RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13211|回復: 53
收起左側

JV 用海棉胎難題 已解決

sfdo 發表於 2014-5-30 12:46:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

趁呢幾曰好天JV 多試(F104 / 蛇 s100),但只係要令四條海棉胎穩定咁咬地都大難題。
試只用火酒清潔殆。跑幾圈。殆已好多油唔咬。
試用呔水(陳年FX黑罐)但時推頭時甩尾,仲衰,..

想買磨胎機,原因:
-有人話如果套胎唔正形,落幾多呔水都冇用。磨返正形,唔用呔水都可以好走。(我只玩 17.5T更無必要落)
-磨細D前呔,直路更好走,更有多D信心玩。
唔買原因:
有人話只要落得夠多呔水,出力D踩油就會去走好多胎,磨嚟都哂氣。
唔知 買唔買磨胎機好。
註: F104 用膠胎係咬地穩定
1BM 發表於 2014-5-30 13:03:23 | 顯示全部樓層
眼見JV好多人玩F1用綿呔都好咬地喎 , 而且圈速唔錯
kelvinayhh 發表於 2014-5-30 15:23:08 | 顯示全部樓層
fx white is better
abcde 發表於 2014-5-30 19:45:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Sfdo  師兄…我覺得買套12仔呔比買部磨呔機實制…二手磨呔機平極都六七百…未計D12仔/F1接頭…唔識飛重晒左套呔…12仔呔已比F1呔平…佰三四巳有一Set…提意每一排电左右調呔就無咁斜的了…
abcde 發表於 2014-5-30 19:51:06 來自手機 | 顯示全部樓層
後驅車用呔水是常識吧…绵呔多数用黑色那隻
如你真的只有一set呔又唔正形…找機會给我幫你磨吧!
abcde 發表於 2014-5-30 19:56:57 來自手機 | 顯示全部樓層
睇錯…玩S100的…Pancar呔又係貴D的…咁厚的放左面…玩多幾轉先左右调啦…
 樓主| sfdo 發表於 2014-5-30 22:12:30 | 顯示全部樓層
其實 S100 已有 一對前胎二對尾胎,其實九十幾蚊對唔算貴,
前胎:左同右通常都一樣外則蝕得較多(左外則蝕多DD),所以左右調換係可以。
但尾胎:左外則蝕多D。右內蝕多D,左右胎調不可行,越玩越甩尾....

細心聞,人地罐 fx 黑罐好濃烈跌打萬花油味,但我o個罐好只得DD機油味,唔知係唔係我 o個罐已唔用得呢?
陳年 fx 白罐 我都有,遲D試下先。
abcde 發表於 2014-5-30 23:10:19 來自手機 | 顯示全部樓層
咁你慢車玩兩排电…尾呔可能會平D…黑色先係绵呔呔水…你可能真係過期…係車場同人借D試下…另呔水(由其2wd)…通常查尾呔全條…頭唔查住…試下推唔推…推先查頭呔…半條先…跟住再推先查晒…如/開始查完尾但都甩就要考慮換硬頭呔…換硬頭彈弓之類…無就鬆少少珠差…起步慢D…教细D轉向…哩D都係我知2WD玩法…有錯請其他師兄指教…
abcde 發表於 2014-5-30 23:15:19 來自手機 | 顯示全部樓層
呔水查完10分鐘先玩…玩前抹弎在平地行走表面的…如果唔係會好甩的…
RCandylau 發表於 2014-5-31 00:35:46 | 顯示全部樓層
你買過四條新呔試左先啦,前中尾軟,咩呔水呔机都係多余
abcde 發表於 2014-5-31 02:15:37 來自手機 | 顯示全部樓層
我認同…呔佔八成操控…其他只佔兩成…
我d朋友之前玩Pro10 xceed 頭mid尾soft 好盈9T巳很好走…後來買唔到soft…尾用mid都0K的…
 樓主| sfdo 發表於 2014-6-2 17:17:09 | 顯示全部樓層
今日用 Team Poeers 呔水。咬得 OK 穩定又唔大陣味
S100, 頭硬 尾中 都OK,但用 尾軟, 踩油出彎車尾有D跳,有待改用硬D油壓油。
hsiu 發表於 2014-6-7 14:54:34 來自手機 | 顯示全部樓層
黑罐是會過期的,建議用新的胎新的胎水。車尾一定全上,車頭內往外,會推上多點。進灣會甩的話前彈簧換軟胎換硬。出灣會甩的話,側桿油換濃側彈簧換硬後胎換軟,差速要保持清潔差速油要夠不然怎麼搞都沒用。
 樓主| sfdo 發表於 2014-6-7 18:28:06 | 顯示全部樓層
我係 車尾全上胎水,車頭冇上。
差速已順。(一隻手指輕輕 hi 過尾轆都轉得到)
胎:頭硬尾軟,偶然入彎小小尾甩。但如果前彈簧換軟,直路會難走嗎?...

另一方面,呢排5、6月 JV 地面多左好多沙粒,一排電都未玩完齒輪已唔順都要清沙粒....,又有可能因此而甩尾。
Oakfield 發表於 2014-6-7 23:54:53 來自手機 | 顯示全部樓層
我上星期玩完架S1OO,幾好走,師兄有機會約埋一齊玩
 樓主| sfdo 發表於 2014-6-8 17:21:25 | 顯示全部樓層
hsiu 發表於 2014-6-7 14:54
黑罐是會過期的,建議用新的胎新的胎水。車尾一定全上,車頭內往外,會推上多點。進灣會甩的話前彈簧換軟胎 ...

今日試過側桿油換濃,但好努力 set 手指同控,set 極架車都走唔到直。(直路自撞及被撞撞到 servo 神神地....)
可能係我個人唔夠 pro 又去玩 pro 車得出o既惡果。

m05car 發表於 2014-6-8 19:41:50 | 顯示全部樓層
abcde 發表於 2014-5-31 02:15
我認同…呔佔八成操控…其他只佔兩成…
我d朋友之前玩Pro10 xceed 頭mid尾soft 好盈9T巳很好走…後來買唔到 ...

X ceed 呔幾錢套?現在!
abcde 發表於 2014-6-8 20:17:43 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄有Pro ten?  90-100左右吧…如果12仔買speedmind得啦…
xceed唔知猫店重有冇…現在少人玩Pancar…呔也少左地方有得賣…
 樓主| sfdo 發表於 2014-6-8 21:48:06 | 顯示全部樓層
abcde 發表於 2014-6-8 20:17
師兄有Pro ten?  90-100左右吧…如果12仔買speedmind得啦…
xceed唔知猫店重有冇…現在少人玩Pancar…呔也 ...

胎:1/F 或 紅星 都有,九十幾蚊,快節都有但要百幾蚊...
講開猫店,我都唔知佢搬左去邊度...
 樓主| sfdo 發表於 2014-7-16 20:28:13 | 顯示全部樓層
試到唔用胎水都得。
頭:xceed 中 或 Team corally 硬,尾:xceed 軟。
用胎水過彎可快D,但令前胎更易玩到左右大細彎。
加上換左隻 lexus lfa 殼,比之前隻 "垃圾鏟"殼 入彎及彎心都好彎左,結果大細彎更明顯。

依家摩打只玩 17.5T,心郁郁想升 13.5或10.5T ,但我諗有必要磨胎先至有信心升。