RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

littlestep 發表於 2014-10-4 02:53:27 | 只看該作者
977 啦....唔好買DEVO 10 住啦..你改唔掂的
除左刷ROM 仲要焊RF MODULE, 對於我地就簡單,新手只怕出事.
到你搞清楚哂乜叫PITCH CURVE , THUTTLE CURVE , D/R,EXP , GRYO GAIN , 先入手DEVO

littlestep 發表於 2014-10-4 02:58:00 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-10-3 10:26
淘寶買已可,電池鴨記大量!唔反飛4CH已可,6CH反飛才用!

唔好再用4CH 6CH 誤導了
這根本不是一個標準

http://rc-evo.com/xbbs/thread-333275-1-1.html

多2CH 唔係飛得勁O的架..

有興趣玩小電直又想學下SET 機...

可睇下我N年前O既野...
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.ph ... d=679469&extra=
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 06:59:50 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-3 22:07
熱烈歡迎樓主師兄加入電直大家庭,你將會用錢無限, 媽聲四起。這是入坑的樂趣。
>$1280買左一套wl toy ...

冇錯$1280仲要係陳列品
冇盒冇配件冇説明書
長沙灣 天悅地鋪 精X模型
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 07:18:20 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-4 02:58
這根本不是一個標準

多謝 littlestep 咁寶貴既意見
多謝前輩教路,真心多謝
啊甘 發表於 2014-10-4 08:07:08 來自手機 | 只看該作者
控我覺JR  xG7最平靚正  
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 08:20:15 | 只看該作者
littlestep前輩 睇完你 N 年前既野
好多野都唔明,好似好深奧下喎
定係我蠢,冇天份玩電直呢?@@
但係我真係好鍾意玩(上左引)哈哈
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 08:36:38 | 只看該作者
啊甘 發表於 2014-10-4 08:07
控我覺JR  xG7最平靚正

多謝師兄提供意見
但係有前輩話新手,唔使配控住
同埋我都驚買左返黎唔識SET
如果我買左支控,有冇前輩可以出黎教下我呢?
食飯我請,日本菜 OK麻? 哈哈(講真架)
真係好想識多D玩電直既朋友(無論係 高手 低手 新手 舊手 老手)
都可以一齊研究下麻 哈哈

foxHK 發表於 2014-10-4 10:04:10 | 只看該作者

現在四(多)軸天下,難得樓主師兄不怕艱苦加入電直。請食飯就不用了, 如果有機會希望可以齊齊放機。
小步兄乃大師級,雖則在下未必完全同意小步兄的見解但肯定他比在下懂得多識得多,樓主可跟佢多多學習可免走太多歪路。

本人覺得如果有心學,開始時用個好小小既控可免學壞手,否則之後要改手比較麻煩。 JR,futaba的控太貴。
天地飛,devo 等會比較好既平質素又唔差。 但devo又會鎖死只可用華坑既機除非flash rom同加野。 偉力既機又真係平靚既,尤其是V931小松鼠. 但個控又麻麻地。 華科爾隻V120D02s+devo 10係相當好既選擇但隻機V120D02s 都幾豆腐下, 炒一野都整鑊金(當然無450級或以上炒一鑊咁金啦)。

還有偉力隻V911, 一般人叫佢做錘子機同我地玩開既叫開既6ch機飛行橂式手感好唔同。 就算係飛到隻V911出神入化都好,當你一飛的6ch機, 如華坑隻V120D02s, 你會即時炒鑊金。。。。

最後想講係那些老千片,要做到第二條片真是一的都唔易,要睇你天份有幾高,反應有幾快。條片飛到好以好易咁,否則點會千到你買機, 所以網上有不小師兄叫呢的片做老千片呢。  
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 10:17:39 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 10:04
現在四(多)軸天下,難得樓主師兄不怕艱苦加入電直。請食飯就不用了, 如果有機會希望可以齊齊放機。
小步 ...

我當然想跟 小步前輩 學野啦,但係我蠢到死,多野問又驚煩到人
怕小步前輩比我澈死左,哈哈
另外想問下 師兄係邊到放機多呢?

樓主| mic少 發表於 2014-10-4 10:32:43 | 只看該作者
我最快要星期三,四到啦,先可以入手隻 WL V977
搵左一間樓上鋪 賣$598 今次唔會比人 搵笨實 喇掛(好驚)哈哈
catmay 發表於 2014-10-4 11:39:16 來自手機 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-4 02:58
這根本不是一個標準

請問6ch可以反飛,誤導什麼呢?
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 12:48:13 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-10-4 11:39
請問6ch可以反飛,誤導什麼呢?

我念小步前輩 既大概意思係話
D直升機一出廠就是 6CH
只不過D商人LOCK 左電腦板變成 3CH 4CH 6CH 產品
而我地又唔知咁解姐
不是說 6CH 可以返飛係誤導
我古咋 古錯左唔好閙我呀 哈哈

foxHK 發表於 2014-10-4 13:14:26 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-4 10:17
我當然想跟 小步前輩 學野啦,但係我蠢到死,多野問又驚煩到人
怕小步前輩比我澈死左,哈哈
另外想問下 師兄 ...

