RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4574|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有幾個awd問題...

gnng 發表於 2008-10-15 20:46:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1.awd用咩搖控最好??
2.我見好多師兄都加左fet fet係咩尼???
3.我咩工具都冇...咁如果加fet要點做
JKC710 發表於 2008-10-15 22:18:04 | 只看該作者

1. 睇你玩咩頻, 個人建議 行AM就用2PL, AD就用EX-10, 2.4G就用EX-1 UR.
2. 唔係太識解釋, 作用應該係令加速度快, 但極速不變.
3. 如果你係新手, 又無電子常識既, 建議你拎上車場搵人攪.
 樓主| gnng 發表於 2008-10-15 22:22:41 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

EX-1 UR係咩樣架,幾錢架?
JKC710 發表於 2008-10-15 22:41:15 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-15 22:22 發表
EX-1 UR係咩樣架,幾錢架?

http://kopropo.co.jp/wp/?cat=34

我諗淨控都要千二, 三度, 岩岩出去問EX-1 UR + 2.4G MINI-Z芒種佢話要一千八百幾.
 樓主| gnng 發表於 2008-10-15 23:51:59 | 只看該作者
咁便d既話可以考慮邊種?
JKC710 發表於 2008-10-16 00:14:17 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-15 23:51 發表
咁便d既話可以考慮邊種?

你係咪話平D呀??? 最平就係AM READY SET, 原裝控加原裝AM車一SET過入電就玩得 $ 1100左右, 不過我建議2.4淨車加KT-18控, 加埋車殼大約$1600, 但係操控, 線性, 跟手, 接收都好好多, 個人建議新手而家唔好以AD為起點.
scalpel 發表於 2008-10-16 02:34:30 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-15 22:41 發表

http://kopropo.co.jp/wp/?cat=34

我諗淨控都要千二, 三度, 岩岩出去問EX-1 UR + 2.4G MINI-Z芒種佢話要一千八百幾.

This price is acceptable!!....AD also needed this price before!! With EX-10!
椰禮 發表於 2008-10-16 11:00:26 | 只看該作者
咁如果宜家出部全新2.4g awd淨係計佢買車買控加埋幾錢??
幫fd問ja
JKC710 發表於 2008-10-16 12:04:31 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-10-16 11:00 發表
咁如果宜家出部全新2.4g awd淨係計佢買車買控加埋幾錢??
幫fd問ja

$ 960 + $460 = $ 1420
 樓主| gnng 發表於 2008-10-16 16:00:14 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

EX-1 UR + 2.4G MINI-Z芒種佢話要一千八百幾.
係車+控?
狂文 發表於 2008-10-16 16:21:19 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

係18XX + 車9XX
cobra 發表於 2008-10-16 17:27:44 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-15 22:41 發表

JKC710兄,
請問你是在哪一間問有現貨的?  另外知唔知道哪間店有Ex-10剩控+2.4G mini-z module呢?
謝謝.
cobra 發表於 2008-10-16 17:32:15 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-16 16:00 發表
EX-1 UR + 2.4G MINI-Z芒種佢話要一千八百幾.
係車+控?

gnng兄,
如果你想買KT-18支控, 我可以放比你, 我支控買左唔夠2個月.  因為我想買過支EX-10+2.4G mini-z module.
有意的話pm我.
謝謝

campbell 發表於 2008-10-16 18:34:46 | 只看該作者
1. 睇你玩咩頻, 個人建議新手行AM就用2PL, AD就用EX-10, 2.4G就用EX-1 UR.

我係新手目前用AM+2PL, 2.4G都有見過, 請問AD是什麼,有什麼不同.
JKC710 發表於 2008-10-16 18:52:19 | 只看該作者
原帖由 campbell 於 2008-10-16 18:34 發表
1. 睇你玩咩頻, 個人建議新手行AM就用2PL, AD就用EX-10, 2.4G就用EX-1 UR.

我係新手目前用AM+2PL, 2.4G都有見過, 請問AD是什麼,有什麼不同.

AD係FM頻既一種, 操控, 線性, 接收都比AM頻好, 至於AD同2.4邊個好D, 我都唔識答, 我建議資金充足既新手玩2.4G AWD係因為有出淨車, 而AD係無出過任何淨車OR READY SET既.
JKC710 發表於 2008-10-16 18:53:12 | 只看該作者
原帖由 cobra 於 2008-10-16 17:27 發表

JKC710兄,
請問你是在哪一間問有現貨的?  另外知唔知道哪間店有Ex-10剩控+2.4G mini-z module呢?
謝謝.

無現貨, 我問萬X 佢話EX-1 UR + 2.4 MINI-Z MODULE過兩日有, 至於10仔我無問到.
campbell 發表於 2008-10-16 19:31:19 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-16 18:52 發表

AD係FM頻既一種, 操控, 線性, 接收都比AM頻好, 至於AD同2.4邊個好D, 我都唔識答, 我建議資金充足既新手玩2.4G AWD係因為有出淨車, 而AD係無出過任何淨車OR READY SET既.

明白了,感謝.
defcone 發表於 2008-10-16 19:39:20 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-16 18:53 發表

無現貨, 我問萬X 佢話EX-1 UR + 2.4 MINI-Z MODULE過兩日有, 至於10仔我無問到.

乜你都係唔切番架am啦?
campbell 發表於 2008-10-16 19:59:55 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-16 00:14 發表

你係咪話平D呀??? 最平就係AM READY SET, 原裝控加原裝AM車一SET過入電就玩得 $ 1100左右, 不過我建議2.4淨車加KT-18控, 加埋車殼大約$1600, 但係操控, 線性, 跟手, 接收都好好多, 個人建議新手而家唔好以AD為 ...

請問如果我先買"2.4淨車加KT-18控" = "$960+$460=$1420". 日後換EX-1UR($1200-$1300),是否還須買2.4G MINI-Z芒種($500-600)? 可否解釋什麼是"芒種"?
JKC710 發表於 2008-10-16 20:28:43 | 只看該作者
原帖由 campbell 於 2008-10-16 19:59 發表

請問如果我先買"2.4淨車加KT-18控" = "$960+$460=$1420". 日後換EX-1UR($1200-$1300),是否還須買2.4G MINI-Z芒種($500-600)? 可否解釋什麼是"芒種"?

對.........芒組就好似一組處理器, 將你既操作(前後左右)轉為FM (AD), AM, 2.4G既訊號再經支控發射. 我唔係好識解釋...............