RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

再次M到.....

doooouglas 發表於 2007-9-10 11:28:01 | 只看該作者
5475...數碼sevro? 我都用緊 analog 475....
感覺都係....下次咪買hi tech
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-10 18:58:14 | 只看該作者

我都唔記得O左囉........我自己就原裝果個齒配45摩打齒.......LOBO唔知......阿海同教主好似係46添.....上次計.....
但今次教主好似用5CELL就唔知佢用咩該喇.....但教主話5CELL覺得動力不足.....用6CELL又好似快過龍......
但我自己就覺得用6CELL個動力咁好夠,直路真係話放就放.....出灣起步一俾油就去.

但就仲未搞得明架車間唔中會有O的撩撩下轉左FING一FING去右果類問題........

車重就都幾重喎.....一千四百幾O架都.我換晒鈦螺絲O架喇.我自己睇個車架呢,就應該可以有更多減磅空間.
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-10 19:02:33 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2007-9-10 11:28 發表
5475...數碼sevro? 我都用緊 analog 475....
感覺都係....下次咪買hi tech

宜家隻SERVO話有保養喎......但我個人期望不大.....換咗整到都應該唔會用係O的比賽車到......三百幾蚊.....陰公.....早知買返FUTABA....
kins 發表於 2007-9-10 22:21:28 | 只看該作者
保養
where??
minimini 發表於 2007-9-10 23:53:28 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-9-10 18:58 發表
我都唔記得O左囉........我自己就原裝果個齒配45摩打齒.......LOBO唔知......阿海同教主好似係46添.....上次計.....
但今次教主好似用5CELL就唔知佢用咩該喇.....但教主話5CELL覺得動力不足.....用6CELL又好似快過龍......
但我自己就覺得用6CELL個動力咁好夠,直路真係話放就放.....出灣起步一俾油就去.

但就仲未搞得明架車間唔中會有O的撩撩下轉左FING一FING去右果類問題........

車重就都幾重喎.....一千四百幾O架都.我換晒鈦螺絲O架喇.我自己睇個車架呢,就應該可以有更多減磅空間.

for example ??..... to drill the aluminium gear boxes & the lower chassis ??........
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 00:18:38 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-9-10 23:53 發表

for example ??..... to drill the aluminium gear boxes & the lower chassis ??........

可以咁講啦.....絕對可以減多五十個GRAM車架重心再低O的........

另外尾油壓架我真係建議佢再厚O的....宜家實在太薄......
minimini 發表於 2007-9-11 00:32:30 | 只看該作者
即係用 6 cells 會有少少 over-power ??.......咁反而担心車架頂唔住.......
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 00:55:45 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-9-11 00:32 發表
即係用 6 cells 會有少少 over-power ??.......咁反而担心車架頂唔住.......

係咪OVER POWER呢,我就覺得唔係........總之我覺得好正!好勁!好爆!

至於頂唔頂得順,我諗應該就冇問題.....但係係以我宜家果個SETTING同改裝計,全原裝我真係唔知.
我返到屋企CHECK過架車就有唔知點解二樓架有粒螺絲唔見咗......我又冇鬆過二樓板....另外就係前臂轉向果到粒波子果粒螺絲鬆開晒.....要落螺絲膠我相信.....
minimini 發表於 2007-9-11 00:58:59 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-9-11 00:55 發表
係咪OVER POWER呢,我就覺得唔係........總之我覺得好正!好勁!好爆!

至於頂唔頂得順,我諗應該就冇問題.....但係係以我宜家果個SETTING同改裝計,全原裝我真係唔知.
我返到屋企CHECK過架車就有唔知點解二樓架有粒螺絲唔見咗......我又冇鬆過二樓板....另外就係前臂轉向果到粒波子果粒螺絲鬆開晒.....要落螺絲膠我相信.....

邊個位 ??.......

部車震得太勁......所以 d 鏍絲鬆哂 ??......

樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 01:08:20 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-9-11 00:58 發表

邊個位 ??.......

