RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: surftl
打印 上一主題 下一主題
收起左側

start working on my 小噴噴

GOLDWING1800 發表於 2009-3-19 10:51:13 | 只看該作者
 樓主| surftl 發表於 2009-3-19 14:56:49 | 只看該作者
係呀! 夠細同夠輕. 船輕自然好飛啦!
GOLDWING1800 發表於 2009-3-20 09:48:48 | 只看該作者
原帖由 surftl 於 2009-3-18 19:34 發表
係呀5800kv我諗都係會勁左d, 試下下再布告一下. 應該可以買2套2.3mm x 3mm萬向節, 將佢地事但一邊合併。

唔使咁買woo....
我買到一套過嘅2.3mm x 3mm萬向節
不過去睇過d摩打,原來好多都可以去到7千幾kv,夠竟係咪買個五千幾kv就夠架啦??
消防船 發表於 2009-3-20 12:01:47 | 只看該作者
咁5800kv 麼打要行幾多A電變呀﹖我問過天域佢話3600kv行40A電變都好看(蚊)水﹗所以我要等佢有3200kv麼打先買,因佢無45A電變,一上就要70A﹗體積大好多呀係40A的兩倍﹗ 
樂天熊仔 發表於 2009-3-20 13:50:13 | 只看該作者
原帖由 消防船 於 2009-3-20 12:01 發表
咁5800kv 麼打要行幾多A電變呀﹖我問過天域佢話3600kv行40A電變都好看(蚊)水﹗所以我要等佢有3200kv麼打先買,因佢無45A電變,一上就要70A﹗體積大好多呀係40A的兩倍﹗ 

我都用緊3600kv, 40A電變, 無問題,不過我用7.4v同B20無刷唔係B28

eleung838 發表於 2009-3-20 14:15:49 | 只看該作者
原帖由 GOLDWING1800 於 2009-3-20 09:48 發表

唔使咁買woo....
我買到一套過嘅2.3mm x 3mm萬向節
不過去睇過d摩打,原來好多都可以去到7千幾kv,夠竟係咪買個五千幾kv就夠架啦??

可以看看這一頁
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1
GOLDWING1800 發表於 2009-3-20 14:17:16 | 只看該作者
各位師兄,
你哋個個係咪都係用7.4v鋰電架咋??
因我打算用11.1v鋰電woo...
係咪如果用11.1v可以唔使用咁大kv值摩打呢??(like choice 3200kv~4300kv)
另外,嗰d18仔摩打,好鬼細個啫,駛唔駛用到40a以上電變呢??(我未玩過電動RC,只玩油動RC)
eleung838 發表於 2009-3-20 14:22:28 | 只看該作者
原帖由 樂天熊仔 於 2009-3-20 13:50 發表

我都用緊3600kv, 40A電變, 無問題,不過我用7.4v同B20無刷唔係B28

昨日買了 Hobbywing 35A 水冷 + kv4200 無刷 Motor + 夕膠水冷 準備裝落小噴噴

但電變同Motor配搭OK嗎?

消防船 發表於 2009-3-20 14:48:16 | 只看該作者
咁5800kv 麼打要行幾多A電變呀﹖我問過天域佢話3600kv用40A電變行11.1V都好(蚊)水﹗所以我要等佢有3200kv麼打先買,因佢無45A電變,一上就要70A﹗體積大好多呀係40A的兩倍﹗咁eleung838兄你行多少電壓﹖ 
消防船 發表於 2009-3-20 15:15:26 | 只看該作者
樂天熊仔兄﹗請問B20同B28麼打有何分別,如B20kv值是3600而B28kv值同樣是3600﹖大家都是配40A電變行11.1V,在這情況下又要如何配套﹖
eleung838 發表於 2009-3-20 15:27:31 | 只看該作者
原帖由 消防船 於 2009-3-20 14:48 發表
咁5800kv 麼打要行幾多A電變呀﹖我問過天域佢話3600kv用40A電變行11.1V都好(蚊)水﹗所以我要等佢有3200kv麼打先買,因佢無45A電變,一上就要70A﹗體積大好多呀係40A的兩倍﹗咁eleung838兄 ...

