RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1648|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

噴北约迷彩

000AKW 發表於 2008-11-3 16:52:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
借問噤多位你哋有冇試用皺紋胶紙貼上部坦克度用礶裝油噴佢,我相噴隻北约迷彩,程序系點樣做請指点。
我目的邊界要清楚不矇糊。

yuch 發表於 2008-11-4 09:49:24 | 只看該作者
邊界位可先塗上模型用既遮蓋液。
 樓主| 000AKW 發表於 2008-11-4 11:18:20 | 只看該作者

D庶蓋液要幾耐乾清除佢會唔會好麻煩,因為部坦克車成身都唔平,重有噴完第一次系咪再塗過第二次,因為有三種顏色。

yuch 發表於 2008-11-4 11:27:18 | 只看該作者
幾分鐘後乾,清除好易,乾左成塊薄膜咁,一扯就成塊起,可用模型油既開油水去調,用模型筆去塗,唔平既地方都用到,你可以買支郡氏試下先,十零蚊一支,一般砌手辯/坦克模型油迷彩都會用到啦。
 樓主| 000AKW 發表於 2008-11-4 11:38:16 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2008-11-4 11:27 發表
幾分鐘後乾,清除好易,乾左成塊薄膜咁,一扯就成塊起,可用模型油既開油水去調,用模型筆去塗,唔平既地方都用到,你可以買支郡氏試下先,十零蚊一支,一般砌手辯/坦克模型油迷彩都會用到啦。

多謝你噤细心教路我會試吓,多謝。
yuch 發表於 2008-11-4 11:39:46 | 只看該作者
我以前砌坦克模型油迷彩就先噴最淺色(沙色)做底色,然後用鉛筆輕輕力畫上迷彩圖案,用遮蓋液塗上唔噴既地方,迷彩有幾種色要分幾次噴,邊位上遮蓋液最好一筆過。我未砌過1/16咁大部 既坦克,建議用皺紋胶紙貼左大面積既地方先,邊位D彎位再用遮蓋液。有錯請更正!!
yuch 發表於 2008-11-4 11:41:54 | 只看該作者
如果想邊界位要造到矇糊,另一種做法啊.....................no need >>>>
yuch 發表於 2008-11-4 11:47:56 | 只看該作者
溫馨提示: 噴完記住用少少銀色乾掃D角位及上層啞色力架!!
 樓主| 000AKW 發表於 2008-11-4 14:00:42 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2008-11-4 11:47 發表
溫馨提示: 噴完記住用少少銀色乾掃D角位及上層啞色力架!!

多謝晒你噤詳细講解,我會用部來試,效果好的按你的方法做,謝謝。