RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3465|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/16 摩打問題~

neil 發表於 2014-10-27 14:18:38 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問一下點樣先知道隻MOTOR 岩唔岩自己部車用? 咩牌子好?
我玩緊1/16 E REVO
我本來用緊380 原裝摩打但比我隻狗KO 左~
所以急要換~但又唔想換返原裝摩打~想UP  下~
我主要想知咩係KV 咩係T 咩係A
數值越大或越細又代表D 咩? 快? 慢? 有力?
另外我仲想問~如果只換摩打唔換ESC 又得唔得呢?會唔會有咩分別....
THANK YOU
 樓主| neil 發表於 2014-10-27 22:37:33 | 顯示全部樓層
咁KV 呢?
同埋個ESC 唔換只換摩打得唔得?

總之成個摩打散曬~因為當時我整緊車冇留意~佢當左係骨頭咁咬....
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 00:26:32 | 顯示全部樓層
THIS IS MY FIRST CAR 加上我冇咩朋友係玩車~所以只好係LEE 度問~~~~
好多野都未識~我都係剛剛識張部車自己再重裝~SO MOTOR 的野更加唔識~(而且仲係文科仔~電的野完全唔識)

咁A 係咩來? 可唔可以只換摩打唔換ESC 得唔得GA ?會有咩影響?
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 11:46:17 | 顯示全部樓層
謝謝咁多位C 兄~
個摩打坐係咩英文~等我可以上網買到~
係唔係只要係540 的摩打就一定可以入到?
THANKS
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 16:22:25 | 顯示全部樓層
我會~~~我都怕唔識整~所以分分鐘買個MOTOR 連 ESC 一SET 的~之後加多個MOTOR MOUNT 就算~
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 16:23:58 | 顯示全部樓層
馬達的耗用電流 係咩來? 點計出來`?
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 20:04:59 | 顯示全部樓層
你意思是空載電流唔可以大過負載最大電流就可以~
咁空載電流英文係咩?
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 20:27:58 | 顯示全部樓層
咁我點計ESC 的最大支援電流~?
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 22:13:56 | 顯示全部樓層
ESC 的最大支援電流英文係咩?
因為我多數上網買~
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:06:54 | 顯示全部樓層
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:09:22 | 顯示全部樓層
其實C 兄你們仲有冇咩HK 的網可以買到車零件?
我只有JET HOBBY 同ASIA TEES RC STORE 同RC MART
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:20:38 | 顯示全部樓層
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:55:22 | 顯示全部樓層
或者咁多位C 兄有冇咩可以介紹下~最好係HK 的地方買~
4.5/5/5.5 T
另外我還要一個35-60A 左右的ESC
大家C 兄幫幫手我冇得玩車成個星期LA
 樓主| neil 發表於 2014-10-29 00:17:09 | 顯示全部樓層
原來換ESC 係可以令到車快?
因為我唔識玩LIPO 電~加上我之前買左好多NIMH 電~所以先想買低T D 的摩打~
 樓主| neil 發表於 2014-10-29 13:11:55 | 顯示全部樓層
965 發表於 2014-10-29 05:35
Hobbyking....   Cheap price with China brands... Decent quality too.

咁有冇6T 左右的摩打~ARM 用....
幫忙介紹下~最好就係香港有得買~唔駛去到外國訂 ^^

THANKS
 樓主| neil 發表於 2014-10-30 00:52:47 | 顯示全部樓層
你意思係話就算NIMH X 2都堆唔到個摩打?所而會令個摩打比8.5 T 更慢?