RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 幽靈
打印 上一主題 下一主題
收起左側

岩岩學玩幔爬 請各位多多指教

樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 17:08:40 | 只看該作者

AX10可以改回用差速,因為RTR版頭軸有差速ka.
反而我係擔心個波箱咁高速會唔會死,同埋拒隻摩打齒係外露,入晒沙好快會死.
ddz7 發表於 2009-2-19 17:11:30 | 只看該作者
原帖由 edison 於 2009-2-19 13:16 發表

全因為Speed passion 的內轉馬達唔夠扭力(大部份內轉馬達都係一樣只有轉數,係死症).
上次 Crawler party 有位 C hing 用o左這套speed passion crawl 套裝發現連上小小斜都無力,
我就借左我隻外轉馬達佢試, 一試 ...

對謝指教,買過只摩打試試先。
sunfffd 發表於 2009-2-19 17:14:49 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 17:08 發表

反而我係擔心個波箱咁高速會唔會死,同埋拒隻摩打齒係外露,入晒沙好快會死.

波箱就唔知
不過torque twist會好勁,扭爆原裝條{banned}膠傳動軸
起碼要換套金屬軸先
12wai3 發表於 2009-2-19 17:22:02 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 05:08 PM 發表

原來RTR 有差速架, 又學多樣野啦   波箱應該問題不大. 隻摩打齒係外露, 同我部1/8 Twin Force 一樣. 問題都唔係好大的
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 17:25:37 | 只看該作者
原帖由 sunfffd 於 2009-2-19 17:14 發表

波箱就唔知
不過torque twist會好勁,扭爆原裝條{banned}膠傳動軸
起碼要換套金屬軸先

我知你有用金屬軸  重好鬼靚同好花tim .
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-19 17:29:12 | 只看該作者
其實慢爬應該係用有刷定冇刷好呢?
我成日都覺得有刷扭力大D同回倒車反應快D,
冇刷轉數個D同閒電D,
所以我架AX10係選擇用有刷.
(唔知咁林有冇錯呢?)
sunfffd 發表於 2009-2-19 17:47:05 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-19 17:29 發表
其實慢爬應該係用有刷定冇刷好呢?
我成日都覺得有刷扭力大D同回倒車反應快D,
冇刷轉數個D同閒電D,
所以我架AX10係選擇用有刷.
(唔知咁林有冇錯呢?)

呢個問題又要請E神出黎深入剖析
我都用緊有刷,不過有機會都會轉冇刷,冇刷理論上smooth+大扭力d,用埋11.1v就扭力速度都有晒
兩樣都得,不過一定要用set靚少少,如果唔係好似 SPXXD PAXXION 果套野就死得
ddz7 發表於 2009-2-19 19:01:43 | 只看該作者
換翻有刷70t好過套sp無刷10倍,新買咗個mg996R舵機好爽
edison 發表於 2009-2-20 10:17:15 | 只看該作者
原帖由 ddz7 於 2009-2-19 19:01 發表
換翻有刷70t好過套sp無刷10倍,新買咗個mg996R舵機好爽

