RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: sfdo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV 用海棉胎難題 已解決

sfdo 發表於 2014-5-30 12:46:20 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

趁呢幾曰好天JV 多試(F104 / 蛇 s100),但只係要令四條海棉胎穩定咁咬地都大難題。
試只用火酒清潔殆。跑幾圈。殆已好多油唔咬。
試用呔水(陳年FX黑罐)但時推頭時甩尾,仲衰,..

想買磨胎機,原因:
-有人話如果套胎唔正形,落幾多呔水都冇用。磨返正形,唔用呔水都可以好走。(我只玩 17.5T更無必要落)
-磨細D前呔,直路更好走,更有多D信心玩。
唔買原因:
有人話只要落得夠多呔水,出力D踩油就會去走好多胎,磨嚟都哂氣。
唔知 買唔買磨胎機好。
註: F104 用膠胎係咬地穩定
 樓主| sfdo 發表於 2014-5-30 22:12:30 | 顯示全部樓層
其實 S100 已有 一對前胎二對尾胎,其實九十幾蚊對唔算貴,
前胎:左同右通常都一樣外則蝕得較多(左外則蝕多DD),所以左右調換係可以。
但尾胎:左外則蝕多D。右內蝕多D,左右胎調不可行,越玩越甩尾....

細心聞,人地罐 fx 黑罐好濃烈跌打萬花油味,但我o個罐好只得DD機油味,唔知係唔係我 o個罐已唔用得呢?
陳年 fx 白罐 我都有,遲D試下先。
 樓主| sfdo 發表於 2014-6-2 17:17:09 | 顯示全部樓層
今日用 Team Poeers 呔水。咬得 OK 穩定又唔大陣味
S100, 頭硬 尾中 都OK,但用 尾軟, 踩油出彎車尾有D跳,有待改用硬D油壓油。
 樓主| sfdo 發表於 2014-6-7 18:28:06 | 顯示全部樓層
我係 車尾全上胎水,車頭冇上。
差速已順。(一隻手指輕輕 hi 過尾轆都轉得到)
胎:頭硬尾軟,偶然入彎小小尾甩。但如果前彈簧換軟,直路會難走嗎?...

另一方面,呢排5、6月 JV 地面多左好多沙粒,一排電都未玩完齒輪已唔順都要清沙粒....,又有可能因此而甩尾。
 樓主| sfdo 發表於 2014-6-8 17:21:25 | 顯示全部樓層
hsiu 發表於 2014-6-7 14:54
黑罐是會過期的,建議用新的胎新的胎水。車尾一定全上,車頭內往外,會推上多點。進灣會甩的話前彈簧換軟胎 ...

今日試過側桿油換濃,但好努力 set 手指同控,set 極架車都走唔到直。(直路自撞及被撞撞到 servo 神神地....)
可能係我個人唔夠 pro 又去玩 pro 車得出o既惡果。

樓主| sfdo 發表於 2014-6-8 21:48:06 | 顯示全部樓層
abcde 發表於 2014-6-8 20:17
師兄有Pro ten?  90-100左右吧…如果12仔買speedmind得啦…
xceed唔知猫店重有冇…現在少人玩Pancar…呔也 ...

胎:1/F 或 紅星 都有,九十幾蚊,快節都有但要百幾蚊...
講開猫店,我都唔知佢搬左去邊度...
 樓主| sfdo 發表於 2014-7-16 20:28:13 | 顯示全部樓層
試到唔用胎水都得。
頭:xceed 中 或 Team corally 硬,尾:xceed 軟。
用胎水過彎可快D,但令前胎更易玩到左右大細彎。
加上換左隻 lexus lfa 殼,比之前隻 "垃圾鏟"殼 入彎及彎心都好彎左,結果大細彎更明顯。

依家摩打只玩 17.5T,心郁郁想升 13.5或10.5T ,但我諗有必要磨胎先至有信心升。
 樓主| sfdo 發表於 2014-8-4 19:08:28 | 顯示全部樓層

七月尾至八月。唔知係唔係我眼花。JV 多左好多油漬,尤其出 波板糖 一攤黑色... 開得超慢都勁甩尾
之後要尾胎全落胎水 頭唔落,尾車高要升至 5mm 放軟彈簧 ,頭 kingpin 收好緊彈簧..... 0 camber  先至玩得掂。
 樓主| sfdo 發表於 2014-8-27 23:05:31 | 顯示全部樓層
beebone(real) 發表於 2014-8-27 10:31
磨呔機唔係O俾你咁用, 全大呔唔會好跑. 條呔唔正型點磨都無用!!! 試其他牌子既呔啦 ...

唔白。
如果前胎外則細過內則,應該可以磨返平,點解無用?
有時係尾胎磨損快過前胎,尾胎比前胎越細得多,車就越難控。我估預先將前胎磨到比尾胎細DD,開頭玩會偏推頭但跟住會越來越好走,唔通有估錯?
 樓主| sfdo 發表於 2014-8-28 01:43:05 | 顯示全部樓層
beebone(real) 發表於 2014-8-28 01:09
1. 前胎外則細過內則 - 係因為唔夠camber
2. 尾胎磨損快過前胎 - 係因為你架車唔受油打空轉先會尾胎比前 ...

