RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3342|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F103 後轆一問

keithlaw 發表於 2011-11-7 12:01:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我見Tamiya 原裝既 F1 rims 要加 bearing 同埋washer o係個 rims 入面, 但Zen 有D 比F103 用既 後轆 rims 好似係冇得加bearing 同埋washer, 係唔係呢??
咁我要換F103個轆點算??
jythegreat 發表於 2011-11-7 12:10:16 | 只看該作者
换104左軸part零件
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 12:54:07 | 只看該作者
回復 jythegreat 的帖子

吓?! 唔明wor Ching
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 13:26:28 | 只看該作者
其實係唔係唔洗理D washer 同 bearing ?
civicboy 發表於 2011-11-7 13:28:26 | 只看該作者
呢個係份差速問題...
F103 壓力啤呤在轆... 每次換呔都要較過份差速
(就算F104 CLASSIC, F104W 原裝都係跟膠差速,
即係壓力啤呤放在轆)
F104 壓力啤呤在差速入面... 較一次差速就得

F103 同 F104 差速闊度係一樣...
tiger1 發表於 2011-11-7 14:02:19 | 只看該作者
F104 is more convenient in terms of adjustment
tiger1 發表於 2011-11-7 14:03:12 | 只看該作者
Well, F104 chang tire does not require re-adjust the diff. Sorry for the typo earlier
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 14:15:17 | 只看該作者
咁姐係要邊一份 options 呀各位Ching
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 14:16:24 | 只看該作者
Tamiya 54158?
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 15:19:59 | 只看該作者
咁我成份野換左做F104 ball Diff 之後, 我就用 F104 既後轆?
我今日去買F104 ball diff 先
civicboy 發表於 2011-11-7 16:10:47 | 只看該作者
唔洗換F104轆架....
照行你D F103呔啦...
不過裝轆時,右邊唔洗再放果D介子同壓力啤呤...
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 16:44:23 | 只看該作者
回復 civicboy 的帖子

唔該Ching!
話時話 F103 同 F104 既轆有咩唔同?
civicboy 發表於 2011-11-7 16:54:14 | 只看該作者
直徑, 闊窄, 大細, 輪距, 車呤直徑

你睇下吓之前D POST...應該有講
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 17:04:03 | 只看該作者

明白明白.

F104 唔用 Option 件的話, 個 ball diff design 係同F103 一樣架wor. 咁F103 後面條shaft 係唔係同F104可以共用??
civicboy 發表於 2011-11-7 17:29:49 | 只看該作者
係喎...好似唔得...
因為F104果條, 差速(右)邊係短D架喎...

如果換得..唔怕換埋條炭啦
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 17:41:58 | 只看該作者

係呀, 所以我換埋炭. 我E+ 改都盡量改 103 104 共用野, 因為我會玩104
civicboy 發表於 2011-11-7 18:05:02 | 只看該作者
咁點解唔一早玩104呢???

103行橫電, 所有104殼都用唔到..
104行直電, 只要買103加硬頭擔同KING PIN(TOTAL $7X),
就可以行晒所有 103, 104 殼, 呔, .....
買PRO 或 X1 都得
何況禽日兩個冠,亞軍日本車手, 都係直電行 200mm(即係 103)
tiger1 發表於 2011-11-7 18:15:29 | 只看該作者
"104行直電, 只要買103加硬頭擔同KING PIN(TOTAL $7X),
就可以行晒所有 103, 104 殼, 呔, .....
何況兩個冠,亞軍日本車手, 都係直電行 200mm(即係 103)"

These are good points. Why 103? But like me,  I have a 103 already, then have to live with it...
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-7 18:30:45 | 只看該作者
因為我被個lotus 復刻殼吸引左
civicboy 發表於 2011-11-7 18:34:33 | 只看該作者

你就之前有姐...咁佢係新買...

以呢兩日睇完比賽...
GP 同 ASIA 差不多全部都係跑 200MM
即係103呔
而橫電直電比例就差不多...
但個人覺得直電係多少少...

而且直電,彈性比較高 103,104 都行得
對之前無玩F1來講比較好...
仲有
200MM(F103呔)車比較推, 直路比較穩定, 要入門SET車比較易
190MM(F104呔)車又轉又令, SET唔到果時都唔知佢乜問題,
以為甩尾, 其實係過令...醫完甩尾, 就變推頭...