RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7891|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

係西九龍公路差O的俾架貨車買起!

AMAT 發表於 2012-8-21 21:24:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://youtu.be/FuvTAF9oJjw

我頂佢,又唔係爬頭,無啦啦閘埋嚟,如果我停唔切車,扭得住堂軚,真係俾佢就夾炒埋去!
 樓主| AMAT 發表於 2012-8-27 00:00:01 | 只看該作者

呢一下我係承認係唔O岩,應該係停一停再出.
多謝提醒.
smallpig668 發表於 2012-8-26 07:53:45 | 只看該作者
由輔道慢線出左1,再即出中線(長斷續白線)即有機會被告不小駕駛,甚至危險駕駛,照以上片段,樓主亦應該改變一下駕駛態度,馬路好公平,專收叻仔。
 樓主| AMAT 發表於 2012-8-25 14:03:08 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-8-25 12:40
以我二十年駕駛經驗,有如下comment:
1) 00:20,見前面有巴士,已開似靠左,雖然龍門架路牌顯示如要上高 ...

多謝閣下經驗之談
Allan007 發表於 2012-8-25 12:40:44 | 只看該作者
peter7 發表於 2012-8-24 23:55
一早同樓主講話架巴士有問題,好多師兄都睇到。
第一次睇片見架貨車嘅動作已經覺得有機會係佢左面架車有問 ...

以我二十年駕駛經驗,有如下comment:
1) 00:20,見前面有巴士,已開似靠左,雖然龍門架路牌顯示如要上高架橋應該靠右,即係話應該乖乖地跟巴士尾排隊出,但樓主無做。
2) 00:28,見靠左無咩著數,又抽番右,唧黎唧去。
3) 00:54,又靠番左,開始加速,一般道路使用者都只會預計左線係較慢的車輛用。留意左線只得樓主一部車,顯示一般路面使用者不會採用樓主的行車線上高架橋。
4) 01:03,已出現陰影線,而前面收窄,顯示該線主要為極慢的車輛作緩衝區,樓主當時以低於100kph高速飛馳。
5) 01:11,無可選擇下,抽出一條線。
6) 01:14,即三秒後,再抽出一條,我係白炸的話,拉得
7) 01:12,中線前面有車,再抽出快線,呢下OK。
8) 01:44,呢刻就係問題所在,比我見到中慢線都有車,我會hold一hold先,三架車平排有咩事都無路走。但樓主選擇照去,可見路面經驗不足,不過呢次你好彩,下次唔好咁老襯啦,就算比你岩Q晒又點?都夾左埋黎嚕。
peter7 發表於 2012-8-24 23:55:31 | 只看該作者
一早同樓主講話架巴士有問題,好多師兄都睇到。
第一次睇片見架貨車嘅動作已經覺得有機會係佢左面架車有問題。再睇多幾次定格,係一分四十三至四秒左右見到巴士位置應該偏右咗,不過樓主覺得無。
本人結論:樓主駕駛經驗尚淺,個人較主觀同不喜歡聽不同意見。
bus338 發表於 2012-8-24 18:32:51 | 只看該作者

我吾喜歡開快車,但以揸私家車的速度來評論,

樓主駕駛得好正常,好過好多在70km限制的道路,

開住65km覇住條快線的司機,揸車有時系要配合路面交通情况,

我吾覺得樓主有危及其他車輛行為,這條路我都經常駕車出入.,

只系想講句公道話,....   你地揸住架三磅仔就吾好以為大哂,

始終有次會比D大車收你檔.

arigato 發表於 2012-8-24 17:39:15 來自手機 | 只看該作者
嘩,比佢夾一夾,車事少,好彩人無事.反應慢少少都出事實
 樓主| AMAT 發表於 2012-8-24 16:53:58 | 只看該作者
iggihk 發表於 2012-8-24 12:51
"警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
以米乘秒來計算你每小時車速." "如果超速罪成立,  ...

更重要一點,佢就咁睇下就話人超速.都傻傻地.

同埋部機係一直咁拍,我只係CUT O左中間果段,
之後果段就已經係行緊中線.
未睇完睇果一小段就以為人地全程行快線,完全係推測加武斷.

片又未完,又唔係睇到速度,就話人一定係超速,都傻傻地.

我俾得警方就梗係我自己冇犯嚴重交通規則先交上去啦!

