RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: BASAKA
打印 上一主題 下一主題
收起左側

堅砌!! TAMIYA TA01 Evo XV2

hkloanheight 發表於 2020-2-29 10:53:06 | 顯示全部樓層
BASAKA 發表於 2018-1-5 00:46
以我玩咗廿年以上RC經驗,好多快車都有玩過,知道RC的速度需要甚麼代價。呢部車每一個改裝item都有根有據 ...

師兄,噚晚我用TA01去佐敦谷試車,單圈16秒半,同你之前post在YouTube 嘅時間差不多,但係我架車只有小量改裝,所以想约你一齊上佐敦谷交流一下心得。
我架車嘅改件如下:
1) 原廠底板及二樓板(双星)
2) 頭牙叉,尾珠叉(双星)
3) 頭萬向,尾原壓裝狗骨(双星)
4) 金屬油壓(双星)
5) 金屬摩打adapter (双星)
6) 金屬6mm wheel adapter (yokomo)
7) 金屬中軸(双星)
8) 車尾上臂ball joint 及推捍(双星)
9) 前後油壓架用原廠膠架(双星)
10) 4條32度車呔(express)
11) 尾anti~rod bar (双星)
12) 摩打,舊款LRP x12,5.5Turn
13) 齒比: 大減牙69T(双星),摩打齒24T(双星),最终齒比為7.01:1
hkloanheight 發表於 2020-2-29 17:08:47 | 顯示全部樓層
hkloanheight 發表於 2020-2-29 10:53
師兄,噚晚我用TA01去佐敦谷試車,單圈16秒半,同你之前post在YouTube 嘅時間差不多,但係我架車只有小量 ...

my photo