RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6520|回復: 21
收起左側

再次遇上30年前的初戀情人 Marui Galaxy

樓主| Sapphire 發表於 2016-9-8 09:33:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

記得1985年小學五年班,同班同學(有錢仔),教我(窮學生)開始玩搖控車,扭左媽咪買好耐,最終買左呢一架俾我,(諗返轉頭其實真係唔應該用媽咪咁多錢)唔知幾時咁俾人掉左之後,以為永遠都見返。
最近居然比我響網上面見到,即刻bid佢返黎! 用
個幾月成架返新過,換個新尾翼,換埋四條呔,全車拆開清潔同落潤滑油,重新油過個人仔(仲記得果時,唔識油個公仔隻眼,我阿哥叫我將佢隻眼油成黑色,扮做帶太陽眼鏡,今次照做,特別有味道!)不過留返個機械變速,駁左個UBEC供電比個接收,最後加返個AM控,咁就原汁原味!

FullSizeRender (1).jpg   
andychow18 發表於 2016-9-8 09:57:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Hunter 第二代,當年我都買了,車頭內可加防傾杆,全車可用雙星size bearing
chacha 發表於 2016-9-8 09:58:07 來自手機 | 顯示全部樓層
初戀,永遠係最回味!
hing830 發表於 2016-9-8 10:58:24 | 顯示全部樓層
前面記得有一條鐵要自已屈成當防傾干装在入前,還好似有分紅.藍兩色車架,我買係藍色,記得380元,80年代,當年唔明點解後輪八字,及當年釘呔係好耐用行石屎地,而家嘅針呔行一排电已光頭,科技而家好,物料以前最好。
samchung90 發表於 2016-9-8 11:16:59 | 顯示全部樓層
感謝分享, 現在工作了, 用少少錢事少, 買到無價記憶事大!!
 樓主| Sapphire 發表於 2016-9-8 11:30:38 | 顯示全部樓層
andychow18 發表於 2016-9-8 09:57
Hunter 第二代,當年我都買了,車頭內可加防傾杆,全車可用雙星size bearing

呢架我都換哂bearing
 樓主| Sapphire 發表於 2016-9-8 11:33:12 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2016-9-8 09:58
初戀,永遠係最回味!

Exactly, most importantly, it remind me some precious memory
 樓主| Sapphire 發表於 2016-9-8 11:38:43 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2016-9-8 10:58
前面記得有一條鐵要自已屈成當防傾干装在入前,還好似有分紅.藍兩色車架,我買係藍色,記得380元,80年代, ...

今次我都焗住要用雙星hornet 對前後呔,因為原裝D呔已經扁哂、不過我應該只係displace, 唔會攞呢架去跑la.
 樓主| Sapphire 發表於 2016-9-8 11:39:29 | 顯示全部樓層
samchung90 發表於 2016-9-8 11:16
感謝分享, 現在工作了, 用少少錢事少, 買到無價記憶事大!!

Exactly
hihizaza 發表於 2016-9-8 14:04:25 來自手機 | 顯示全部樓層
恭喜你揾到初戀既感覺,早幾年曾經遇上,後來仲揾埋第二,三,四號舊愛返來!
hihizaza 發表於 2016-9-8 14:05:11 來自手機 | 顯示全部樓層
連當年眼角高,我追唔到既都追埋返來
965 發表於 2016-9-8 14:21:20 | 顯示全部樓層
Good wor! Nice !!
Joseph888 發表於 2016-9-8 16:42:52 | 顯示全部樓層
回憶永遠是美好的,這機年已經買回小時候擁有過和其他想擁有的遙控車, Koysho 1:12 第一代無叉速車, Kyosho Plazma  3P 1,2,3 Turbo Optima, Optima, Mugen K2-X 82, 86, 4WDS, AYK NX101, 草蜢, 青蛙, Hirobo ZERDA...可是暫時只可收藏起來,不能給太太和仔仔知道數量,可能要到退休才能拿出來,現在只有一年拿出來回味一兩次.
cycheng21 發表於 2016-9-8 22:07:53 來自手機 | 顯示全部樓層
小弟當年都有架,當年係亞皆老街宏記買。恭喜師兄可以揾得返
racart 發表於 2016-9-8 23:17:41 | 顯示全部樓層
呢架都係我第一架搖控車 GALAXY
Edwin 發表於 2016-9-9 01:11:13 | 顯示全部樓層
我8x年在廣東道果間德昌買呢架Galaxy, 冇記錯係$180。架車好襟玩,而家仲擺响屋企。
tarotrex 發表於 2016-9-9 07:33:52 來自手機 | 顯示全部樓層
童夢能圓是最好不過啦但可能是另外一個新開始的遙控大搜索!
chris6200 發表於 2016-9-9 16:30:13 | 顯示全部樓層
support and nice memory to you anything
 樓主| Sapphire 發表於 2016-9-9 20:32:30 | 顯示全部樓層
Thank 師兄們,睇黎唔少師兄以前都有呢架。我記得我阿哥果架係ninja,而同學就好似係hotshot 同optima. 家陣hotshot 同optima 我都買返,如果有埋ninja就正
tiger1 發表於 2016-9-10 07:50:31 | 顯示全部樓層
This is true love!