RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2121|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我架车仔仲要搞D咩 我已经睡身的了...

JASONZHONG 發表於 2007-10-15 22:38:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
车架 415MSX
电变马达 XBR 10.5R
SERVO FUTABA BLS451

今日跑过下 有如下情况 :速度麻麻地 每一排充好的电只玩左唔够一分钟就好似无晒力噤 是唔是有咩未SET好
我用的马达齿是 64P的32T同36T 要唔要买过只?
无刷马达对电池有咩要求?
仲有 依套无刷的电变可以支持几多的 MOTOR架?插SERVO线前面果两条针是拿来插咩架?
唔该各位大佬伸出你地的手了.....
ellis 發表於 2007-10-15 22:45:48 | 只看該作者
首先要問閣下識唔識睇電子變速器既說明書先?
其次剪短d motor 線~
ALEXANDER 發表於 2007-10-15 22:48:37 | 只看該作者
d電線姐住左成架車..........

36/32x2.25=???
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-15 22:56:42 | 只看該作者
我识看就好了 英文差
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-15 22:58:12 | 只看該作者
tomyork 發表於 2007-10-15 23:20:49 | 只看該作者
唔使計,因爲spur齒肯定唔係36

1。一分钟就好似无晒力。電池有無問題?
2。ESC set好未?會唔會控去都最盡,個ESC都淨係輸出佐50%,甚至唔到
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-15 23:48:53 | 只看該作者
原帖由 tomyork 於 2007-10-15 23:20 發表

2。ESC set好未?會唔會控去都最盡,個ESC都淨係輸出佐50%,甚至唔到

噤我应该用几多TURN架?
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-15 23:55:42 | 只看該作者
原帖由 tomyork 於 2007-10-15 23:20 發表

ESC 系边度SET架 输出我是去到最盡架 噤样唔得架?
GigaRacer 發表於 2007-10-16 04:29:48 | 只看該作者
Very possible that you turn ON the Lipo cut-off on the XBR.  If you use Nimh, you should turn OFF the Lipo cut-off on the ESC.  Otherwise, it will cut too early.
Canvin 發表於 2007-10-16 08:32:36 | 只看該作者
上無刷就應該換鋰電啦..氫電用係無刷上面好快無電..不過一分鐘..好似太快啦..
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-16 13:12:53 | 只看該作者
原帖由 Canvin 於 2007-10-16 08:32 發表
上無刷就應該換鋰電啦..氫電用係無刷上面好快無電..不過一分鐘..好似太快啦..

边个话上无刷就一定要用锂电架.....
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-16 13:19:55 | 只看該作者
条motor 線我已经做过的了 应该够短了挂
接电池果度我都谂住改改佢
但点调ESC就仲是未名
亞標 發表於 2007-10-16 13:37:52 | 只看該作者
你試試用以下方法, 各位發現小弟說錯請提點一下, THX!

你先開控& ESC, 按SET 直到紅燈閃就放手, FULL 油門至緣燈長亮, 之後即刻FULL BREAK直至閃緣燈, 放鬆油門回中位, 等一會就會亮紅燈了, 完成
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-16 13:42:41 | 只看該作者
原帖由 亞標 於 2007-10-16 13:37 發表
你試試用以下方法, 各位發現小弟說錯請提點一下, THX!

你先開控& ESC, 按SET 直到紅燈閃就放手, FULL 油門至緣燈長亮, 之後即刻FULL BREAK直至閃緣燈, 放鬆油門回中位, 等一會就會亮紅燈了, 完成

试下先' THX
亞標 發表於 2007-10-16 13:46:36 | 只看該作者
齒比方面, 減速齒用多少? 減速齒/36X2.25就是齒比了, XBR10.5R大概等於21TURN, 用5.5-6應該夠快吧?
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-16 14:17:04 | 只看該作者
原帖由 亞標 於 2007-10-16 13:46 發表
齒比方面, 減速齒用多少? 減速齒/36X2.25就是齒比了, XBR10.5R大概等於21TURN, 用5.5-6應該夠快吧?

大齿是102 motor 齿是36  依样野我真是唔识计啊....
AMAT 發表於 2007-10-16 14:20:50 | 只看該作者
(102/36) x 2.25

你果隻10.5大約等如19T左右,根據NOVAK O既說明書,要比一般19T搭細約2-3齒
你宜家就約係6.375,我諗你搭102加40摩打齒會好O的啦.........

OVER齒比冇好處,快O的壞.
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-16 14:31:35 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-10-16 14:20 發表
(102/36) x 2.25

你果隻10.5大約等如19T左右,根據NOVAK O既說明書,要比一般19T搭細約2-3齒
你宜家就約係6.375,我諗你搭102加40摩打齒會好O的啦.........

OVER齒比冇好處,快O的壞.

噤我只电变要点SET啊 大哥你识唔识啊?
AMAT 發表於 2007-10-16 14:37:20 | 只看該作者
原帖由 JASONZHONG 於 2007-10-16 14:31 發表

噤我只电变要点SET啊 大哥你识唔识啊?

我都冇,我點會識SET.....我只係八過睇過下佢說明書咁大把.......
 樓主| JASONZHONG 發表於 2007-10-16 14:40:18 | 只看該作者
哦 原来噤 THX你啊/.//////