RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6714|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩mini車但係又唔係好多錢

陽﹏ 發表於 2007-12-5 19:10:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好..我想玩遙控車...但係係未接足過.咩都唔識-_-搵左好多壇但係好似得d個係好野-_-
講返正題..
1)我想玩mini車但係又唔係好多錢,,夠唔夠玩?如果唔玩mine有咩車好玩
2)mini車分幾多類?...好似咩野awd好勁咁-_-
3)如果新手玩mini車.....平平地玩住先幾多錢到?(最好講埋咩車抵玩..)『咩都冇』
4)係唔係最近既遙控車埸係粉嶺...?坐火車見過下..(唔係入去玩..想睇下高手玩只是)
5)甩尾同飄移有咩唔同?
跟住有少少野唔係講車的
6)就係我住係公屋..會唔會拎架遙控車自己落街玩好怪-_-驚比人笑-_-比d飛仔玩(本人唔係好大-_-)定係出面天井玩下先落街玩?
pls名位盡力解答..
xlarge 發表於 2007-12-5 20:27:07 | 只看該作者
1:唔知你唔多錢姐係有幾多錢
2:分01,02,AWD: 01,02係後驅, AWD係4驅
3: 咩都無預1500左右
4: 果個係1:10既場,mini係1:28, 唔可以係果度玩.............
玩miniz既場得兩個,係晒MK
5: 無咩分別,不過玩甩尾要求低d
6: MINIZ個設計唔係for係街玩...........,個底太低
 樓主| 陽﹏ 發表於 2007-12-6 09:04:17 | 只看該作者
哦..又有新問題咁-_-
1,後驅同4驅€有咩唔同-_-
2,咁如果玩miniz剩係岩係miniz個埸玩?
3,咁如果係街玩...又可以係埸到玩玩咩車好-_-(都係唔好要咁多錢-_-)
WallaceNg 發表於 2007-12-6 09:09:31 | 只看該作者
原帖由 陽﹏ 於 2007-12-6 09:04 發表
3,咁如果係街玩...又可以係埸到玩玩咩車好-_-(都係唔好要咁多錢-_-)

1.四驅可玩飄同唔會甩尾,後驅會甩尾同唔可以飄
2屋企地板都可以
3如果係街玩,不如買部tt01 miniz唔係用黎係街玩,ol同monster都得ge如果唔一定要平跑的話
 樓主| 陽﹏ 發表於 2007-12-6 09:19:46 | 只看該作者
又有問題問咁-_-
1,下-_-miniz唔係ok快嫁咩-_-,,,,,本人家中住屋村唔係好大-_-咁係唔係唔岩玩miniz-_-
2,ol同monster都得ge如果唔一定要平跑的話唔多明---
3, 咁如果唔岩玩miniz,,玩咩車-_-,,(有d想玩貨櫃車)但係好似冇咩玩咁-_-
penny. 發表於 2007-12-6 09:40:09 | 只看該作者
原帖由 陽﹏ 於 2007-12-6 09:04 發表

1,四驅比後驅易控制,但相對所有野都貴D
2,可以話係最適合,因為o係街玩對Mini-z黎講真係損耗極大!(會有好多內偒!)
3,其實玩Mini-Z 0係每個月使o既錢係比1:10低(例如:電,呔)
  1:10差不多200四條呔,Mini-Z大約50四條
  1:10差不多二百多元一排(6 Cells計) Mini-Z大約$70一排(4粒3A)

仲有....
Mini-Z o係上有一樣好大0既優點,就係D車場o係旺角,有乜事都可以上車場問人同交流,(整車記住要去車場,因為RC唔及車場D人咁熟呢架車!)同埋Mini-Z比例細,速度高,對反應同集中力都係有好好o既訓練,到你第陣時玩大D O既車會易上手好多!

搵日....
你上Mini-Z場睇睇先決定啦,我今晚放左工都會上,玩玩Mini-Z,同整整架1:10飄移!!
penny. 發表於 2007-12-6 09:48:12 | 只看該作者
原帖由 陽﹏ 於 2007-12-6 09:19 發表
又有問題問咁-_-
1,下-_-miniz唔係ok快嫁咩-_-,,,,,本人家中住屋村唔係好大-_-咁係唔係唔岩玩miniz-_-
2,ol同monster都得ge如果唔一定要平跑的話唔多明---
3, 咁如果唔岩玩miniz,,玩咩車-_-,,(有d想玩貨櫃車)但係 ...

1,咁1:10咪仲唔o岩!!咁大架!
2,OL (Overland),係越野車款,monster係Overland 0既大Look版
3,貨櫃好靚仔,但個人覺得比較悶小小!
penny. 發表於 2007-12-6 09:50:54 | 只看該作者
Ang 發表於 2007-12-6 10:00:14 | 只看該作者

Overland & Monster

My two cents regarding Mini-Z:
  • Mini-Z is a lot cheaper than 1:10 since the requirement of equipment and the parts itself are both cheaper than larger size RC.
  • You can run Overland and Monster outdoor but not the Racer because of ground clearance.
  • Overland & Monster are 2WD only and very few people play them now.
  • IMHO, the first upgrade should be stacking FET which costs about $2XX at the track. Replacing the original FET allows you the flexibility of running other modified(faster) motors WITHOUT burning up the FET.
  • As the name implies, "Mini" means it takes up alot less room than a 1:10 in your house.

