RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

littlestep 發表於 2014-10-5 02:03:21 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-10-4 18:24
可能我老屎忽吧,仍然停留在機械gyro年代!
每次有遊人問道是否幾多ch機,以為每個新入手都係關心基本野 ...

咁你唔覺..問完你4CH 6CH 後, 點解我架機會點點點點...
倒飛係咪有制按所以多個CH ......

我明係幾煩, 耍走佢又好似冇禮貌, 但要解釋可能要即場飲3支水..
我出發點只係盡小小力量, 不如一開始回歸正路,咁新手多O的了解佢地選擇買機都唔使去到鴨記比人湯嘛

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 08:56:57 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-10-4 23:06
如果認真去玩,銀彈亦許可的話!
大多數建議你直接上450級,加波波腳架,
Futaba 8 ch 遙控,

師兄 唔係銀彈問題
而係 450級 我真係無地方玩,(可能遲D先)
細機我可以係屋企樓下D公園仔度玩又得
對面球場唔多人係球場又得,公司又玩得
所以暫時唔會玩大機住啦

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 09:09:43 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-5 01:52
你地勁好多, 我而家連飛遠少少都分唔到頭尾,會黑哂好似剪影咁...
可能之前日日在大陸強太陽下玩壞左隻眼, ...

多謝前輩提醒
前輩D 溫馨提示 真係~正~
我一直都帶緊 漸進式 全視線 所以唔使怕
老人家 又近視 又老花 哈哈

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 09:20:11 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-5 02:03
咁你唔覺..問完你4CH 6CH 後, 點解我架機會點點點點...
倒飛係咪有制按所以多個CH ......

前輩 咁其實係咪可以 按一個制倒飛架
(我呢個係咪白痴問題呀)
我真係唔識架,唔好見怪哈哈

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 09:32:28 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 20:47
呢的世界最頂級高手。 所有人都知有幾勁,千唔到人既。 今日幫自已統計一下,發覺自已真的無乜天份,
入坑 ...

WA~師兄勁喎,飛左幾多時間,公里 都計到 哈哈
咁你而家仲有飛緊 V120D02s ?

foxHK 發表於 2014-10-5 10:07:37 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-5 01:52
你地勁好多, 我而家連飛遠少少都分唔到頭尾,會黑哂好似剪影咁...
可能之前日日在大陸強太陽下玩壞左隻眼, ...

我幸運的,當年教我玩機既親友叫我放機時一定要帶黑超,佢話好多師兄被太陽曬到白內張。
所以我出去永遠帶定。 小步師兄有無去睇下醫生, 問下有無得醫?

foxHK 發表於 2014-10-5 10:09:51 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 09:32
WA~師兄勁喎,飛左幾多時間,公里 都計到 哈哈
咁你而家仲有飛緊 V120D02s ?

當然有啦仲日日飛,因為家住得低由屋企行去平台唔洗一分鐘, 放完上樓梯返都係2分鐘。 夠曬方便。
littlestep 發表於 2014-10-5 11:56:05 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 08:56
師兄 唔係銀彈問題
而係 450級 我真係無地方玩,(可能遲D先)
細機我可以係屋企樓下D公園仔度玩又得

海星灣啦....只係一個人悶唔想去..

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 13:30:01 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-5 11:56
海星灣啦....只係一個人悶唔想去..

不如搵日 有時間約埋 小步 CATMAY FOXHK 同其他有興趣既師兄 加埋我
一齊出黎飛啦,等我學下野都好丫 哈哈

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 13:48:49 | 只看該作者
http://www.youtube.com/watch?v=ldloqPbb1-o
泰世X7,呢位師兄,都係高手??
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 13:59:46 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 13:14
在下一名宅到嘔既宅老餅, 習慣係馬鞍山單飛. 好怕係人前飛行. 係人前飛會功力減半(真失敗),成日自拍飛行 ...

放心師兄我都係老餅 都好宅下
我室內宅電玩 PS3 PSV 電腦ONLINE GAME
室外而家當然係宅電直啦 哈哈
(全部野都係一個人玩,你地話宅唔宅喇@@)

foxHK 發表於 2014-10-5 14:44:06 | 只看該作者

好勁。 我呢的又老花又年紀大,無咩可能飛到佢咁勁。 而且當中有幾隻花我都唔知佢點打舵。
小馬哥同小神童都係台灣數一數二高手,台灣暫時最勁都係小神童柯換辰,佢早前來香港表演過,勁到爆,不過亞洲區應該最勁係泰國,
泰國幾位高手的花式到現在都未有其他國家飛得咁靚。

foxHK 發表於 2014-10-5 14:48:13 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 13:30
不如搵日 有時間約埋 小步 CATMAY FOXHK 同其他有興趣既師兄 加埋我
一齊出黎飛啦,等我學下野都好丫 哈哈 ...

