RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

catmay 發表於 2014-10-4 15:53:42 來自手機 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-4 14:02
馬鞍山大把人飛....  包括我!
一次過答哂!
如果你繼續用6CH 是可以反飛, 4CH 唔得, 咁你要好好爬下文爬下 ...

對於一個全新手唔去介紹返基本知識上分別,就用mixing,等於一開始就叫佢乜都唔好諗,比錢人裝機落個SK720, 打橫掉出去都識hove算啦!
littlestep 發表於 2014-10-4 16:09:05 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-10-4 15:53
對於一個全新手唔去介紹返基本知識上分別,就用mixing,等於一開始就叫佢乜都唔好諗,比錢人裝機落個SK720 ...

我可能理解力有問題..真係唔太明你講乜.....如果教人點分便何為FP ,CP , 同FLYBAR 系統都唔算係基本, 咁用18MZ 係咪會飛得高O的快O的
定係按個制可以倒飛架.? 多2CH 唔係多個倒飛制咩?

樓主| mic少 發表於 2014-10-4 17:11:00 | 只看該作者
多謝大家都提供左好多保貴 意見 資料 心德 比我參考
小弟真係心感榮幸
其實大家一齊研究下,討論下,咪幾好囉
千其唔好動氣呀,傷身架,最緊要人人都 飛得開心
傾得開心,教得開心,問得開心,日日都開開心心,家和萬事興
恭喜發財 哈哈
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 17:14:54 | 只看該作者
我過幾日去買機既時候
有冇師兄有興趣 約埋一齊去呀?
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 17:28:10 | 只看該作者
http://www.youtube.com/watch?v=Lzpi0ST2OyU
係咪遲D如果我玩大D既機
我都要自己識裝識呢D呢?唔該
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 17:35:02 | 只看該作者
http://www.youtube.com/watch?v=BpD0haZT09k
佢玩得仲勁過我
我都唔敢玩咁大架 哈哈哈
foxHK 發表於 2014-10-4 17:52:03 | 只看該作者
講開電直, 一定要提我2個偶像, alan szabo(教我機既師父竟然同佢合照過) 同油王
我諗佢係全世界飛得最靚既Trex 150
https://www.youtube.com/watch?v=D_eAJT7UgF8

油王
https://www.youtube.com/watch?v=hPboMIuI6A0
catmay 發表於 2014-10-4 18:24:54 來自手機 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-4 16:09
我可能理解力有問題..真係唔太明你講乜.....如果教人點分便何為FP ,CP , 同FLYBAR 系統都唔算係基本, 咁 ...

可能我老屎忽吧,仍然停留在機械gyro年代!
每次有遊人問道是否幾多ch機,以為每個新入手都係關心基本野!
foxHK 發表於 2014-10-4 18:32:04 | 只看該作者

二位師兄都係我尊重既人, 可能係一時誤會。 在下對於咩基楚野都唔係好明, 教我玩機既師父都有講過下原理俾我聽,但我都係聽唔明既。 幸運地現在既電直已經一出廠就RTF (ready to flight), 對於我呢的求其有得飛,連砌機都懶, 的setting跟足說明書教就算鬼算既人。 你地講咁多技術野, 在下吸收唔到啦。
 樓主| mic少 發表於 2014-10-4 19:40:59 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-10-4 18:24
每次有遊人問道是否幾多ch機,以為每個新入手都係關心基本野 ...

我真係想知道多D基本野架
只不過唔知道,第一步要點行
最好可以由淺入深慢慢黎啦
同埋最緊要係 大家肯 一路教,一路傾洛去
無盡感激

樓主| mic少 發表於 2014-10-4 19:45:49 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 17:52
講開電直, 一定要提我2個偶像, alan szabo(教我機既師父竟然同佢合照過) 同油王
我諗佢係全世界飛得最 ...

