RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3086|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

CC01点样先无甘易反车?

cyken2512 發表於 2008-10-19 23:33:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
甘多位师兄CC01点改先无甘易反车???~~家下想用D快D少少既摩打都吾得,一转弯就反车~~~
kins 發表於 2008-10-19 23:35:14 | 只看該作者
 樓主| cyken2512 發表於 2008-10-19 23:43:08 | 只看該作者
改细胎铃同降低套油压????????
smallfaifai 發表於 2008-10-19 23:58:38 | 只看該作者
 樓主| cyken2512 發表於 2008-10-20 01:54:34 | 只看該作者
加阔嗰轮距,前轮加CAMBAR,甘样有无效呢???
AMAT 發表於 2008-10-20 18:13:30 | 只看該作者
架車唔係預俾你快擘灣........咁你係咁擘灣....就梗係易反......

LOW DOWN KIT改完架車唔靚仔啦.......
minimini 發表於 2008-10-20 18:21:12 | 只看該作者
原帖由 cyken2512 於 2008-10-19 23:33 發表
甘多位师兄CC01点改先无甘易反车???~~家下想用D快D少少既摩打都吾得,一转弯就反车~~~

I think this car is not designed for fast running.........
 樓主| cyken2512 發表於 2008-10-20 19:28:21 | 只看該作者
但系在准备出弯的时候就捭油就反车喔~~~~收晒油门离转弯的话,架车都侧下咯,,甘样系米要系准备入弯前就要捭定刹车呢???
ddz7 發表於 2008-10-21 10:25:45 | 只看該作者
跑泥沙地,唔會翻,試過好有feel
 樓主| cyken2512 發表於 2008-10-21 16:06:05 | 只看該作者
原帖由 ddz7 於 2008-10-21 10:25 發表
跑泥沙地,唔會翻,試過好有feel

我都知,,我都试过跑沙石地,,,吾会反车,FEEL又正,,
但我部车跑腊青地就会反车呢`~
AMAT 發表於 2008-10-21 23:05:35 | 只看該作者
原帖由 cyken2512 於 2008-10-21 16:06 發表

我都知,,我都试过跑沙石地,,,吾会反车,FEEL又正,,
但我部车跑腊青地就会反车呢`~

因為架車個設計唔係俾你要嚟擘灣......

所以架車呢個問題,差唔多係冇得點去解決咁濟~
chowhungjai 發表於 2008-10-22 01:02:16 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-21 23:05 發表

因為架車個設計唔係俾你要嚟擘灣......

所以架車呢個問題,差唔多係冇得點去解決咁濟~

I agree with you. The design of the chasis of cc01 is not for on-roading. Moreover, no body would take a pajero to race on road in real world.
gibson 發表於 2008-10-24 18:35:10 | 只看該作者
I play my pajero do not have any problem! It runs great!!  
and I will not do any thing to lower the chassis!!
 樓主| cyken2512 發表於 2008-10-25 01:18:54 | 只看該作者
师兄,,,我D英文吾多掂噶~~麻烦你讲中文啦~~
98999899 發表於 2008-11-7 14:42:46 | 只看該作者
CC01 難以在一般路面擘彎,主要原因是前後傳動之間沒有差速設計。

車輛轉向時前後左右四輪各以不同速度轉動,若驅動輪皆以同一速度轉動就難以順利轉向。

二驅車只要驅動輪有差速裝置分拆左右動力就足夠了,但四驅車必須前後傳動之間差速才能全面分拆動力。

在一般路面上,由於磨擦力大,前後驅動輪之間動力失衡的結果最為明顯,高速擘彎容易失控。

有興趣自己上 HOW STUFF WORK 睇下。

http://auto.howstuffworks.com/differential.htm