我都想教返正常 camber,但入彎超易甩尾.......
去 JV 請教過唔少人,但好難詳情講... 我諗可能要出錢請私人教啦

樓主| sfdo 發表於 2014-9-21 19:11:18 | 顯示全部樓層
beebone(real) 發表於 2014-8-28 01:09
1. 前胎外則細過內則 - 係因為唔夠camber
2. 尾胎磨損快過前胎 - 係因為你架車唔受油打空轉先會尾胎比前 ...

試調細 Caster。上臂由原本中間調至前(如圖),[size=14.3999996185303px]細 Caster,扭軚時 Camber 變化細D,轉彎冇之前咁"應"。
去 JV 試過終於無甩尾。
依家變得偏推頭,頭 Camber 可調返大DD都唔甩尾,令頭胎外內磨損得較平衡,
[size=14.3999996185303px]無甩尾,尾胎磨損慢左,所以都係冇必要特登用磨機磨細頭胎。

Caster 細D好似易控制D,似係渣得定左D。
但睇返其他人D 12仔/pro10,似乎個個都係上臂用中問位,即 Caster 都幾大。但人人快過我,係我好慢.....
恐怕以上 Set 車概念係自欺欺人....唉

樓主| sfdo 發表於 2015-1-16 21:10:02 | 顯示全部樓層
又發現可能係個重大關鍵。
就係海棉胎 去胎去得快,令車高變低而磨底。
天水圍 ,頭車高 3.5mm 已嚴重磨地,JV 仲死....
最後發現車高 set  6mm 以上,感覺如膠胎一樣正常返。
想知你地車高又 SET 幾多?
 樓主| sfdo 發表於 2015-1-22 19:11:31 | 顯示全部樓層
disaster999_law 發表於 2015-1-18 19:30
我的 Xray X12 2015 係 JV 試過用 xceed "medium" 前胎 (SH35) 同 "medium" 尾胎 (SH30). 前尾胎都去得快.  ...

如果只有急頂 break 入彎時小小磨,我猜都合理。
但回想起最壞時 2014年秋,係直路中掉頭 或 直路尾完全唔識轉彎,廿個圈左右大齒已"鑲"左幾粒石粒或碎件...可能係我時運低。
不過 2014年12月尾至2015年1月頭,落過幾場雨之後,好似好D。(一排電先至"鑲"一兩粒石粒)
 樓主| sfdo 發表於 2015-2-26 07:31:29 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2015-2-25 00:58
凈前後輪寬比例已有排試,540唔覺,但跳—级麼打D問題就一連串出來

咁如果架 S100 收油時好了好易甩尾,尾闊應該闊D好定係窄D好?
(避震同呔已頭硬尾軟。)

樓主| sfdo 發表於 2015-2-27 07:29:14 | 顯示全部樓層
出彎、直路頭加速都定。
直跬中均速好漂,直路尾好似蛇咁了右了去。
車係平衡,直路中 有時偏左有時偏右:
偏左時扭小小右仍偏左,但再扭多dd右佢又突然急偏右。
偏左時情況都類似。

drag brake 己是 0..
 樓主| sfdo 發表於 2015-2-27 20:50:58 | 顯示全部樓層
servo saver 有試過同另一車(DZ-link) 交換用,係正常。
油門係線性,電變 Punch 0% 。
車肯定已平衡,左/右彎均衡。
17.5T 無 turbo ,Roll out 63~65mm,齒比(2.7~2.9)我估合理。

一直用 LFA lexus 殼,試換紙紮AE86殼 (DZ-link 用開),直路定左DD 推頭D...,可能係殼問題。
 樓主| sfdo 發表於 2015-3-3 12:24:44 | 顯示全部樓層
S100 係1/10,用2 cell.
仲有好多改善空間,如珠差順度,車高精確度,殻...
 樓主| sfdo 發表於 2015-3-20 20:34:21 | 顯示全部樓層
今日 JV 玩 S100 (用白色 pan can殼)。
今日無次甩尾,原因好簡單,只係因為冇石沙。

今次用 64P齒,比之前用 0.6齒 好去好多。(roll out 70mm)
其實明知 64P齒 一定會好過 0.6齒 ,但驚卡到石沙掃牙所以用0.6...
但最後結論都係撞手神,
運氣差時,用 0.6齒都成日卡到石直路掉頭,尾呔痴滿沙石落幾多呔水都冇用。
運氣好,用 64P齒係正常好走,尾呔好乾淨唔用呔水都好咬,好似今日咁。
 樓主| sfdo 發表於 2015-3-26 09:00:21 | 顯示全部樓層
用 xceed 呔,冇用呔水,玩 35排 3200mAh 7.4v 電後都仲有得玩。(不過車速唔快)
 樓主| sfdo 發表於 2015-10-1 22:17:33 | 顯示全部樓層
問題已解決。
S100 現用車殼:VRS-N (殼夾車好重要)
TeamPoewrs 17.5T,Punch 由 0% 改為 +10% (0% 起步會慢,中段加速有D突然,+10%反而較線性。)
Rollout:72mm。
尾呔要保持清潔無油污,前呔可以尤得佢有D油污,唔落呔水都好走。
Camber 0.5度 (前呔外則會蝕得多D,但諗真D其實唔需要太介懷,"好走"先至係重要。)
Toe-out 1度 (因順時針走,左前呔蝕得快過右前呔,車越玩越偏左, Toe-out可減輕症狀。)

最後就係:場地太多沙石時,改玩平路 buggy 更實際。(免強冇幸福)