Seaking-35A Brushless ESC for Boat (Version 2.0)
"SeaKing" series ESC is specially designed for boat, so it has the water-cooling system and the whole ESC is waterproof.

1   Specification

1.1 Output: Continuous current 35A, burst current 70A.
1.2 Input: 5-9 cells NiMH or 2-3 cells LiPo.  
1.3 BEC Output: [email protected] Linear mode built-in BEC.
1.4 Suitable Motor: Sensorless Brushless Motor
1.5 External  diameter of the water cooling pipe: 4.0mm
1.6 Size: 48mm(L) * 35mm(W) * 20mm(H).
1.7 Weight: 50g

我都是新手第一次用無刷Motor+無刷電變
我會用3-cells LiPo 11.1V

不董
Output: Continuous current 35A???, burst current 70A???

樂天熊仔 發表於 2009-3-20 19:18:06 | 只看該作者
原帖由 eleung838 於 2009-3-20 14:22 發表

昨日買了 Hobbywing 35A 水冷 + kv4200 無刷 Motor + 夕膠水冷 準備裝落小噴噴

但電變同Motor配搭OK嗎?

motor係?形號4200kv? B20orB28內轉?如係B20電變有水冷應ok
4200kv個人認為太快了,耗電快,7.4v隻船都未必頂到,用11.1v?
我用3600kv 7.4v 都已經好快

樂天熊仔 發表於 2009-3-20 19:30:04 | 只看該作者
原帖由 消防船 於 2009-3-20 15:15 發表
樂天熊仔兄﹗請問B20同B28麼打有何分別,如B20kv值是3600而B28kv值同樣是3600﹖大家都是配40A電變行11.1V,在這情況下又要如何配套﹖

B28比B20大一級,同是3600kv B28扭力較大但較耗電
如用11.1v應用B20 2500-2800kv我估差不多
問題是此船船槳細,出力小,輕量化十分重要,用7.4輕好多,較靈活
eleung838 發表於 2009-3-20 19:49:39 | 只看該作者
原帖由 樂天熊仔 於 2009-3-20 19:18 發表

motor係?形號4200kv? B20orB28內轉?如係B20電變有水冷應ok
4200kv個人認為太快了,耗電快,7.4v隻船都未必頂到,用11.1v?
我用3600kv 7.4v 都已經好快

有無相看一看?
不知道是那類 motor係?形號4200kv? B20orB28內轉?
只知道內轉and 4200kv and B20
I will take some photo post to here, let you to see!

樓主| surftl 發表於 2009-3-22 23:47:04 | 只看該作者
eleung838 發表於 2009-3-22 23:56:31 | 只看該作者
原帖由 surftl 於 2009-3-22 23:47 發表
發現較果未如理想,無消防師船兄果隻噤快。吳知點解, 消防船師兄請指教一下,吳該。 

去片http://www.youtube.com/watch?v=8bWbMK6_IRY&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=W8NSd468QVM&feature ...

請問要不要用萬向?
船軸有沒有入水?
eleung838 發表於 2009-3-22 23:59:46 | 只看該作者
原帖由 surftl 於 2009-3-22 23:47 發表
發現較果未如理想,無消防師船兄果隻噤快。吳知點解, 消防船師兄請指教一下,吳該。 

去片http://www.youtube.com/watch?v=8bWbMK6_IRY&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=W8NSd468QVM&feature ...

在那裡?
(及現依個位置手工有問題,會入水,馬上補上玻璃膠)
 樓主| surftl 發表於 2009-3-23 00:10:43 | 只看該作者

回復 37# 的帖子

8條死氣喉位置裝得吳好,留有孔,比我發現。
 樓主| surftl 發表於 2009-3-23 00:15:13 | 只看該作者

回復 36# 的帖子

船軸奇左雪油,無滲水,建議加d比較固體個d, 不能太希。
我都係用原裝果條所謂萬向
eleung838 發表於 2009-3-23 00:36:24 | 只看該作者

回復 38# and 39# 的帖子

OK
Thanks A Lot