RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 30223|回復: 171
打印 上一主題 下一主題
收起左側

start working on my 小噴噴

surftl 發表於 2009-3-16 20:33:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

上星期船未到我已經用無刷整左做水冷。(用 791玻璃膠,會come用同實好多)。

GOLDWING1800 發表於 2009-3-17 09:34:59 | 只看該作者
thanks for share
但我仲未開工呀
GOLDWING1800 發表於 2009-3-17 09:47:21 | 只看該作者
師兄,
可否post埋jet筒每一步做防水嘅方法呀???
 樓主| surftl 發表於 2009-3-17 12:04:34 | 只看該作者
jet 筒果part可能要到後 d , 因為我要弄其他位置, 每個step我都會放上黎.
rk2 發表於 2009-3-17 12:18:39 | 只看該作者
摩打用 水全 浸著, 怕唔怕個摩打會有水滲入去 .......
GOLDWING1800 發表於 2009-3-17 12:27:01 | 只看該作者

師兄真係萬二分感激..
對於我呢d新手嚟講,
真係大大減少出錯的機會..可能仲返唔到轉頭添!!
期待你嘅新相
jj01 發表於 2009-3-17 12:42:40 | 只看該作者
you're wonderful for our beginner.....keep going....
 樓主| surftl 發表於 2009-3-17 13:44:22 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

rk2師兄! 魔打應該係無可能全密封wor, 魔打前後都有鏍絲孔, 如果又將所有孔密封的話, 唔知得唔得wor???      同埋唔會用水去jum 個魔打.
rk2師兄有何高建???

我諗隻船做好防水就可以呢 :(

樓主| surftl 發表於 2009-3-17 13:49:45 | 只看該作者
你們不要感謝多謝我啦 . 好小意思傘, 如果大家有機會約埋一起放船仔至係我最想的事情.  yeah!
樂天熊仔 發表於 2009-3-17 18:08:25 | 只看該作者
點先可以將個噴筒成個拆出黎?萬向節應買邊款同邊處買到?有無長度分

樓主| surftl 發表於 2009-3-17 19:41:15 | 只看該作者

回復 10# 的帖子

萬向節係旺角生「非』買到(平d), 可能要買兩包2.3mm  x 3.0mm果隻,因為吳知你用什麼魔打, 要睇條魔打軸係幾多mm(用卡尺量下至去買啦)。不過原裝果個都應該可以用番。

至於個噴筒成個拆出黎,各位師兄真係要比d心機, 慢慢將d膠整出黎, 我就係用一d吳利的占咀kim整. 然後再用砂紙磨走盛番落黎果少少膠積. 小心磨穿個船底。
樂天熊仔 發表於 2009-3-18 08:22:06 | 只看該作者
有無辨法唔拆噴筒就可以拆到個原裝摩打出黎..
fatball 發表於 2009-3-18 09:09:59 | 只看該作者
拆噴筒 not very difficult wo..... try la...
GOLDWING1800 發表於 2009-3-18 09:12:41 | 只看該作者
原帖由 surftl 於 2009-3-17 19:41 發表
萬向節係旺角生「非』買到(平d), 可能要買兩包2.3mm  x 3.0mm果隻,因為吳知你用什麼魔打, 要睇條魔打軸係幾多mm(用卡尺量下至去買啦)。不過原裝果個都應該可以用番。

至於個噴筒成個拆出黎,各位師兄真係 ...

旺角生「非』即係咩??
可唔可以講埋個地址
thx a lot!!!
 樓主| surftl 發表於 2009-3-18 11:11:09 | 只看該作者
由郵局向窩打老道方向行, 行到差唔多街尾, 你就會見都有一間模型店叫生 ?
樂天熊仔 發表於 2009-3-18 11:21:35 | 只看該作者
原帖由 surftl 於 2009-3-16 20:33 發表

上星期船未到我已經用無刷整左做水冷。(用 791玻璃膠,會come用同實好多)。

surft兄請問你用什麼形號摩打?幾多kv?軸3mm?唔駛改就裝到?
 樓主| surftl 發表於 2009-3-18 11:59:11 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

我買左2 隻1/18 buggy 車用無刷魔打, 條魔打軸係3mm. 5800kv, 未知原裝果絛接駁用唔用到(未量過), 如果用唔到, 我都要買多一一套萬向節改.

我d魔打野同電子野放左係我西貢果間別墅, 星期六日至會去, 所以講唔到比你聽條軸d野, 但我今過星期會攪攪佢, 到時再放d 相係樹比你地睇啦! 真係唔好意思, 要你地久等.
GOLDWING1800 發表於 2009-3-18 13:37:54 | 只看該作者

回復 15# 的帖子

thx brother.......
樂天熊仔 發表於 2009-3-18 19:20:03 | 只看該作者
原帖由 surftl 於 2009-3-18 11:59 發表
我買左2 隻1/18 buggy 車用無刷魔打, 條魔打軸係3mm. 5800kv, 未知原裝果絛接駁用唔用到(未量過), 如果用唔到, 我都要買多一一套萬向節改.

我d魔打野同電子野放左係我西貢果間別墅, 星期六日至會去, 所以講唔到比 ...

5800kv? 會唔會勁過頭?用11.1v?據我所知原裝萬向二邊都係2.3mm,如果3mm軸用唔返.我買左個b20 3600kv 2.3mm軸.
點知原裝萬向唔夠長,都係要買過接枝萬向接,吹漲
 樓主| surftl 發表於 2009-3-18 19:34:38 | 只看該作者

回復 19# 的帖子

係呀5800kv我諗都係會勁左d, 試下下再布告一下. 應該可以買2套2.3mm x 3mm萬向節, 將佢地事但一邊合併。