RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

王汪旺 發表於 2014-10-5 17:38:04 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 09:20
前輩 咁其實係咪可以 按一個制倒飛架
(我呢個係咪白痴問題呀)
我真係唔識架,唔好見怪哈哈

師兄呢個問题唔算係白痴, 好多新㽼者都问过, 等你識倒飛時你自己会覺得是問得白x.
小弟之前玩过隻"富記 9Z", 有个制是將全部動作反轉哂, 但前提是你要先將隻机反咗先, 所有推桿動作就和未反時一樣, 但見議你千其咪用, 会学壞手勢, 正確应用正負pitch + V 油門攪定
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 18:02:15 | 只看該作者
首先熱烈歡迎又多一位師兄,提供心德
了解,多謝師兄指教
有時間多d上黎,比下意見,吹下水啦
王汪旺 發表於 2014-10-5 20:01:08 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 18:02
首先熱烈歡迎又多一位師兄,提供心德
了解,多謝師兄指教
有時間多d上黎,比下意見,吹下水啦 ...

師兄客气, 也欣賞師兄对直升機的熱情
直升機玩落去, 日後常換机, 升级, 越玩越大隻机, 追求精準和完美, 想是必經之路.....
所以对投資一隻高级些的遥控器是優先考慮, 因机可不停升级, 摇控器就用五-七年都可接受, 不然你会滿屋都是退役控
師兄勿怪, 纯是吹水

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 20:01:40 | 只看該作者
138168 發表於 2014-10-2 21:38
熱烈歡迎師兄加入电直大家庭, 你將会感受到無窮的樂趣 玩直升機並無捷徑, 只要多練習, 有足够銀 ...

師兄好耐無出po喇喎
講下你玩電直既心得丫
或者講下你玩緊咩機同用緊咩控
大家交流下丫麻
歡迎完之後又走左人0.0
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 20:10:57 | 只看該作者
王汪旺 發表於 2014-10-5 20:01
師兄客气, 也欣賞師兄对直升機的熱情
直升機玩落去, 日後常換机, 升级, 越玩越大隻机, 追求精 ...

師兄係講得好有道理
但問題最慘係我呢d超級新手
身邊一個玩電直既朋友都無
你知d控架啦鬼死咁多setting
我上網又睇唔明,又無人教我用
咁買左唔識用點算@.@
王汪旺 發表於 2014-10-5 20:58:12 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 20:10
師兄係講得好有道理
但問題最慘係我呢d超級新手
身邊一個玩電直既朋友都無

師兄不用太担心, 乜控都好, 常用的只是两支推桿, 其它制都是附助用途, 有些制是開關制, 可能一世都用鬼唔到,精明的你, 說明書一㸔就明啦

foxHK 發表於 2014-10-5 21:04:46 | 只看該作者
樓主師兄, 你可以google : ej189 呢位台灣友可以算係V120D02s超級fan, 華科爾應該揾佢做代言人。
佢一個人就買左4 隻V120,仲有佢飛行技術都好鬼堅。 而且佢專門到用"示波儀" 去証明Devo 控有幾堅可以拍
得住 JR, futaba的貴控。係國內佢都相當出名。就係佢我才買V120D02s呢部機。
foxHK 發表於 2014-10-5 21:43:15 來自手機 | 只看該作者
突然想起如果樓主錢多,可以諗諗隻trex 150, 亞拓名牌機唔洗多講。 跟機futaba t6j, 一步到位
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 22:58:45 | 只看該作者
王汪旺 發表於 2014-10-5 20:58
師兄不用太担心, 乜控都好, 常用的只是两支推桿, 其它制都是附助用途, 有些制是開關制, 可能一世都用鬼唔 ...

師兄咁睇得我呀哈哈
但係我唔係話個控既掣
而係入面個d 咩expo,pitch,gyro個堆野,我唔識set呀
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 23:06:51 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-5 21:43
突然想起如果樓主錢多,可以諗諗隻trex 150, 亞拓名牌機唔洗多講。 跟機futaba t6j, 一步到位 ...

師兄請問,trex150買左返黎之後
使唔使set機set控架,呢隻機耐唔耐炸架
同埋一套要幾錢到呢,炸左機零件易唔易配呢
唔好意思呀師兄,我咁多野問,會唔會好煩呢
如果有煩到你,先講聲抱歉
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 23:20:58 | 只看該作者
各位而家係 23:20
睡魔急call 有留說話既
我明早會回覆,各位師兄晚安
littlestep 發表於 2014-10-6 06:56:17 | 只看該作者
王汪旺 發表於 2014-10-5 17:38
師兄呢個問题唔算係白痴, 好多新㽼者都问过, 等你識倒飛時你自己会覺得是問得白x.
小弟之前玩过隻"富記 9 ...

我見過鴨記某老細倒轉個遙控黎飛TIM.........
正到呢.....MODE 1234 通殺架佢...

樓主| mic少 發表於 2014-10-6 07:05:32 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-6 06:56
我見過鴨記某老細倒轉個遙控黎飛TIM.........
正到呢.....MODE 1234 通殺架佢...

