RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: keithlaw
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F103 後轆一問

civicboy 發表於 2011-11-7 13:28:26 | 顯示全部樓層
呢個係份差速問題...
F103 壓力啤呤在轆... 每次換呔都要較過份差速
(就算F104 CLASSIC, F104W 原裝都係跟膠差速,
即係壓力啤呤放在轆)
F104 壓力啤呤在差速入面... 較一次差速就得

F103 同 F104 差速闊度係一樣...
civicboy 發表於 2011-11-7 16:10:47 | 顯示全部樓層
唔洗換F104轆架....
照行你D F103呔啦...
不過裝轆時,右邊唔洗再放果D介子同壓力啤呤...
civicboy 發表於 2011-11-7 16:54:14 | 顯示全部樓層
直徑, 闊窄, 大細, 輪距, 車呤直徑

你睇下吓之前D POST...應該有講
civicboy 發表於 2011-11-7 17:29:49 | 顯示全部樓層
係喎...好似唔得...
因為F104果條, 差速(右)邊係短D架喎...

如果換得..唔怕換埋條炭啦
civicboy 發表於 2011-11-7 18:05:02 | 顯示全部樓層
咁點解唔一早玩104呢???

103行橫電, 所有104殼都用唔到..
104行直電, 只要買103加硬頭擔同KING PIN(TOTAL $7X),
就可以行晒所有 103, 104 殼, 呔, .....
買PRO 或 X1 都得
何況禽日兩個冠,亞軍日本車手, 都係直電行 200mm(即係 103)
civicboy 發表於 2011-11-7 18:34:33 | 顯示全部樓層

你就之前有姐...咁佢係新買...

以呢兩日睇完比賽...
GP 同 ASIA 差不多全部都係跑 200MM
即係103呔
而橫電直電比例就差不多...
但個人覺得直電係多少少...

而且直電,彈性比較高 103,104 都行得
對之前無玩F1來講比較好...
仲有
200MM(F103呔)車比較推, 直路比較穩定, 要入門SET車比較易
190MM(F104呔)車又轉又令, SET唔到果時都唔知佢乜問題,
以為甩尾, 其實係過令...醫完甩尾, 就變推頭...
civicboy 發表於 2011-11-7 18:49:02 | 顯示全部樓層
keithlaw 發表於 2011-11-7 18:37
冇人敎, 個個都話f103好d....

我都無人教喎...不過有睇說明書...

去星星綱, DOWNLOAD份F104 PRO OR X1 說明書...
佢有同你講, 乜地應該用D乜SETTING...
civicboy 發表於 2011-11-7 21:19:09 | 顯示全部樓層
li5115 發表於 2011-11-7 20:54
日本冠軍車是用 直電 的。

係呀...GP 1, 2 都係...
KKCHUNG D相 有出現過
頭車係相有M記合同杯, 尾翼有好大過RC 果架...
另外有架綠色殼,白色頭尾翼 果架都好快...
無記錯 GP A FINAL ROUND 3 係 3車..
都係直電...
civicboy 發表於 2011-11-8 10:16:34 | 顯示全部樓層
keithlaw 發表於 2011-11-7 22:55
又想問下, 後轆同前轆既直徑係唔係都好影響架車既handling ???

好多野都會影響HANDLING...
唔單只直徑架喎
civicboy 發表於 2011-11-8 18:30:44 | 顯示全部樓層
keithlaw 發表於 2011-11-8 12:11
回復 civicboy 的帖子

我知~ 不過後轆直徑大D 係唔係推D?

呢個係當年真F1設定...
前細, 後大, 闊輪距
現今F1係前後直徑一樣,
不過 前窄後闊, 輪距比當年窄

只要配合到用呔 同 SETTING, 一樣可以令
但用相同材質放落F104, 一定唔夠F104令