部車震得太勁......所以 d 鏍絲鬆哂 ??......

車頭方向,二樓板上住個頭波箱......左邊果粒......

我諗未必係震....可能係車架太扭扯到鬆咗出嚟.
minimini 發表於 2007-9-11 01:13:33 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-9-11 01:08 發表

車頭方向,二樓板上住個頭波箱......左邊果粒......

我諗未必係震....可能係車架太扭扯到鬆咗出嚟.

個摩打座同頭波箱嘅距離......其實唔係好遠.......都扭得咁勁.....
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 01:17:26 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-9-11 01:13 發表

個摩打座同頭波箱嘅距離......其實唔係好遠.......都扭得咁勁.....

你裝好晒架車O的螺絲試下扭下架車都好扭O架.......

問題係佢二樓板果到,因為車頭位果到一大個SERVO位,二樓板同個SERVO又唔有一個鎖定作用係到,你架車一轉灣,一則車架已經扭,再加上個SERVO你痴實都會有小小郁.....再推推一佢......我估就係呢個原因令到果粒螺絲都頂埋出嚟......
minimini 發表於 2007-9-11 01:24:00 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-9-11 01:17 發表

你裝好晒架車O的螺絲試下扭下架車都好扭O架.......

問題係佢二樓板果到,因為車頭位果到一大個SERVO位,二樓板同個SERVO又唔有一個鎖定作用係到,你架車一轉灣,一則車架已經扭,再加上個SERVO你痴實都會有小 ...

咁真係比較 "kick" 手.......  ........

又唔可以好似上一代 xpress mini 咁.....加兩條柱喺 servo 側邊管住 .......
wingx2 發表於 2007-9-11 01:32:22 | 只看該作者
我想與車架的扭動特点無關,
1.因我和Lobo暫末有發生
2.以前以8t,10t motor test過20多排電,未有發生這个問題.

所以推斷,興這扭動特点無關!

樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 01:35:46 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-9-11 01:24 發表

咁真係比較 "kick" 手.......  ........

又唔可以好似上一代 xpress mini 咁.....加兩條柱喺 servo 側邊管住 .......

唔係冇辦法解決O既.......

不過如果俾我再諗過個車架,我會改二樓架, SERVO用返一般瞓平,行9550,之後係二樓架吊柱落嚟好似XRAY咁搞轉向.支柱落到底板.
咁做係夠位的.個轉向會更準,車架冇咁扭,重心亦都可以低返.........
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 01:38:47 | 只看該作者
原帖由 wingx2 於 2007-9-11 01:32 發表
我想與車架的扭動特点無關,
1.因我和Lobo暫末有發生
2.以前以8t,10t motor test過20多排電,未有發生這个問題.

所以推斷,興這扭動特点無關!

唔係因為扭動的話,我又諗唔到一個原因點解會二樓架粒螺絲冇鬼咗喇.....哈哈......
因為入面牙又冇撻.唔似係因為撞時二樓板縮撬出嚟.
wingx2 發表於 2007-9-11 01:40:12 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-9-11 01:38 發表

唔係因為扭動的話,我又諗唔到一個原因點解會二樓架粒螺絲冇鬼咗喇.....哈哈......
因為入面牙又冇撻.唔似係因為撞時二樓板縮撬出嚟.

明白,謝謝你的意見!
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 11:58:56 | 只看該作者
原帖由 wingx2 於 2007-9-11 01:40 發表

明白,謝謝你的意見!

可以試車時大家再研究下!~^_^
doooouglas 發表於 2007-9-11 12:35:34 | 只看該作者
我都想入呢一架車仔...e+最大問題係...點帶佢返屋企
 樓主| AMAT 發表於 2007-9-11 14:43:48 | 只看該作者
原帖由 doooouglas 於 2007-9-11 12:35 發表
我都想入呢一架車仔...e+最大問題係...點帶佢返屋企

個盒好細,放背囊就已經OK.