RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3443|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/16 摩打問題~

neil 發表於 2014-10-27 14:18:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問一下點樣先知道隻MOTOR 岩唔岩自己部車用? 咩牌子好?
我玩緊1/16 E REVO
我本來用緊380 原裝摩打但比我隻狗KO 左~
所以急要換~但又唔想換返原裝摩打~想UP  下~
我主要想知咩係KV 咩係T 咩係A
數值越大或越細又代表D 咩? 快? 慢? 有力?
另外我仲想問~如果只換摩打唔換ESC 又得唔得呢?會唔會有咩分別....
THANK YOU
965 發表於 2014-10-27 15:50:18 | 只看該作者
Did your dog just bite off the wires?
_LOK_ 發表於 2014-10-27 17:13:22 來自手機 | 只看該作者
t數越細…就速度越快…
_LOK_ 發表於 2014-10-27 17:13:53 來自手機 | 只看該作者
t數越大…馬力越大…
 樓主| neil 發表於 2014-10-27 22:37:33 | 只看該作者
咁KV 呢?
同埋個ESC 唔換只換摩打得唔得?

總之成個摩打散曬~因為當時我整緊車冇留意~佢當左係骨頭咁咬....
965 發表於 2014-10-28 00:20:11 | 只看該作者
Did you play RC car before? 有擦年代?  

Lower T, more speed (higher RPM/KV) Example a 10T motor, 3500kv, mean if you run a 7.2v battery, it has 3500x7.2 rpm = 25,200 rpm ..   if you run a 11.1v battery, 3500 x 11.1 = 38850 rpm ..  much faster!

But higher running speed, will make more heat, and less Torque ...

Higher T more torque .. less speed, say a 21.5T motor, ~ 1700kv, so run a 7.2v ..  only 12,240 rpm ... much slower ..  

So .. if you are happy with the speed you have before, then just buy the same motor ..  more simple .. since the Traxxas motor is a odd size, it is 380 ..  which is smaller then "standard" 540 .... but it has the "standard" shaft so you can use "regular" motor pinions...  
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 00:26:32 | 只看該作者
THIS IS MY FIRST CAR 加上我冇咩朋友係玩車~所以只好係LEE 度問~~~~
好多野都未識~我都係剛剛識張部車自己再重裝~SO MOTOR 的野更加唔識~(而且仲係文科仔~電的野完全唔識)

咁A 係咩來? 可唔可以只換摩打唔換ESC 得唔得GA ?會有咩影響?
gimsink 發表於 2014-10-28 08:37:23 來自手機 | 只看該作者
你好似問來問去,都係同一样野……
firesun 發表於 2014-10-28 09:21:03 來自手機 | 只看該作者
你問來問去,因為係其他人答非所問-_-真慘
firesun 發表於 2014-10-28 09:29:23 來自手機 | 只看該作者
kg and speed的問題,樓上c hing已經答了。ESC有分for無刷和有刷,配合馬達使用。ESC的A即係該ESC最大能提供的電流,所以馬達的耗用電流要永遠細過ESC的提供電流,否則Esc會燒。因此,可以只換馬達不換Esc,只需確保上述規則即可。
DLAM 發表於 2014-10-28 09:49:31 | 只看該作者

依家你個380摩打瓜咗,你有兩個選擇,睇下你想洗幾錢:

1. 買返個差唔多size嘅無刷摩打,如Hobbywing Quicrun -2435, $1xx。咁樣可以同返原裝電變。
2. 買個540摩打座,(Traxxas 同 Hot Racing都有出),然後電變摩打一齊換晒1/10 Touring用果啲 (大把選擇!)

睇睇我其中一部 Traxxas 1/16:
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 11:46:17 | 只看該作者
謝謝咁多位C 兄~
個摩打坐係咩英文~等我可以上網買到~
係唔係只要係540 的摩打就一定可以入到?
THANKS
965 發表於 2014-10-28 15:12:45 | 只看該作者
Motor mount....
cyt2011 發表於 2014-10-28 15:31:55 | 只看該作者
Ching, look at this !

HR Motor mount
http://tw.taobao.com/item/222397 ... 576466349.90.j6sGNu

For the Hobbywing Quicrun -2435 無刷摩打, you should be use the 電機齒轉換套2MM.
http://tw.taobao.com/item/408156 ... 8576466328.9.I70dNj
965 發表於 2014-10-28 15:54:24 | 只看該作者
最煩係 乜2mm, 2.15mm, 3.15mm etc... Then, 0.5 mod, 0.6mod, 0.8mod, 48p, 32p.... 平時揾pin 都揾死我!

樓主真係換standard 540size motor 揾陣!
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 16:22:25 | 只看該作者
我會~~~我都怕唔識整~所以分分鐘買個MOTOR 連 ESC 一SET 的~之後加多個MOTOR MOUNT 就算~
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 16:23:58 | 只看該作者
馬達的耗用電流 係咩來? 點計出來`?
firesun 發表於 2014-10-28 19:22:42 | 只看該作者
neil 發表於 2014-10-28 16:23
馬達的耗用電流 係咩來? 點計出來`?

買馬達時會列出來的。以這個為例:http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=15#detail
空载电流:2.0A

负载最大电流:50A

樓主| neil 發表於 2014-10-28 20:04:59 | 只看該作者
你意思是空載電流唔可以大過負載最大電流就可以~
咁空載電流英文係咩?
firesun 發表於 2014-10-28 20:18:28 | 只看該作者
neil 發表於 2014-10-28 20:04
你意思是空載電流唔可以大過負載最大電流就可以~
咁空載電流英文係咩?

no,空載果個基本唔洗睇
系馬達最大負載電流不可超過ESC最大支援電流,否則ESC會變成過度負載狀態,有燒掉危機