RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 30307|回復: 171
打印 上一主題 下一主題
收起左側

start working on my 小噴噴

樂天熊仔 發表於 2009-3-17 18:08:25 | 顯示全部樓層
點先可以將個噴筒成個拆出黎?萬向節應買邊款同邊處買到?有無長度分

樂天熊仔 發表於 2009-3-18 08:22:06 | 顯示全部樓層
有無辨法唔拆噴筒就可以拆到個原裝摩打出黎..
樂天熊仔 發表於 2009-3-18 11:21:35 | 顯示全部樓層

surft兄請問你用什麼形號摩打?幾多kv?軸3mm?唔駛改就裝到?
樂天熊仔 發表於 2009-3-18 19:20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 surftl 於 2009-3-18 11:59 發表
我買左2 隻1/18 buggy 車用無刷魔打, 條魔打軸係3mm. 5800kv, 未知原裝果絛接駁用唔用到(未量過), 如果用唔到, 我都要買多一一套萬向節改.

我d魔打野同電子野放左係我西貢果間別墅, 星期六日至會去, 所以講唔到比 ...

5800kv? 會唔會勁過頭?用11.1v?據我所知原裝萬向二邊都係2.3mm,如果3mm軸用唔返.我買左個b20 3600kv 2.3mm軸.
點知原裝萬向唔夠長,都係要買過接枝萬向接,吹漲
樂天熊仔 發表於 2009-3-20 13:50:13 | 顯示全部樓層
原帖由 消防船 於 2009-3-20 12:01 發表
咁5800kv 麼打要行幾多A電變呀﹖我問過天域佢話3600kv行40A電變都好看(蚊)水﹗所以我要等佢有3200kv麼打先買,因佢無45A電變,一上就要70A﹗體積大好多呀係40A的兩倍﹗ 

我都用緊3600kv, 40A電變, 無問題,不過我用7.4v同B20無刷唔係B28

樂天熊仔 發表於 2009-3-20 19:18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 eleung838 於 2009-3-20 14:22 發表

昨日買了 Hobbywing 35A 水冷 + kv4200 無刷 Motor + 夕膠水冷 準備裝落小噴噴

但電變同Motor配搭OK嗎?

motor係?形號4200kv? B20orB28內轉?如係B20電變有水冷應ok
4200kv個人認為太快了,耗電快,7.4v隻船都未必頂到,用11.1v?
我用3600kv 7.4v 都已經好快

樂天熊仔 發表於 2009-3-20 19:30:04 | 顯示全部樓層
原帖由 消防船 於 2009-3-20 15:15 發表
樂天熊仔兄﹗請問B20同B28麼打有何分別,如B20kv值是3600而B28kv值同樣是3600﹖大家都是配40A電變行11.1V,在這情況下又要如何配套﹖

B28比B20大一級,同是3600kv B28扭力較大但較耗電
如用11.1v應用B20 2500-2800kv我估差不多
問題是此船船槳細,出力小,輕量化十分重要,用7.4輕好多,較靈活
樂天熊仔 發表於 2009-4-27 09:21:57 | 顯示全部樓層
已換Motor KV2100 (280) with intercooler and Hobbywing 60A
The Jet Boat is very Powerful now
I will be test run in Victoria Park by tomorrow. (26/04/2009)
eleung838 發表於 2009-4-26 05:07
motr
c  兄個motor mount自製?點整嫁? 280 2100kv motor 可以係邊買到?