RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gnng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有幾個awd問題...

campbell 發表於 2008-10-16 20:52:04 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-16 20:28 發表

對.........芒組就好似一組處理器, 將你既操作(前後左右)轉為FM (AD), AM, 2.4G既訊號再經支控發射. 我唔係好識解釋...............

謝謝! 這個芒組是裝在EX-1UR上? 原本的2.4G車就不用改?
JKC710 發表於 2008-10-16 21:07:28 | 只看該作者
原帖由 campbell 於 2008-10-16 20:52 發表

謝謝! 這個芒組是裝在EX-1UR上? 原本的2.4G車就不用改?

無錯~
campbell 發表於 2008-10-16 21:11:33 | 只看該作者
感謝
 樓主| gnng 發表於 2008-10-16 22:05:03 | 只看該作者
即係EX-1UR發出既紅外線本應係唔支援mini-z但加左2.4G MINI-Z芒種就可以轉換成適合即紅外線?

係咪除左EX-1UR 最好就係KT-18?

我想問係唔係唔洗砌架架車? 我冇工具...
仲有咩係差機?
JKC710 發表於 2008-10-16 23:57:28 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-16 22:05 發表
即係EX-1UR發出既紅外線本應係唔支援mini-z但加左2.4G MINI-Z芒種就可以轉換成適合即紅外線?

係咪除左EX-1UR 最好就係KT-18?

我想問係唔係唔洗砌架架車? 我冇工具...
仲有咩係差機?

唔係紅外線.......應該係一種電波, 我諗支控無裝芒組係無辦法控制任何野既, 裝左2.4g mini-z芒組就控制到2.4g awd.....etc

除左ex-1 UR, 我諗就到ex-10掛..........KT-18只係入門既雞控.

淨車買返黎已經砌好哂, 買支控加個殼就玩得, 但係建議改左BALL啤鈴先.

差機 = 差電機, 新玩家用一粒鐘GP快差玩住先啦.
cobra 發表於 2008-10-17 00:22:28 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-16 20:28 發表

對.........芒組就好似一組處理器, 將你既操作(前後左右)轉為FM (AD), AM, 2.4G既訊號再經支控發射. 我唔係好識解釋...............

其實應該係叫"module", 但係kws的人會轉左少少音就當左中文字去叫佢.
同埋Ex-10係頂級控, 雖然出左一段時間, 但係比新出的Ex-1賣得貴.
KT-18就只係得一個好處, 就係比你一開始買野的時候, 全set車的總價錢平.
正如一開始同你講, 1 set車唔駛$2000就有得落地玩.
同你要最少$4xxx先叫做買齊一般你去到track場見到其他師兄"爆"住過直路o的速度.
($4xxx包括-車,控,叉機,充電器,車的parts,放電器)
你一聽到咁樣的價錢, 好大機會轉頭就走左去.
以上唔包括你去到比o的無良心的店主騙你買o的唔"夾"的parts, 好似我一個月前第一次買車遇到的情況.
 樓主| gnng 發表於 2008-10-17 17:14:40 | 只看該作者
咁Ex-10洗唔洗加module 同埋幾錢架?
 樓主| gnng 發表於 2008-10-17 17:35:48 | 只看該作者
仲有想問咩係mr-02同awd mr-02
awd=四軀,咁mr-02係咩
2slow 發表於 2008-10-17 17:38:36 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-17 17:14 發表
咁Ex-10洗唔洗加module 同埋幾錢架?

要加...
EX-10分別有 FM / AM / AD / 2.4g module 可配
2slow 發表於 2008-10-17 17:39:55 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-17 17:35 發表

MR-02 = 後軀
awd = 四軀

無awd mr-02...
cobra 發表於 2008-10-17 17:40:56 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-17 17:35 發表

MR02等於後軀.
 樓主| gnng 發表於 2008-10-17 18:38:10 | 只看該作者
http://hk.f2.page.auctions.yahoo ... 09814?u=s_a_company
我想問呢架後軀果個控用5用到係2.4G到?
scalpel 發表於 2008-10-17 19:17:19 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-17 18:38 發表
http://hk.f2.page.auctions.yahoo ... 09814?u=s_a_company

CAN NOT!
cobra 發表於 2008-10-17 19:59:33 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-17 18:38 發表

如果你想平平地有支控用, KT-18係你最好的選擇.
JKC710 發表於 2008-10-17 20:04:17 | 只看該作者

果支係AM控...只係控制到AM既車....佢仲話遙控距離一百米................
 樓主| gnng 發表於 2008-10-18 16:55:04 | 只看該作者
原裝控=KT-18?
JKC710 發表於 2008-10-18 17:50:24 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-18 16:55 發表
原裝控=KT-18?

KT-18係一支最平玩到2.4G MINI-Z既控.
campbell 發表於 2008-10-18 18:16:46 | 只看該作者
原帖由 gnng 於 2008-10-18 16:55 發表
原裝控=KT-18?

正確的!
JKC710 發表於 2008-10-18 18:26:49 | 只看該作者
GUUG..........幾時買車呀
 樓主| gnng 發表於 2008-10-19 11:53:20 | 只看該作者
依家冇錢 已閈始儲錢
後軀可5可以改做awd?