RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RCman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FF03pro_step-by-step

RCman 發表於 2010-7-1 23:16:36 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
FF03開工,
只係得呢4包option
萬向及roll-bar.....都未買
只好砌住先啦.....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| RCman 發表於 2010-7-1 23:19:41 | 顯示全部樓層
砌砌砌........

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

............tbc
 樓主| RCman 發表於 2010-7-1 23:36:02 | 顯示全部樓層
c-hing, 你內六角之批的藍色好"青見"啊!! 睇真d原來係HIROBO出品, 唔怪之得啦!
cottonchu 發表於 2010-7-1 23:33

係呀,成set都係Hirobo
不過....唔貴的。
 樓主| RCman 發表於 2010-7-2 09:23:37 | 顯示全部樓層

是,原裝pro版都只係膠珠差柸,
呢件parts點都要換做金屬。
另一就係前萬向都要換,呢兩件parts點都唔省得錢.....一定要換做option
 樓主| RCman 發表於 2010-7-2 09:24:49 | 顯示全部樓層
期待 3-racing 將呢部衰鬼變做 graphite 版本.........
minimini 發表於 2010-7-2 02:41

原裝膠車架真係好"樓"下......
最好都係3 racing出套carbon chassis kit set好
 樓主| RCman 發表於 2010-7-2 09:26:28 | 顯示全部樓層
D 膠 Parts 係咪混碳料  ?
A300 發表於 2010-7-2 01:25

是,只是部份parts 是混碳,如波箱及頭damper stay mount 似係混碳。
而且個parts 係印有"CF"的。
 樓主| RCman 發表於 2010-7-2 09:28:44 | 顯示全部樓層
Ching 邊到買架 ?
ee3442 發表於 2010-7-2 00:31

小弟剛剛26號身在日本,
所以就買左返來
 樓主| RCman 發表於 2010-7-2 10:08:17 | 顯示全部樓層
just like M-05, i won't buy the pro version.
because you still have to buy a lot of options.
Mobility(雲) 發表於 2010-7-2 10:02

FF03一定會出 "R" or "TRF" version
不過以星星的做法....至少要一年後至會出。
唔等lu.....都係買來過下手引先
* 係呢...飛雲大師....最後D荔枝點呀?
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 00:10:00 | 顯示全部樓層
今日又砌多左DD
不過我發現
用metal 珠差柸+46mm萬向....右邊會頂住
所以,可能要用44 0r 42mm萬向,要上星星網search下至sure

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 08:42:21 | 顯示全部樓層
會頂?金屬珠差杯長d 架? 咁陰人?

另外係咪影相角度問題, 左邊支油壓芯好似同個筒唔直咁o既?

如果 ...
stanley_wwy 發表於 2010-7-3 08:08

影相角度問題,無事。
我睇番上一期"RCman"magazine話係用44mm的。
我唔明白點解另一個版友post果人地外地砌好的FF03佢裝得入46mm,
就算係原裝膠珠差柸都應同樣會項住左。
因為右邊柸入面個nuts係長過左邊的。
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 09:20:10 | 顯示全部樓層
真係R曬頭,係星星網入面都找不同FF03用幾多mm 萬向
不過,同TB03一樣用44mm的機會好大。
呢個就係FF03的 Options List
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 10:20:44 | 顯示全部樓層
溫馨提示:個OPTION list多左TA05ver2的分體A臂碼,但其實FF03只需要一件過的tb03臂碼~
smallfaifai 發表於 2010-7-3 10:16

我都見,我砌FF03時...跟車都係膠1XD碼。
不過成個option list我都只係copy fm tamiya FF03 op list
我唔sure有無多到,所以照copy出來
不過有一點我sure......FF03 一定不是用46mm 長的萬向,最大可能係跟TB03一樣的44mm
我會再出MK買兩支44mm來試下。因為萬向長度我係web site及menu都找不到
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 10:40:07 | 顯示全部樓層
條頭油壓掉轉裝喎.....!!!!
星野一義 發表於 2010-7-3 10:30

係bor...頭油壓裝錯左...今晚改番佢,thanks
 樓主| RCman 發表於 2010-7-5 09:34:01 | 顯示全部樓層
你會唔會砌錯0左?
清清 發表於 2010-7-4 22:45

我check下先,不過,睇多方做面都係話用44mm,
所以,呢道另一個post果張相影果支籃色萬向係用46mm....真係有點是非而所思
 樓主| RCman 發表於 2010-7-5 15:07:17 | 顯示全部樓層
.....tb03 頭直用 46mm 都裝得落gar~~不過都係頂頂地,用44mm較好~~~同理~~ff03 用 46mm裝就應該裝得落ge~ ...
uchifong 發表於 2010-7-5 11:09

如果"三節棍"有呢個size就好啦
 樓主| RCman 發表於 2010-7-5 17:30:59 | 顯示全部樓層
我最多就落aw 油~~因為比較粘d~~~冇咁易洗~~唔知岩唔岩~~有錯請指正
uchifong 發表於 2010-7-5 16:13

我相信是不用落cement
因為F201trf 本身個ball diff..都係用metal cup(其實我覺得係一樣,因為F201TRF我都有 )
見圖,已解答了。
用ball diff grease 已經OK
 樓主| RCman 發表於 2010-7-6 14:47:53 | 顯示全部樓層
頭先食飯後....行過去rcxxxx
終於買左44mm狗骨,今晚又可以再開工啦
 樓主| RCman 發表於 2010-7-6 15:33:02 | 顯示全部樓層
ching 轉向田果條 ling 有無頂到 K11 果件 parts
我右邊果條 ling 頂到,可能要(錯)
但唔知有無砌錯:dizzy ...
0433351410 發表於 2010-7-6 15:26

我未裝wheels...未去到你個step bor
 樓主| RCman 發表於 2010-7-8 00:04:26 | 顯示全部樓層