MG996R???? is it the new model?
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-20 10:52:24 | 只看該作者
((我估係這個))
http://www.himodel.com睇到的....
产品名称:TOWER PRO(辉盛)最新大扭力舵机MG996R (MG995升级产品)6v/11Kg
厂家编号:MG996R
产品净重: 55g
产品尺寸: 40.7*19.7*42.9mm
产品拉力: 9.4kg/cm(4.8V), 11kg/cm(6V)
反应速度: 0.17sec/60degree(4.8v) 0.14sec/60degree(6v)
工作电压: 4.8-7.2V
工作温度: 0℃-55℃
齿轮形式: 金属齿轮
工作死区: 5us (微秒)
适合机型: 50级-90级甲醇固定翼机以及26cc-50cc汽油固定翼飞机等
edison 發表於 2009-2-20 11:07:27 | 只看該作者
Wow, seem now bad.
where can buy?
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-20 11:22:16 | 只看該作者
只見網上有賣,邊到有得買就唔知啦.
我都係今早見到ddz7師兄講先上網睇.
但係我會擔心MG996用電問題,MG995已經係用電超勁,
如果MG996再大力D,咁供電真係要更小心.
另一方面我又唔明,拒個說明係話 (工作电压: 4.8-7.2V)
咁係唔係可以直接嚮電池直接比電拒,會唔會燒呢?
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-23 11:36:18 | 只看該作者
我試過啦分開供電係可以架,而且效果好好.
好處係就算你Servo幾大用電,都唔會影響接收器令接收不穩定(尤其2.4G電力穩定性要求好高),
另外可以自己嚮BEC控制電壓,如果平時玩可以Set個BEC去5V令Servo冇咁易燒,
如果真係要玩得激D(好似尋日咁),可以升壓去到6V,令Servo反應同力量增大.
sunfffd 發表於 2009-2-23 12:08:59 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-23 11:36 發表
好處係就算你Servo幾大用電,都唔會影響接收器令接收不穩定(尤其2.4G電力穩定性要求好高),
另外可以自己嚮BEC控制電壓,如果平時玩可以Set個BEC去5V令Servo冇咁易燒,
如果真 ...

正喎
大流量時怕唔怕chur爆lipo?
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-23 12:35:24 | 只看該作者
原帖由 sunfffd 於 2009-2-23 12:08 發表

正喎
大流量時怕唔怕chur爆lipo?

電流會由BEC控制住,買隻5A拒唔會比10A電
如果唔要BEC直接供電比Servo就會有危險,因為中間冇得控制電流,
Lipo會死Servo又會好易燒.
最簡單就係,先計岩你要用幾多電再用電池配合.例如:
電變係 30A BEC 5A
咁你個最高用電唔會超過35A(瞬間電流另計)
如果係咁1500MAH25C或以上(放電37.5A)就唔會有事.
但係這裡未計算埋降壓產生的電流提升,所以如果3S電個C數唔洗去到25C都得.
(如有錯漏,請C兄修改)
sunfffd 發表於 2009-2-23 12:49:39 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-23 12:35 發表

電流會由BEC控制住,買隻5A拒唔會比10A電
如果唔要BEC直接供電比Servo就會有危險,因為中間冇得控制電流,
Lipo會死Servo又會好易燒.
最簡單就係,先計岩你要用幾多電再用電池配合.例如:
電變係 30A BEC 5A
...

WOW
點樣計出隻servo比幾多A最適合?
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-23 13:37:25 | 只看該作者
原帖由 C仔 於 2009-2-23 13:03 發表
點解幽兄變左做老師角色教緊新哥野

大家研究下姐,唔係邊個教邊個,我都係學緊野
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-23 13:57:41 | 只看該作者
原帖由 sunfffd 於 2009-2-23 12:49 發表

WOW
點樣計出隻servo比幾多A最適合?

其實Servo真係好難計算A數,因為睇下你點對拒同埋係咩Servo,拒就食你幾多電,
一般正常唔會用多過1A,但係大力Servo鼎死拒,拒可以用你5A以上電.
如果真係想知道的話,就要鼎住隻Servo用電流錶(鉗)下拒就會知道.
Sun師兄如果你本身有5A BEC,你直接比隻Servo試下先都得,返正BEC A數過大唔會有事,唔夠A就只會冇力.
起初可以用5V去試,如果真係唔夠力先用6V,咁應該好安全.
edison 發表於 2009-2-23 14:06:27 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-23 11:36 發表
如果真 ...

It is good suggestion, it seem better then before!
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-23 14:55:46 | 只看該作者
原帖由 C仔 於 2009-2-23 14:00 發表

姐係個SERVO轉左時你用手扭右再睇電流錶?

Set好個電流錶自動裸最個數值,用腳鼎住條呔唔好比拒轉向,再用遙控柳轉向,咁你就可以知道你個Servo用幾多電,
另一方面要再睇下你本身供電的極限,例如你BEC得3A,咁就算你個Servo幾食得,得出數值唔會多過3A,所以如果要做Test,
先用有高電流供電,如果唔係,你Test出來的是BEC電流,唔係Servo的電流.
(如有錯誤,請C兄更改)