樓主| 陽﹏ 發表於 2007-12-6 10:59:23 | 只看該作者
咁如果我係新手..唔落埸玩住先..買一架普普通通粗玩..miniz要幾錢到(買槍控)
..同埋係唔係落廣華街到買...有唔識問個到d人得唔得嫁-_-(d人會唔會呃你買唔好既野or教錯你-_-)仲有就係..要買d咩零件嫁?(講埋咩版子..)
呵呵-3-難得今日病左冇返..要問多d野-_-

WallaceNg 發表於 2007-12-6 11:07:47 | 只看該作者
原帖由 陽﹏ 於 2007-12-6 10:59 發表
咁如果我係新手..唔落埸玩住先..買一架普普通通粗玩..miniz要幾錢到(買槍控)
..同埋係唔係落廣華街到買...有唔識問個到d人得唔得嫁-_-(d人會唔會呃你買唔好既野or教錯你-_-)仲有就係..要買d咩零件嫁?(講埋咩版子..) ...

我估d parts唔買3racing就應該唔會有大問題
 樓主| 陽﹏ 發表於 2007-12-6 11:12:40 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 11:07 發表

我估d parts唔買3racing就應該唔會有大問題

唔多明.....
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-6 12:12:03 | 只看該作者
你只粗粗地玩住先!係行得走得就算定係你要火箭咁快個D尼?
你要火箭咁快我幫不了你......
機本上...你買部車返黎,入電就玩得嫁啦~!
控有原裝控....(不過我會見意你換左佢!)
FUTABA 2PL 先啦..出去搵全新淨控!$250蚊到啦
((如要二手本人有2支用不足一個月的))半價XD
要買咩係睇你要求咩既...
~我見意你唔好一次過改晒,慢慢1件1件黎改會開心!
慢慢改你可以知到改左之後有咩唔同,會比較清楚少少部車每部份改左有咩唔同....
萬丈高樓從地起!欲速,則不達慢慢黎~!車仔埸大把人幫你...XD

我見意你落埸玩住,比起屋企玩可能仲效為安全得多!落埸玩有防撞地毯地,比起街同屋企玩安全好多!又乾淨...

penny. 發表於 2007-12-6 12:34:29 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-6 12:12 發表
你只粗粗地玩住先!係行得走得就算定係你要火箭咁快個D尼?
你要火箭咁快我幫不了你......
機本上...你買部車返黎,入電就玩得嫁啦~!
控有原裝控....(不過我會見意你換左佢!)
FUTABA 2PL 先啦..出去搵全新淨控! ...

無錯!!2PL確係入門好控!
我都認同上車場玩係安全得多!同埋有差機借,又慳番D!(其實好多新手都係一架原裝車就掉落Track玩!)
我唔建議一次過大改,一來好有可能會買左D唔等洗野,二來其實改架AWD都差唔多$6000
咁啦,你預算拿幾多錢玩?(呢樣好緊要!)
先買,套裝車,控,電,控電(8 X 2A),呔,放電板,就算你o係屋企玩都要呢D野!
billy86che 發表於 2007-12-6 12:48:30 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2007-12-6 12:34 發表

無錯!!2PL確係入門好控!
我都認同上車場玩係安全得多!同埋有差機借,又慳番D!(其實好多新手都係一架原裝車就掉落Track玩!)
我唔建議一次過大改,一來好有可能會買左D唔等洗野,二來其實改架AWD都差唔多$6 ...

$6000? 嚇死人咩!
penny. 發表於 2007-12-6 12:52:26 | 只看該作者
你計下...............
WallaceNg 發表於 2007-12-6 13:05:35 | 只看該作者
玩miniz點玩到$6000呀!?
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-6 13:08:19 | 只看該作者
原帖由 billy86che 於 2007-12-6 12:48 發表

$6000? 嚇死人咩!

哈哈哈XD!
6千蚊又真係好嚇人既...
penny. 發表於 2007-12-6 13:08:33 | 只看該作者
我計埋左控同差機仲有AD板同Fet,係我唔O岩!

ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-6 13:20:29 | 只看該作者
如果計全車最貴既野計都砌到..都可以5千幾嫁.....(計埋唔一定有用個D)
(唔計控都3000幾尼)
不過尼嫁車唔一定要買頂級野先玩到既~=]]
記住車越快損耗品越多,先習慣左嫁車先改快佢啦~
感覺玩下,玩熟左先改~感覺會好~

落埸玩我見意你..
先買ATM頭呔20度/ATM10度尾格仔呔..TOTAL 唔過50蚊!