在下一名宅到嘔既宅老餅, 習慣係馬鞍山單飛. 好怕係人前飛行. 係人前飛會功力減半(真失敗),成日自拍飛行都拍不好. 唯有放上今日練機.

https://www.youtube.com/watch?v=ocT3Y-8eBes&feature=youtu.be
班門弄斧希望各位不要見笑了.
foxHK 發表於 2014-10-4 13:31:57 來自手機 | 只看該作者

在下理解所謂ch 只是 channel 的 short form, 6 channels 即是部機同個控之間有六條通道而已。
前後用左1 ch,左右又用 1ch,油門 1 ch,左右轉向(rudder) 1ch 共4ch.
第5ch 係gyro sensor, 第6ch 係正負pitch。 所以一般認為6ch機咪可以反轉飛囉。 其實呢6channel 用係邊都得架, 最多唔反轉飛用來收輪,
開關燈都ok架。
所以有的控係10 ch,12 ch。。。 多左既channels咪攞來做多的其他野囉。

P.S. 有錯請指正。
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 13:58:40 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 13:14
在下一名宅到嘔既宅老餅, 習慣係馬鞍山單飛. 好怕係人前飛行. 係人前飛會功力減半(真失敗),成日自拍飛行 ...

師兄你段係私人影片,開唔到喎
littlestep 發表於 2014-10-4 14:02:06 | 只看該作者
馬鞍山大把人飛....  包括我!
一次過答哂!
如果你繼續用6CH 是可以反飛, 4CH 唔得, 咁你要好好爬下文爬下書...
從來反不反飛都是COLLECTIVE PITCH / FIX PITCH 問題, 一樣有CP 機係4CH 簡化混控
還有把副翼系統等混為一談, 就算6CH 又如何? 用多少CH 來定性所有槳距系統, 副翼系統不是誤導是什麼?
外國以前大把人把油門同PITCH MIXING 在混控板上用4CH 來飛3D 得唔得.? 第5CH 同第6CH 用來做乜你知唔知.?
有LINK 你唔睇, 問返我轉頭叫我打咁多字點答你.
本來點叫無咩所謂.但方向,意念不正確, 誤導太多新手更難理解.

FOX 兄, 我非反對佢即入DEVO 不好,只是張心比心,  乜都唔識買架V977 返黎改遙控,  問題係DEVO 10 刷完ROM 要佢由頭SET一次, 難到佢O者..不如飛住先....
學壞手我100%同意, 但壞手可以改O既...唔使咁擔心...有一排個個月出差,  日日在酒店飛架V911 咁上下O既機, 飛到返來唔多識飛返正常機都會架..
又好似, 而家狂玩黑羊,  飛返600E 好似唔記得左點飛都會.

唔好話乜大師級了, 玩多了就自然識,我只係玩左咁多年, 唔識變到識, 又唔想O的新手打擊咁大咪多下口羅.
仲有乜Q 6軸GRYO 又係.........笑到噴水
3軸陀螺就 3軸陀螺,  +3軸加速(即角速度傳感器)... 自動平衡係個SOFTWARE O者....
3軸陀螺++3軸加速  係無巴GRYO 都有架啦...

你買XG7 就玩唔到V977 架羅....

DEVO 10 現時為止都算係地上最強O既遙控.  刷個ROM 就無敵, 唔刷都一樣咁好用.

天份無關,係有冇興趣學O者, 明白到, 蚊仔機已經係簡化左好多野,  但原理是不變的.
要精通就必須由頭學起咁上下.以前冇RTF , 要學飛就強迫一定要由零一步步學起..
而家RTF 太多,  咁個個都想飛左先學...咁咪飛左先羅...
foxHK 發表於 2014-10-4 14:08:17 來自手機 | 只看該作者
己更正為公開了
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 14:13:46 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-4 14:02
馬鞍山大把人飛....  包括我!
一次過答哂!
如果你繼續用6CH 是可以反飛, 4CH 唔得, 咁你要好好爬下文爬下 ...

小弟但當然有興趣學啦
邊玩邊學是最開心最好不過
最緊就係有前輩,師兄比意見
識到你地我真係好ok
另外要 小步前輩 打咁多字,
真係唔好意思,多謝前輩指教
獲益良多
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 14:21:20 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 14:08
己更正為公開了

E~~師兄你個sim都好似好好玩咁喎
你係用咩程式錄影畫面架,3q
foxHK 發表於 2014-10-4 14:34:01 來自手機 | 只看該作者
偉力個控玩唔到sim, 我用一般screen capture program, google 大把。練sim 係最快上手的方法。 在下不才,入坑年半每日練sim 一小時以上才有如此技術。