RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 幽靈
打印 上一主題 下一主題
收起左側

岩岩學玩幔爬 請各位多多指教

12wai3 發表於 2009-2-11 12:28:21 | 只看該作者
sunfffd 發表於 2009-2-11 13:03:34 | 只看該作者
原帖由 12wai3 於 2009-2-11 12:28 發表

師兄實在太利害啦

頂你
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-11 14:42:26 | 只看該作者
我冇用brack, 因為我唔想架車行行下一放手就即刻停,如果上斜就可能冇咩問題,但係如果落斜當架車嚮回中與未回之間架車會(疾).
我嚮個控到set一個上斜同落斜模式,
其實係一個MAX動作,當架車上落斜時,用其中一個SW掣MAX去油門,再MAX一個微調掣.
咁上斜就比少少力推住,落斜就比少少力拉住.
情況就=唔放手一路比住少少力頂住咁.果個力又未至於可以嚮平地行得(旭).
唔知有冇C兄係咁做  因為呢個方法係我嚮屎坑時林出來架!
sunfffd 發表於 2009-2-11 15:23:08 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-11 14:42 發表
咁上斜就比少少力推住,落斜就比少少力拉住....

咁就同drag brake一樣原理
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-11 15:29:34 | 只看該作者
係呀 ^^ 但係唔會一放手就鎖住.可以慢慢停.
ddz7 發表於 2009-2-18 15:50:14 | 只看該作者
唔落drag break ,臺車喺斜面會下滑。爬唔到嘎
我用緊speed passion crawl 套裝,drag break設到最大都喺下滑。喺米要換大t數摩打

樓主| 幽靈 發表於 2009-2-18 18:26:23 | 只看該作者
齒比,摩打T數,電變A數,車重量,都會有影響.
我用AX10(ARTR)原裝跟果套細齒,加隻55T摩打,其實基本上都唔會點流得(旭).
再+少少Brake,就點斜都唔會流後或前.
不如咁啦我都係新手唔太知道係咩情況,星期日爬爬日出黎玩下,睇下邊位C兄幫到你丫
sunfffd 發表於 2009-2-18 18:29:47 | 只看該作者
原帖由 ddz7 於 2009-2-18 15:50 發表
我用緊speed passion crawl 套裝,drag break設到最大都喺下滑。喺米要換大t數摩打

speed passion crawl 套裝 有位師兄石澳用過
好似有d問題
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 13:04:27 | 只看該作者
我見好多人喜歡玩水戰,但係有D問題林唔明,
電子野可以用防水盒入住冇問題,但係其他野唔怕水咩.
例如摩打,啤鈴果D唔怕水?
Servo都轉動位唔入水?
每次事後工作都要清理,加油.?
有冇水戰高手可以解答下.
edison 發表於 2009-2-19 13:16:32 | 只看該作者
原帖由 ddz7 於 2009-2-18 15:50 發表

全因為Speed passion 的內轉馬達唔夠扭力(大部份內轉馬達都係一樣只有轉數,係死症).
上次 Crawler party 有位 C hing 用o左這套speed passion crawl 套裝發現連上小小斜都無力,
我就借左我隻外轉馬達佢試, 一試立刻生龍活虎重鞭鞭有力!!!!
所以買過隻馬達la!!!
sunfffd 發表於 2009-2-19 13:26:03 | 只看該作者
原帖由 edison 於 2009-2-19 13:16 發表

全因為Speed passion 的內轉馬達唔夠扭力(大部份內轉馬達都係一樣只有轉數,係死症).
上次 Crawler party 有位 C hing 用o左這套speed passion crawl 套裝發現連上小小斜都無力,
我就借左隻外轉馬達佢試, 一試 ...生龍活虎重鞭鞭有力

12wai3 發表於 2009-2-19 14:39:20 | 只看該作者
原帖由 edison 於 2009-2-19 01:16 PM 發表

我就借左我隻外轉馬達佢試, 一試 ...

生龍活虎重鞭鞭有力, 咁真係要買多兩隻送禮自用都一流
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 14:40:56 | 只看該作者
如果用隻高速摩打,會唔會變左架快車?
可以用黎跑越野路
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 14:42:11 | 只看該作者
原帖由 12wai3 於 2009-2-19 14:39 發表

生龍活虎重鞭鞭有力, 咁真係要買多兩隻送禮自用都一流

咁我等你送隻比我啦,唔洗自己買
12wai3 發表於 2009-2-19 15:27:16 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 02:40 PM 發表
如果用隻高速摩打,會唔會變左架快車?
可以用黎跑越野路

如果係CR-01 係可以架.
12wai3 發表於 2009-2-19 15:28:32 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 02:42 PM 發表

咁我等你送隻比我啦,唔洗自己買

咁快就講D 咁既野架, 試左石澳你就知道咩事架啦
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 15:49:18 | 只看該作者
原帖由 12wai3 於 2009-2-19 15:27 發表

如果係CR-01 係可以架.

咁 AX10呢 ? 換摩打 快齒.
12wai3 發表於 2009-2-19 16:52:14 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 03:49 PM 發表

咁 AX10呢 ? 換摩打 快齒.

應該唔得啦, 頭尾都直軸, 無差速無得快. 有錯勿插
havenlau 發表於 2009-2-19 16:57:49 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 13:04 發表
我見好多人喜歡玩水戰,但係有D問題林唔明,
電子野可以用防水盒入住冇問題,但係其他野唔怕水咩.
例如摩打,啤鈴果D唔怕水?
Servo都轉動位唔入水?
每次事後工作都要清理,加油.?
有冇水戰高手可以解答下.

其他野多數唔怕, 摩打唔怕, 唔用bearing, 用金屬杯士.
servo要做防水.
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 17:05:24 | 只看該作者
原帖由 havenlau 於 2009-2-19 16:57 發表

其他野多數唔怕, 摩打唔怕, 唔用bearing, 用金屬杯士.
servo要做防水.

原來係咁,(又學到野啦,多謝C兄解答 )
但如果杯士每次玩完都要加返油?
不過慢爬又好似冇咩所謂,D軸轉得咁慢.