RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

foxHK 發表於 2014-11-10 17:27:04 來自手機 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2014-11-10 17:12
師兄, 請教, 請問點樣可以咁清楚記錄到幾千起落? 是否每次起落都登記才再飛呢? 還是有專人幫你記錄呢?小 ...

估計。邊有咁準!  每日都係平台飛六粒電,假日飛多的,差不多日日飛,一年當佢飛三百日,飛左一年十個月,求x其咪當佢2800次囉,好意頭
foxHK 發表於 2014-11-10 22:24:23 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-10 20:14
師兄,最慘係,我跟足說明書set完之後,架機連升都升唔起呢
後來要set番螺距曲線L0 M50 H100架機先升得起 ...

如果未改機, normal mode 應該係 螺距曲線L-20 M+20 H56 咁上下。 收油負螺距好處係落地穏的無咁怕風(下壓力)。 否則支擔頭無力易俾風吹翻。
idle 螺距曲線L-56 M0 H+56. 總之最大油門時支槳應該係11度咁上下(試機時記得拔去馬達線), 太大角就唔好, 上次去小步兄改機時佢應該有教你的。

foxHK 發表於 2014-11-10 22:36:53 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-10 22:32
師兄明白,我轉頭試下先唔該晒

改左主無刷

總之係個油門要推超過正中間多小小(超過一半油門),部機才能升空先正確否則好易學壞手。 如果油門未過中間就能升空就係錯。

foxHK 發表於 2014-11-11 09:24:17 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-11 06:32
請教一下咁多位師兄
遙控入面既螺距曲線係影響架機比油門時既升降
咁油門曲線係影響咩呢?

反問你, 直昇機點解識飛? 之前有俾過的Link 有關直昇機.
油門係控制馬達轉速, 螺距係槳既角度. 2者關係, 如果無油單係改變槳角升空架機係無力,一有風吹就炒,走等等. 保持一定轉速才有力飛行抗風等等.
在normal mode 油門最低必定要0% 否則連開控都唔俾. 基本上油門係一直線即 L=0,M=50,H=100.  要油門最小50%以上才升空係安全同抗風穏定. 呢的係細機易
錯既地方. 一般玩450級或以上的直機都會注意到的.

idle mode 就唔同人有唔同設定, 例如我玩3D, idle 2 我的設定係油門 L=90%,M90%,H90%  鎖定油門, 只玩螺距, 有些高手係 L100%,M100%,H100%.
所以係idle mode時支控的油門跟本係控制緊螺距而不是油門.

foxHK 發表於 2014-11-14 10:38:41 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-11 23:05
今日收到消息,我架mini cp整機師傅都整唔到
要寄番華記廠維修,所需時間兩至四個月
好在之前平平地收左 ...

免費?? 如果要收費, 來回運費都唔平喎?

一步到位買部泰世X3或定富麗465. 現在找緊馬鞍山有咩好地方可以飛. 如找到即刻去逃保訂機.