2015-11-29 17:03:23 | 只看該作者

跟本遙控嘢 (海丶陸丶空) 就係唔好玩.... 近月我成日冧緊引退.... ha...
victorhk 發表於 2015-11-29 18:35:49 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-29 10:00
考咩牌哎,最好禁Q曬佢,大家以後改曬玩車,玩咗咁多年,大家都玩厭玩夠曬。
支持全面禁! 先禁DJI! 再禁P ...

CCTVB新聞都成日高空航拍高鐵地盤同中環海濱,雖然好有機會外判叫人影,但都唔應該。
ghostkcleung 發表於 2015-11-29 22:43:32 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-29 17:03
跟本遙控嘢 (海丶陸丶空) 就係唔好玩.... 近月我成日冧緊引退.... ha...

又唔好咁講,留返隻控玩模擬器。
solaris8x86 發表於 2015-11-29 23:43:54 | 只看該作者

講得好! 咩TVB丶蘋果日報衣類咁嘅"是旦"新聞,新聞內容唔單止老作,連航拍技術都是旦過人,係裏面做航拍記者嘅都唔方係乜野有才能既人。口口聲聲扮安全,其實自己係中環市中心高空亂Q咁飛先至最唔安全。 小佢老X,遲啲我有時間,再搞能到佢哋檔四軸秘撈都要結業,要你收民航署啲律司信收Q到你檔嘢破產為止。
hotakming 發表於 2015-11-30 00:04:09 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-11-29 23:43
講得好! 咩TVB丶蘋果日報衣類咁嘅"是旦"新聞,新聞內容唔單止老作,連航拍技術都是旦過人,係裏面做航拍記 ...

唔好 唔好呀
solaris8x86 發表於 2015-11-30 00:10:27 | 只看該作者

吓....
咁快轉工!!!