咁利害?哈哈真係古唔到鴨記都有高手喎
師兄你架 記富 係咪油機黎架?另外小弟不才入坑一個月零6日
已經習慣左 mode2 左手油門
轉其他mode已經唔識玩喇~哀~

foxHK 發表於 2014-10-6 09:33:53 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 23:06
師兄請問,trex150買左返黎之後
使唔使set機set控架,呢隻機耐唔耐炸架
同埋一套要幾錢到呢,炸左機零件 ...

樓主師兄:
係公司蛇王就回下你先,直昇機飛行原理真機同RC係一樣, 可以先睇下以下,
http://kai0913.myweb.hinet.net/theorem.html
http://baike.baidu.com/view/1492248.htm
google 下 直昇機原理 你就會明 collective pitch... 等等.

先講講V911 台灣友叫佢做不死小強, 咁你就明佢有幾堅幾耐炒. 原因係結構簡單,平衡係利用錘子既向心力 (也有人叫離心力) 去
穏定機身. 無咩機械部分,所以炒極都唔死.  但係呢的錘子機只算是最低B玩具級別比雙槳機好小小(無咁浪費動力).

叫你買Trex 150真係有點害死你, 炒一镬可以用百元做單位.
當你睇完上面link 你應該對電直多點認識了. 先講一下一般人叫既正統RC 電直6ch機, 機本上都係用servo 去改變螺距, 而且你會發覺尾servo 比前面三個servo
貴好多, 所以有人講機尾才是直昇機的靈魂. 所以大型機基本上會用到servo去control. 只有小型機才用motor. 因為motor 加減速一定唔夠servo改變螺距快, 好以精準度一定差的.
咁點解細機會用motor 而不用servo? 因為細機太細小,維修十分困難,而且零件便精細強度點會夠呢?!  所以細機一般會用雙motor. 亞拓乃名牌野parties肯定唔洗擔心,但所有都係
原廠,炒一鑊都肯定百百聲. 偉力V977 炒機唔代表佢唔死, 一樣會掃齒, 一樣修機修到你破產, 只不過佢既原廠件無咁貴而已.
相反點解叫你玩450, 因為450 大小剛好,又多副廠, 最偉大係有易碎arm, 炒一鑊可能只是十元八元既野(你無睇錯, 小步大師兄一早講過不過你可能睇溜左)
.

我講V120D02s係 細機既皇者 (小步兄可能反對), 因為佢係行軸而不是motor. 所以飛行精細度絕非一般雙motor可比. 不過的件越精細,炒機時就越金, 要整既地方越多.
我都有講, 細機係抗唔到風, 帶部咁細既機出去玩,香港又咁大風. 九成炒機收場, V120D02s一定係死先咁解. 所以一般新手唔推介玩, 但技術高超既高手(除左我, 我係扮高手),
就對部V120D02s 讚不絕口.  不過細機動力弱有的人會改佢做2s電, 但平衡度就破壞曬變成更豆腐了. 所以在下認為唔應該改大動力, 要玩大動力不如玩Trex 250仲好啦.

睇下國內講電直, 佢地最細都玩450級, 再細就好少人玩....
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php

樓主| mic少 發表於 2014-10-6 09:40:35 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-6 09:33
樓主師兄:
係公司蛇王就回下你先,直昇機飛行原理真機同RC係一樣, 可以先睇下以下,
http://kai0913.myweb. ...

唔該晒師兄

http://www.youtube.com/watch?v=dxBBRCm74cg
ALIGN 亞拓600直升機  火化現場
頂~~唔要比我丫,D人真係丫(無言)

樓主| mic少 發表於 2014-10-6 11:40:42 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-5 01:54
直接RX1002 啦, 601 距離好短...

前輩 你地講既 入門級 450
係咪呢架呀?----->WALKERA V450D03

樓主| mic少 發表於 2014-10-6 11:53:32 | 只看該作者

請問咁多位 前輩 師兄
如果我想買 ALIGN Trex既機+DEVO+RX1002
有無去開 邊間店買呀 可以介紹下比我嗎?(怕入左黑店)
有睇我第一張帖既話,你地明啦 >.<
唔該晒,麻煩晒
foxHK 發表於 2014-10-6 12:16:44 | 只看該作者
亞拓機, yahoo bit某幾位賣機既都ok, 或者淘寶都唔錯. 其他如雷X行, 廣X街都幾貴下, 香港鋪租貴無計啦. 唔係佢想厄你. 成本係咁貴. 網上好似有間代理亞拓機. 貴小小啦. 不過飛得上天炒機邊有得保!!都係出左門貴客自理.
我就鐘意 淘寶. 揾的有皇冠囉.
 樓主| mic少 發表於 2014-10-6 12:38:22 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-6 12:16
亞拓機, yahoo bit某幾位賣機既都ok, 或者淘寶都唔錯. 其他如雷X行, 廣X街都幾貴下, 香港鋪租貴無計啦. 唔 ...

多謝師兄提供
不過 淘寶 YAHOO 個D
網上買野,又無得試,我唔製
可能今日會出去買 機+控
但係未知會買咩級 150 250 450(而家仲念緊)
先 3Q 師兄

啊甘 發表於 2014-10-6 12:45:34 來自手機 | 只看該作者
其實.........有人带住玩550级學机最正  升力大  set慢轉數行定速學机