RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: neil
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/16 摩打問題~

樓主| neil 發表於 2014-10-28 20:27:58 | 只看該作者
咁我點計ESC 的最大支援電流~?
firesun 發表於 2014-10-28 21:55:10 來自手機 | 只看該作者
買果時有寫
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 22:13:56 | 只看該作者
ESC 的最大支援電流英文係咩?
因為我多數上網買~
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:06:54 | 只看該作者
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:09:22 | 只看該作者
其實C 兄你們仲有冇咩HK 的網可以買到車零件?
我只有JET HOBBY 同ASIA TEES RC STORE 同RC MART
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:20:38 | 只看該作者
 樓主| neil 發表於 2014-10-28 23:55:22 | 只看該作者
或者咁多位C 兄有冇咩可以介紹下~最好係HK 的地方買~
4.5/5/5.5 T
另外我還要一個35-60A 左右的ESC
大家C 兄幫幫手我冇得玩車成個星期LA
_LOK_ 發表於 2014-10-29 00:05:53 | 只看該作者
師兄我唔建議你買咁細T的摩打...我覺得10.5T夠玩的了...
你買隻有turbo的電變架車已經快到阿媽都唔認得的了...
同埋你買revo都係想又爬得又跑得姐...買咁細tune爬會無力的...
 樓主| neil 發表於 2014-10-29 00:17:09 | 只看該作者
原來換ESC 係可以令到車快?
因為我唔識玩LIPO 電~加上我之前買左好多NIMH 電~所以先想買低T D 的摩打~
965 發表於 2014-10-29 05:35:19 | 只看該作者
neil 發表於 2014-10-28 23:09
其實C 兄你們仲有冇咩HK 的網可以買到車零件?
我只有JET HOBBY 同ASIA TEES RC STORE 同RC MART
...

Hobbyking....   Cheap price with China brands... Decent quality too.
_LOK_ 發表於 2014-10-29 07:00:40 | 只看該作者
neil 發表於 2014-10-29 00:17
原來換ESC 係可以令到車快?
因為我唔識玩LIPO 電~加上我之前買左好多NIMH 電~所以先想買低T D 的摩打~ ...

你玩咁低T不如玩平跑...
 樓主| neil 發表於 2014-10-29 13:11:55 | 只看該作者
965 發表於 2014-10-29 05:35
Hobbyking....   Cheap price with China brands... Decent quality too.

咁有冇6T 左右的摩打~ARM 用....
幫忙介紹下~最好就係香港有得買~唔駛去到外國訂 ^^

THANKS
_LOK_ 發表於 2014-10-29 13:45:01 | 只看該作者
用番d大路牌子...Speed passion, hobby wing, team power吧...
965 發表於 2014-10-29 13:46:21 | 只看該作者
If ~ 6T ... you better use 60A or more esc .. and stick with 7.2v nimh ..
tsfai 發表於 2014-10-29 15:51:11 | 只看該作者
Using small T motors with Nimh, the only outcome will be desparate, desparate and desparate... bcause the battery cannot support the high current drain from the motor. I tried 8.5T sensorless with Nimh, it just ran like turtle after less than one(1) minute.
Forget about turbo with Nimh.
 樓主| neil 發表於 2014-10-30 00:52:47 | 只看該作者
你意思係話就算NIMH X 2都堆唔到個摩打?所而會令個摩打比8.5 T 更慢?