如果二位大師肯來指導一下,加上又幾近在下家, 我都會出來睇下各位師兄表演,順便偷下師。
原來都2個多月無飛過隻250了,又要係床下底攞部Trex 250飛下先。習慣飛部V120D02s.
小步師兄講得無錯, 比較下隻V120同亞拓隻Trex 250完全覺得隻V120揾笨。
呢部機 Trex 250 DFC RTF幾抵玩。 二千幾連futaba T6J 連 charge 機, 連一粒電+150元仲送多
一粒原廠電。不過呢部機真係唔啱你玩,如果無返咁上下技術,可以係幾秒鐘內收你皮。3S電用係250級3GX
出左名飄難控,分分鐘攞自已命。我大半年前買左,試飛時剛飛離地就差的炒機,又要迫自已苦練sim.

正如catmay師兄講有心玩,諗諗450級好過花錢係偉力身上。

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 15:49:26 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-5 14:48
如果二位大師肯來指導一下,加上又幾近在下家, 我都會出來睇下各位師兄表演,順便偷下師。
原來都2個多月 ...

http://www.youtube.com/watch?v=4wRVbj4M4bk
Trex 250 佢都飛得幾定下
2千幾蚊一套就唔係貴,不過呢D我實飛唔到住架啦
450級真係唔敢玩住,等我有信心既時候 先買黎玩
而家買左等於浪費0.0  
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 16:06:51 | 只看該作者

係喇 另外係 係我去買機之前 我想問下大家
有無人有D 細機連控 而家攞左係到又唔玩既
可以平平地讓比我呀??
如果無我就買住隻V977玩住先 哈哈
foxHK 發表於 2014-10-5 16:15:30 | 只看該作者

部Trex 250剛係平台飛左2個輝,因太耐無飛有小小手心出汗相比起V120動力大太多, 一打idle時那種切風聲真係好Hi. 因平台太小跟本不宜飛idle (fixed speed). 到第二粒電己經可以飛來飛去, 不過都幾危下,因為唔可以有任可失誤否則打仲乜都死 (90% full load). 但真係好鬼Hi.

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 16:20:52 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-5 16:15
部Trex 250剛係平台飛左2個輝,因太耐無飛有小小手心出汗相比起V120動力大太多, 一打idle時那種切風聲真係 ...

哈哈 師兄我聽你講
我都感受到你有幾 HI 哈哈哈

樓主| mic少 發表於 2014-10-5 16:31:51 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-5 16:15
部Trex 250剛係平台飛左2個輝,因太耐無飛有小小手心出汗相比起V120動力大太多, 一打idle時那種切風聲真係 ...

師兄我想問下呢
我電腦D相 想上傳圖片,佢話 SIZE太大,要點攪呢,唔該?

foxHK 發表於 2014-10-5 16:40:04 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-5 15:49
http://www.youtube.com/watch?v=4wRVbj4M4bk
Trex 250 佢都飛得幾定下
2千幾蚊一套就唔係貴,不過呢D我實 ...

等我轉我老師講既野, 以前電直動力弱多數以油機為標準, 那是的油機十分之大隻, 後尾科技發展電直好力已經成為主流,
後尾越出越細隻, 450級電直好多師兄都話好細隻既機仔. 其實450級跟本是細機level而己. 而且450平衡度算幾好既安全又抗風.
(風係直昇機最大敵人).  細過450級既機基本上已經失去抗風性同穏定性. 不過現時的細機仔已經好定, 買來飛下 感受下都無咩問題既.
一部450去到邊到都飛得,得左!

最後那條老千片,機手都幾利害下, 對翼咁勁,打到玻璃肯定即時爆玻璃,的玻璃碎飛出來相當危險,完全係藝高胆大.

放相要用photo editor之類 縮細佢,減緊的色像等等. 還有一個十分簡單方法, upload張相去facebook再係fb save 圖, 咁個size 就ok.
 樓主| mic少 發表於 2014-10-5 16:57:49 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-5 16:40
等我轉我老師講既野, 以前電直動力弱多數以油機為標準, 那是的油機十分之大隻, 後尾科技發展電直好力已經 ...

完全明白,唔該晒
多謝師兄教路