RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4173|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

辣雞問題

Evo露筍 發表於 2007-7-20 13:25:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我支辣雞成日都好似唔夠熱咁(幾草野貨色果隻)......錫線放上去雞頭到係咁high都唔溶.......有時就介乎溶與唔溶之間........個雞頭又成日"lone"左咁.......我每辣完一下都有用果d發水海綿擦雞頭.....
究竟係支辣雞唔夠熱?
辣野方法唔岩?
有冇師兄可以教下我呀?
或者介紹下我買過支 pro少少o既辣雞.
小dede 發表於 2007-7-20 13:30:51 | 只看該作者
我之前係鴨記 買左支60蚊既

好夠熱  我見你話每次辣完 都有用果d發水海綿擦雞頭.....

我自己就唔會咁 有時d"石"lone"左唔要

我會搵支一字批 批走佢
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-7-20 13:31:34 | 只看該作者

回復 #2 小dede 的帖子

u mean 批雞頭??
焊電池60WATT OR 80WATT 以上至夠用
LED等小零件用40WATT已經夠了
鍚線溫度都好重要, 最好另外加埋松香膏一拼使用
每次用完冷卻前最好抺走殘餘的鍚, 切勿磨"雞咀"
artech 發表於 2007-7-20 13:59:51 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-7-20 13:25 發表
我支辣雞成日都好似唔夠熱咁(幾草野貨色果隻)......錫線放上去雞頭到係咁high都唔溶.......有時就介乎溶與唔溶之間........個雞頭又成日"lone"左咁.......我每辣完一下都有用果d發水海綿擦雞頭.....
究竟係支辣 ...

我自己用開這枝 可變20w/200w雞頭  發水海綿就唔會用因晤會100%clean up雞頭同會令雞頭温度降低
可以考慮下
小dede 發表於 2007-7-20 14:06:42 | 只看該作者
槍型 應該好渣好多

而家我果支就咁一支野  好唔就手
chrishkyung 發表於 2007-7-20 14:34:37 | 只看該作者
for those 4200 cells, use 100w 雞頭....otherwise, the heating time will be too long and make damage to the cells
椰禮 發表於 2007-7-20 14:43:56 | 只看該作者
我支雞頭雖然夠熱,但係個尖熔唔到錫 落底D先熔到,而且唔痴錫...........
焊錫果陣點先可以將D錫完全痴係要焊既野度???我次次都焊唔實=口="
chrishkyung 發表於 2007-7-20 14:48:51 | 只看該作者
maybe not hot enough
hezity 發表於 2007-7-20 18:58:54 | 只看該作者
原帖由 artech 於 2007-7-20 13:59 發表

我自己用開這枝 可變20w/200w雞頭  發水海綿就唔會用因晤會100%clean up雞頭同會令雞頭温度降低
可以考慮下

佢係可變20~200w定係20或者200w?
stig 發表於 2007-7-20 19:05:07 | 只看該作者
我個支60W $58蚊, LED個d就冇問題幾好用,
不過電就唔係幾得~最好買大d...
hezity 發表於 2007-7-20 19:08:15 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-7-20 19:05 發表
我個支60W $58蚊, LED個d就冇問題幾好用,
不過電就唔係幾得~最好買大d...

我個枝都係60w, 不過完全焊唔到(可能我唔太識焊)
熔左d錫會chi返落未熔d錫到
stig 發表於 2007-7-20 19:27:52 | 只看該作者
原帖由 hezity 於 2007-7-20 19:08 發表

我個枝都係60w, 不過完全焊唔到(可能我唔太識焊)
熔左d錫會chi返落未熔d錫到

高W數係易d熔,
熔左之後chi唔chi係睇你d錫
chrishkyung 發表於 2007-7-20 23:02:40 | 只看該作者
100w for battery la
lazer 發表於 2007-7-20 23:42:03 | 只看該作者
原帖由 artech 於 2007-7-20 01:59 PM 發表

可以考慮下

喂 artech 兄, 請問你呢支可變20w/200w雞焊電ok嗎?
jacky2006 發表於 2007-7-21 01:30:19 | 只看該作者
難上錫??你可能沒有把悍点re-heat加悍水再上錫. 我的配答100W(goot) 日本貨。用低温鍚。用桿水(勿用松香)。 大火数雞可以把工作時間縮短(不傷物件 & never over heat)也可把錫走得均匀。
試試!?
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-7-21 10:27:27 | 只看該作者
桿水係點架??幾錢支呀?
how to use?
好似松香一樣咁用??
同埋係唔係應該買埋果個鋼絲擦呢?
bob488884 發表於 2007-7-24 10:35:06 | 只看該作者
用古老方法啦,松香……锡要买内含松香的,我支辣鸡十几蚊,用左年几一样甘靓仔
artech 發表於 2007-7-24 16:29:56 | 只看該作者
原帖由 lazer 於 2007-7-20 23:42 發表

喂 artech 兄, 請問你呢支可變20w/200w雞焊電ok嗎?

ok幾好用這是我的第二枝
第一枝都用5年以上才斷雞頭(我係公司焊線&底板用)
$16x~18x左右 焊RC電都夠用
如焊細 LED & SMD LED我就用直身20w