RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6163|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[急問]鴨記零件問題

Evo露筍 發表於 2007-8-3 09:54:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
呢個post都幾off topic,不過希望師兄可以答到我
我今日會落鴨記買電視天線,因為我要成50呎長所以一定要剪線駁頭
咁o係華fai買好d平d定o係外面街鋪買抵d呀?
同埋華fai同d街鋪幾點收工架?

另外我打算買埋DVD機(可以的話希望係行1080p) + 5.1 聲道喇叭SET, "不值"我只係預$1500內......唔知鴨記果d掂唔掂呢?
有冇師兄有好介紹呢?!定係過黃金買5.1,鴨記買DVD機?
觀星是答案 發表於 2007-8-3 10:06:47 | 只看該作者
華輝賣 o野平均貴一半, 人地賣一蚊, 佢賣個半
買個耗電計, 華輝 $600, 行去側邊買同一牌子同一 model, $400 有找

又賣 o的 "特別貨"
Rubycon 16V 1000uF , Rubycon offical website 都搵唔到有 10 (d) x 12 (h) size
佢竟然有得賣 ! 勁 !!
有勇冇謀 發表於 2007-8-3 10:07:41 | 只看該作者

回復 #1 Evo露筍 的帖子

華x d o野 會比較貴, try try 對面d地鋪, 昌 kee(208) 都 ok 嫁
華x 好似收 七點九 or 八點, 地鋪大多收八點

觀星是答案 發表於 2007-8-3 10:11:30 | 只看該作者
仲有就係, 如果你買 50 呎 o甘長 o既同軸線 (即係天線) , 好易受干擾
電視可能會有雪花 or 鬼影; 如果真係有雪花 / 鬼影, 可以加磁環, 睇下可唔可以解決到
有勇冇謀 發表於 2007-8-3 10:16:34 | 只看該作者
記得d 插頭分 公,  也母  買錯冇得整....
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-8-3 10:24:35 | 只看該作者
首先多謝感謝觀星兄同埋有勇無謀兄答我呢個唔知放o係邊好而off topic o既 post

咁我係唔係應該買多個放大器去對付d鬼影呢?
同埋個大廈天線位有2個插緊野,但係屋企就得1部電視.....唔知點解呢?(公屋果d)
插頭我會買多幾pair,同埋我只係買線買插,到d師父聽日黎裝機先叫佢幫我搞~~
觀星是答案 發表於 2007-8-3 10:29:10 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-8-3 10:24 發表
首先多謝感謝觀星兄同埋有勇無謀兄答我呢個唔知放o係邊好而off topic o既 post

咁我係唔係應該買多個放大器去對付d鬼影呢?
同埋個大廈天線位有2個插緊野,但係屋企就得1部電視.....唔知點解呢?(公屋果d)
插 ...

放大器唔一定可以解決到干擾呢類問題
因為會連已經被干擾的訊號都放大了

公共天線會有 2 個插位, 一個係 FM, 一係係 TV; 有 o的樓係無 FM 天線的
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-8-3 10:38:22 | 只看該作者

回復 #7 觀星是答案 的帖子

ic....咁我係唔係應該買個分插呢?
pat1111 發表於 2007-8-3 10:56:02 | 只看該作者
條線買D好小小o個D..Denko,Maspro(萬事寶).....都唔太貴.效果真係唔錯..Maspro(萬事寶).....有出分插可以試試.
有勇冇謀 發表於 2007-8-3 10:59:56 | 只看該作者

回復 #8 Evo露筍 的帖子

如果真係要分, 建議你買"萬X寶" 1入2出 分線器, 行D電路板, 點都好過就咁駁個分插算
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-8-3 11:12:08 | 只看該作者
ok,我大致明白~~thx all bros help~~~
hellboy 發表於 2007-8-3 12:39:14 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-3 10:06 發表
華輝賣 o野平均貴一半, 人地賣一蚊, 佢賣個半
買個耗電計, 華輝 $600, 行去側邊買同一牌子同一 model, $400 有找

又賣 o的 "特別貨"
Rubycon 16V 1000uF , Rubycon offical website 都搵唔到有 10 (d) x 1 ...

以后吾同佢买野! (非必要时)
老人家 發表於 2007-8-5 11:23:51 | 只看該作者
噤你就錯 , 特別野你無法一定要去華X , 如小心比較價目 , 有時它是比街鋪平 , 有時不要只比價錢還要看清楚質量
ice1234 發表於 2007-8-5 11:26:27 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2007-8-5 11:23 AM 發表
噤你就錯 , 特別野你無法一定要去華X , 如小心比較價目 , 有時它是比街鋪平 , 有時不要只比價錢還要看清楚質量

同意...
觀星是答案 發表於 2007-8-5 20:34:33 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2007-8-5 11:23 發表

特別 o野一定唔去華輝 ! 係必無 !
老人家 發表於 2007-8-8 00:27:46 | 只看該作者
和興 :hug:
tom001 發表於 2007-8-9 01:51:38 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2007-8-8 00:27 發表
和興 :hug:

有兩間一間鴨記
另一間係mk
xr250 發表於 2007-8-10 17:15:50 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-3 10:29 發表

放大器唔一定可以解決到干擾呢類問題
因為會連已經被干擾的訊號都放大了

公共天線會有 2 個插位, 一個係 FM, 一係係 TV; 有 o的樓係無 FM 天線的

其實長天線會-訊號
一般家用rg6 cable 如果100m大約會-10bd左右
而每一個接駁位都大約-1db左右
如果做得唔好會更差
一般屋企入屋企o慨訊號會係75db左右電訊管理局定
如果到入tv位都有60db已上就多數清.,低就可能線長或接得唔好,
加放大器只可以加強db,不能改善鬼影
鬼影出現有機會係其他接近的ch 干擾
買條網多d o慨會有幫助,d接駁位做好d就多數無問題
希望幫到你
有錯請指教
ice1234 發表於 2007-8-11 13:44:24 | 只看該作者
用belden 線
rk2 發表於 2007-8-11 13:47:26 | 只看該作者
原帖由 xr250 於 2007-8-10 17:15 發表

其實長天線會-訊號
一般家用rg6 cable 如果100m大約會-10bd左右
而每一個接駁位都大約-1db左右
如果做得唔好會更差
一般屋企入屋企o慨訊號會係75db左右電訊管理局定
如果到入tv位都有60db已上就多數清 ...

9588 ??