嘩~~利害利害
咁呢D算唔算係 老千片呢? 哈哈哈

樓主| mic少 發表於 2014-10-4 20:19:38 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-4 14:02
馬鞍山大把人飛....  包括我!
一次過答哂!
如果你繼續用6CH 是可以反飛, 4CH 唔得, 咁你要好好爬下文爬下 ...

小步前輩 絕對唔係多下口啦 千其唔好咁講
小弟 希望+歡迎 你一路提供心德 有時間上黎吹下水又得
總之無任歡迎
foxHK 發表於 2014-10-4 20:47:35 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-4 19:45
嘩~~利害利害
咁呢D算唔算係 老千片呢? 哈哈哈

呢的世界最頂級高手。 所有人都知有幾勁,千唔到人既。 今日幫自已統計一下,發覺自已真的無乜天份,
入坑一年十個月,飛行時數超過一千小時(你無睇錯,真係一千小數), 單係練自旋翻就翻超過二萬次(有時訓著發夢都係到翻緊)。
部V120D02s超過二千五百次起落, 用每粒電飛三分半鐘。 部機足足飛左八千七百五十分鐘。 以部機每分鐘飛100米計,足足
飛左800幾公里。 我呢部V120D02s可能係世界紀錄(一年十個月內飛得最遠既V120D02s,差不多由香港飛到去台灣)(華科爾應該頒個獎俾我)
我諗全香港都無咩人好似我咁宅了。
catmay 發表於 2014-10-4 23:06:01 來自手機 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-4 19:40
我真係想知道多D基本野架
只不過唔知道,第一步要點行
最好可以由淺入深慢慢黎啦

如果認真去玩,銀彈亦許可的話!
大多數建議你直接上450級,加波波腳架,
Futaba 8 ch 遙控,
先練好尾hove機,然後再橫hove, 打8字,對hove!

foxHK 發表於 2014-10-4 23:14:06 來自手機 | 只看該作者

catmay兄無介紹錯,電直越細部越難飛.相反越大就越定越易飛.但太大部就危險.450級係最好入門機. 我心儀部泰世x3.絕對好野來.
futaba 8ch都唔平可以諗 devo 10 配原廠既RX601.
catmay 發表於 2014-10-5 01:26:25 來自手機 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 23:14
catmay兄無介紹錯,電直越細部越難飛.相反越大就越定越易飛.但太大部就危險.450級係最好入門機. 我心儀部泰 ...

有品味,泰世加必X, 美妙組合!
littlestep 發表於 2014-10-5 01:46:01 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-10-4 18:24
每次有遊人問道是否幾多ch機,以為每個新入手都係關心基本野 ...

即係咁......RATE GRYO 我第一隻KAWAN 40 都係用佢....
當年都有問過做乜要6CH

littlestep 發表於 2014-10-5 01:52:46 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 20:47
呢的世界最頂級高手。 所有人都知有幾勁,千唔到人既。 今日幫自已統計一下,發覺自已真的無乜天份,
入坑 ...

你地勁好多, 我而家連飛遠少少都分唔到頭尾,會黑哂好似剪影咁...
可能之前日日在大陸強太陽下玩壞左隻眼,唔知同雪盲有冇關係...

提議大家有玩高空野O既, 都係買返副靚超帶下, 唔好省!.....

我就係懶,怕麻煩唔帶超,雖然冇証句証明O的乜..
但同個太陽鬥氣無謂傷身啦.

littlestep 發表於 2014-10-5 01:54:07 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 23:14
catmay兄無介紹錯,電直越細部越難飛.相反越大就越定越易飛.但太大部就危險.450級係最好入門機. 我心儀部泰 ...

直接RX1002 啦, 601 距離好短...

littlestep 發表於 2014-10-5 01:57:06 | 只看該作者
泰世加必X, 正到漏油...!!!!!唔提都唔記得我要追返隻X7 F   .....唔飛用黎抱住訓都唔錯...