樓主| AMAT 發表於 2012-8-24 16:51:22 | 只看該作者
dawho 發表於 2012-8-24 09:11
那祝你好運, 警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
以米乘秒來計算你每小時車速.
我看下去 ...

我可以好肯定咁同你講,你O既睇法係錯!

我當時係100KM/H都未夠.

果段路段上限係100KM/H
Allan007 發表於 2012-8-24 14:24:00 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-8-22 01:23
果個唔係爬頭嚟,慢線通暢,我行條慢條,果條線係已經去到線尾,係要過返右線.前面係冇路O架.
佢係兩條雙線先 ...

點揸車先為指揸得岩,真係有排講。不過樓主我覺得你揸車都幾急,可能你趕時間啦。
iggihk 發表於 2012-8-24 12:51:37 | 只看該作者
dawho 發表於 2012-8-24 09:11
那祝你好運, 警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
我看下去 ...

"警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
以米乘秒來計算你每小時車速." "如果超速罪成立, 危險駕駛少不了"

你不斷提及超速=危險駕駛重話我憑空想像...

無你乎...
利申: 我唔係支持超速, 不過超速一定唔等於危險駕駛.
好多人以為開得慢等於安全, 其實連出入回旋處都唔識.

dawho 發表於 2012-8-24 09:11:07 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-8-23 20:56
晏晝警方打嚟,話可以受理,但要搵架貨車車牌.......

睇下其他片拍唔拍到啦.....唉~ ...

我看下去已有多段路面必定超速.
加上逢車過車的駕駛態度, 我担心樓主也會被警方控告.
如果超速罪成立, 危險駕駛少不了.
反而貨車佬有證據是巴士越線.他必定脫罪.
你自已想一想吧.
dawho 發表於 2012-8-24 08:40:43 | 只看該作者
iggihk 發表於 2012-8-23 21:48
ching, 速度低就係安全? 你有無上過大陸?

ching, "速度低就係安全"這說話, 是否你憑空想像的 ?
我看不到文字中有提及,也看不見有這意思.
重點是保持清澈視野,盡量和鄰車保持距離,這是和速度無關的.
iggihk 發表於 2012-8-23 21:48:34 | 只看該作者
dawho 發表於 2012-8-23 13:11
這樣我也沒有話可說....

但過去有朋友遇上可怕的意外,肺腑之言, 不吐不快.

ching, 速度低就係安全? 你有無上過大陸?
iggihk 發表於 2012-8-23 21:44:23 | 只看該作者
架巴士好似偏右咗
 樓主| AMAT 發表於 2012-8-23 20:56:15 | 只看該作者
晏晝警方打嚟,話可以受理,但要搵架貨車車牌.......

睇下其他片拍唔拍到啦.....唉~
dawho 發表於 2012-8-23 13:11:40 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-8-22 11:39
超速?何來超速?
條路行100,我100都未夠.
留意0:55,有指示牌寫住100.

這樣我也沒有話可說....

但過去有朋友遇上可怕的意外,肺腑之言, 不吐不快.

希望駕駛者不要因為公路可跑100,便行盡99. 給自已理直氣壯的理由...沒有違法.
我認為這片的重點是 - 盲點的存在, 沒有人可以控制, 它隨時出現, 非常危臉.
在安全駕駛上的角度, 限速甚麽 50, 70 , 110....都是廢話.
相反駕駛者的態度和危機感最為重要. 難保將來有阿婆, 小狗, 小孩忽然跑出路面,
假使是 限速50 , 也可發生嚴重意外. 當然如果時速 49, 阿婆自已跑出來, 沒有違法, 只違良心.
要保持清澈視野,盡量和鄰車保持距離, 包括前,後,左,右.
才可珍惜生命, 家人.

樓主| AMAT 發表於 2012-8-23 11:11:34 | 只看該作者
fyin 發表於 2012-8-23 09:59
睇完段片覺得架貨2老可能講緊電話單手揸車.
BTW. 記得向高速公路唔好長行快線呀. 有個路牌標明"靠左駛" ...

我知呀,所以我過O左幾架車都行返中線.

我都唔會長時間行快線.
fyin 發表於 2012-8-23 09:59:14 | 只看該作者
睇完段片覺得架貨2老可能講緊電話單手揸車.
BTW. 記得向高速公路唔好長行快線呀. 有個路牌標明"靠左駛"除超越前車外.
我就試過比架隱形戰車抄牌450架.  &  如果扒頭都要向快線扒, 如果向左線扒完又入快線一樣會抄牌架.