RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Buildinglung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

飄移練習短片

保時捷 發表於 2008-2-10 22:57:57 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-10 22:52 發表

主要係皮帶車重量比例與行軸車不同, 相對Setting就有所不同...先可配合車架玩飄移!

TA-04S係短陣就比較無正常車陣咁穩定喇....  

我整左紙巾,正唔正確?
同埋我應該點調較架車?
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-10 23:34:14 | 只看該作者
原帖由 soilderman83 於 2008-2-10 22:56 發表
Thanks for sharing!Where are you play drift?If I have time,I want to join you to learn!

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70584

我地臨華會響九龍灣每星期六都有聚會!歡迎加入一齊飄!
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-10 23:37:16 | 只看該作者
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 22:57 發表

我整左紙巾,正唔正確?
同埋我應該點調較架車?

你玩緊牙差???乜野油壓彈弓???幾多turn摩打???玩緊乜呔???
保時捷 發表於 2008-2-10 23:40:24 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-10 23:37 發表

你玩緊牙差???乜野油壓彈弓???幾多turn摩打???玩緊乜呔???

我整左紙巾係個差杯齒到~
原裝油壓彈弓(換左油)~
摩打係25t~
玩緊套星星的飄移呔~
zsads 發表於 2008-2-10 23:47:17 | 只看該作者
小弟一愚問..
咩係重心飄移?
飄移有邊幾類?
請勿見怪

soilderman83 發表於 2008-2-10 23:47:23 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-10 23:34 發表

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=70584

我地臨華會響九龍灣每星期六都有聚會!歡迎加入一齊飄!

Thanks!I also want to know which type of motor will use for drift?Black pig is it OK?Sorry for so many question,as I want to count the buget to play drift,is it expensive than racing?I guess drift no need to make many modiflication,just spend money for tires only,isn't it?If yes,I think it is not expensive to play drift as the speed is not fast,the damage is less...
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-10 23:49:08 | 只看該作者
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 23:40 發表

我整左紙巾係個差杯齒到~
原裝油壓彈弓(換左油)~
摩打係25t~
玩緊套星星的飄移呔~

1) 如果你唸住都係主力玩飄移,個牙差不如用膠痴左佢啦
2)油壓, 彈弓, 油壓油, 摩打都唔洗搞住 ! 換左套真正既飄移呔先 .....星星果套太咬喇! 你試下Active 隻火石呔丫! 正好多Ga
保時捷 發表於 2008-2-10 23:53:02 | 只看該作者
1)啫係用膠痴左個齒差杯佢?(用咩膠痴會好d)
2)用02呔得唔得的?
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-11 00:10:19 | 只看該作者
原帖由 zsads 於 2008-2-10 23:47 發表
小弟一愚問..
咩係重心飄移?
飄移有邊幾類?

係"重心轉移".....打8字由轉右灣(車重心在左側),到8字中心,撑握油門及反方向轉向令重心移至右側達至飄移轉左灣。

幾多類我就唔清楚喇 ...

而我既飄移就係以一定的扭力及轉數, 令到車呔打滑, 令車架懸浮於地面上前進,達致滑行先, 再利用轉向及油門控制入彎. 至於飄得好唔好就好睇掌握架車既重心喇....

我d都係愚見,有錯勿插...
WallaceNg 發表於 2008-2-11 00:20:43 | 只看該作者
你的set toe in用唔用工具架?我冇工具,只係用肉眼set 炸
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-11 00:21:05 | 只看該作者
原帖由 soilderman83 於 2008-2-10 23:47 發表

Thanks!I also want to know which type of motor will use for drift?Black pig is it OK?Sorry for so many question,as I want to count the buget to play drift,is it expensive than racing?I guess drift n ...

1) 其實23T會好d, 轉數同扭力都平均d
2) 車架就建議 YOKOMO Drift Package Type B, 唔係星星車架飄唔倒, 只不過星星車執番option野, 不如買YOKOMO.....唔洗煩!又有D1殼又啤軨又剩....
3) 一套Active火石呔, 玩到約40排電...夠唔夠抵???
4) 如果你有電變, Servo, 接收咁計! 車$1200 摩打$180 火石呔$ 160
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-11 00:26:04 | 只看該作者
原帖由 保時捷 於 2008-2-10 23:53 發表
1)啫係用膠痴左個齒差杯佢?(用咩膠痴會好d)
2)用02呔得唔得的?

1) 其實即係唔要差速,變佢做直濕而已
2) 02呔都要睇場地, 暫時試過Active火石呔就多數場地都得
保時捷 發表於 2008-2-11 00:31:59 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:26 發表

1) 其實即係唔要差速,變佢做直濕而已
2) 02呔都要睇場地, 暫時試過Active火石呔就多數場地都得

1)我fd都同我講左,但你同我講用膠痴
我一時間諗唔到用咩膠痴
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-11 00:34:12 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-11 00:20 發表
你的set toe in用唔用工具架?我冇工具,只係用肉眼set 炸

車尾用臂碼, 車頭用set車碟, 響張平既台上面畫兩條平衡線, 將車頭兩隻set車碟貼在平衡線上咪0度teo-in law!
要幾多度咪畫條幾多度既線law....
我有Camber尺,所以set Camber唔洗咁麻煩
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-11 00:36:32 | 只看該作者
原帖由 保時捷 於 2008-2-11 00:31 發表

1)我fd都同我講左,但你同我講用膠痴
我一時間諗唔到用咩膠痴

AA膠OK!!!
將差速杯與差速殼痴實ok@
soilderman83 發表於 2008-2-11 00:36:52 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:21 發表

1) 其實23T會好d, 轉數同扭力都平均d
2) 車架就建議 YOKOMO Drift Package Type B, 唔係星星車架飄唔倒, 只不過星星車執番option野, 不如買YOKOMO.....唔洗煩!又有D1殼又啤軨又剩....
3) 一套Active火石呔, 玩 ...

I think drift package plus also good,let me think think sin,thanks!you are so helpful!
 樓主| Buildinglung 發表於 2008-2-11 00:39:13 | 只看該作者
原帖由 soilderman83 於 2008-2-11 00:36 發表

I think drift package plus also good,let me think think sin,thanks!you are so helpful!

No Thanks!!!!You are welcome

Sataday night come to join us to drift!!!
保時捷 發表於 2008-2-11 00:40:00 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:36 發表

AA膠OK!!!
將差速杯與差速殼痴實ok@  

唔該哂你,我依家試下先~!
hang44 發表於 2008-2-11 00:44:37 | 只看該作者
原帖由 soilderman83 於 2008-2-11 00:36 發表

軍佬快d整架一齊黎玩la
WallaceNg 發表於 2008-2-11 00:50:31 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2008-2-11 00:34 發表

車尾用臂碼, 車頭用set車碟, 響張平既台上面畫兩條平衡線, 將車頭兩隻set車碟貼在平衡線上咪0度teo-in law!
要幾多度咪畫條幾多度既線law....
我有Camber尺,所以set Camber唔洗咁麻煩  

咁攪法咁仲煩!